Hvad er savpalme, og hvad bruges det til?

Savpalme har potentiale som et hjælpestof mod godartet prostatahyperplasi (BPH) og hårtab. Vi deler flere detaljer om dette palmetræ, der er hjemmehørende i Nordamerika!
Hvad er savpalme, og hvad bruges det til?

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Savpalme er et træ, der er hjemmehørende i det nordlige Mexico og det sydøstlige USA. Det bliver op til tre meter højt med blade, der er op til halvanden meter lange. Det er også kendt for sin frugt, der, når de er modne, bruges til medicinske formål.

Generelt menes kosttilskud fra denne plante at hjælpe med at lindre symptomerne på godartet prostatahyperplasi (BPH) og mandlig skaldethed. Det ser også ud til at forhindre komplikationer under prostatakirurgi.

Den er i øjeblikket tilgængelig i form af blandt andet piller, kapsler og flydende ekstrakter. Hvad anbefales det til? Hvad er dets mulige bivirkninger? I denne artikel ser vi på svarene på disse spørgsmål!

Anvendelser og fordele ved savpalme

I århundreder har indianere brugt savpalme til næring og til at lindre symptomer som hoste, ondt i halsen og tilstoppelse fra forkølelse. Men hvilke andre anvendelser har det?

Hårtab

Selvom det videnskabelige bevis er ringe, er det lovende. Mange antyder, at ekstraktet fra savpalme-bær kan hæmme enzymet 5-alfa-reduktase, der er kendt for at omdanne testosteron til DHT, et molekyle, der fremmer hårtab og forstørrelse af prostata.

En undersøgelse offentliggjort i Turkish Journal of Dermatology viste, at 50% af mændene, der anvendte dette ekstrakt topisk sammen med 10% Trichogen ™ VEG, øgede deres antal af hår med næsten 12% efter et par måneders behandling.

Savpalme i pille- og kapselform

Læs også: Sådan kan du behandle alopeci med naturlige løsninger

Godartet prostatahyperplasi (BPH)

Ifølge forskning i Research and Reports in Urology har savpalme potentiale som en supplerende behandling for godartet prostatahyperplasi (BPH), som også kaldes “forstørret prostata“.

Tilsvarende afslørede en undersøgelse af 82 patienter, at de patienter, der tog en kapsel på 320 mg af savpalmeekstrakt, reducerede sygdommens symptomer markant. Derfor mener eksperter, at det i fremtiden kan være udgangspunktet for nye behandlinger.

Urologisk system

Der er videnskabelig dokumentation for, at dette middel kan forbedre urologiske symptomer og urinstrømmen som følge af godartet prostatahyperplasi (BPH). 28% af mændene reducerede symptomerne, 24% øgede den maksimale urinstrøm og 43% den samlede strøm.

Prostatakræft

En gennemgang af undersøgelser viste, at kosttilskud med savpalme er blandt de fem bedste supplerende behandlinger, der anvendes af patienter med prostatacancer.

Som vi nævnte, kan disse kosttilskud blokere enzymet 5-alfa-reduktase, hvilket har at gøre med forstørrelse af prostata og derfor prostatacancer.

Selvom det endnu ikke er klart, hvordan det fungerer, har observationer vist, at mænd, der tager hæmmere af dette enzym, har en tendens til at være mindre tilbøjelige til at udvikle denne sygdom.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Oncology kan savpalme stoppe væksten af LNCaP-, DU145- og PC3-prostatacancerceller. Det er dog vigtigt at bemærke, at det kan forårsage impotens og et fald i libido.

Sikkerhed og anbefalinger vedrørende savpalme

Selvom det betragtes som sikkert hos de fleste raske voksne, anbefales det ikke til børn, gravide og ammende kvinder. Savpalme kan forårsage bivirkninger såsom mild hovedpine og mavepine. Det er dog muligt at undgå sidstnævnte ved at tage ekstraktet sammen med mad.

Det anbefales at tale med din læge, hvis du tager disse kosttilskud, og du er tæt på at blive opereret eller behandlet. Du skal huske på, at dets forbindelser kan forårsage overdreven blødning eller interaktioner med medicin såsom antikoagulantia.

Da det har lignende virkninger som finasterid, et lægemiddel, der behandler hårtab og BPH, skal du ikke tage begge samtidigt, medmindre din læge anbefaler det. Det kan også reducere effektiviteten af oral prævention.

En mand, der hælder vitamintilskud ud i hånden

Du kan være interesseret i: Kan man tabe håret på grund af keto-kuren?

Hvad skal man huske på om savpalme?

Savpalme er en lille palme, hvorfra vi kan få et ekstrakt og andre medicinske derivater. Selvom det er populært til at lindre hoste og andre forkølelsessymptomer, er der ingen beviser for dets effektivitet. Imidlertid antyder nogle undersøgelser, at det er gavnligt mod tilstande som godartet prostatahyperplasi (BPH) og hårtab.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage forholdsregler, når du bruger denne type tilskud. Gravide kvinder, ammende mødre og børn bør undgå dette stof, ligesom de personer, der allerede tager medicin, bør gøre det.

Under alle omstændigheder er det bedst at konsultere en læge, inden du tager dette urteprodukt regelmæssigt.

Det kan interessere dig ...
Æterisk bergamotolie: Fordele og mulige bivirkninger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Æterisk bergamotolie: Fordele og mulige bivirkninger

Æterisk bergamotolie er et naturprodukt, der bruges til medicinske og kosmetiske formål. Vil du vide mere om dets fordele?  • Arca, E., Açıkgöz, G., Yeniay, Y., & Caliskan, E. (2014). The evaluation of efficacy and safety of topical saw palmetto and trichogen veg complex for the treatment of androgenetic alopecia in men. Turkish Journal of Dermatology, 8(4), 210. https://doi.org/10.4274/tdd.2302
  • Pais, P., Villar, A., & Rull, S. (2016). Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system. Research and reports in urology, 8, 41–49. https://doi.org/10.2147/RRU.S96576
  • Suter, A., Saller, R., Riedi, E., & Heinrich, M. (2013). Improving BPH symptoms and sexual dysfunctions with a saw palmetto preparation? Results from a pilot trial. Phytotherapy research : PTR, 27(2), 218–226. https://doi.org/10.1002/ptr.4696
  • Penugonda, K., & Lindshield, B. L. (2013). Fatty acid and phytosterol content of commercial saw palmetto supplements. Nutrients, 5(9), 3617–3633. https://doi.org/10.3390/nu5093617
  • Yang, Y., Ikezoe, T., Zheng, Z., Taguchi, H., Koeffler, H. P., & Zhu, W. G. (2007). Saw Palmetto induces growth arrest and apoptosis of androgen-dependent prostate cancer LNCaP cells via inactivation of STAT 3 and androgen receptor signaling. International journal of oncology, 31(3), 593–600.
  • Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA, 280(18), 1604–1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.