Kan man tabe håret på grund af keto-kuren?

Du har måske hørt, at keto-kuren eller kaloriebegrænsning kan påvirke hårtab. Her vil vi forklare, om det er sandt.
Kan man tabe håret på grund af keto-kuren?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Spørgsmålet om, hvor vidt personer kan tabe håret på grund af keto-kuren, er dukket op. Denne form for kost, der begrænser kulhydrater, er blevet meget populær takket være dets mange anvendelsesområder.

Det er en effektiv kostform til vægttab, kontrol af diabetes og endda til at forebygge forekomsten af andre stofskiftesygdomme. Ikke alle har dog godt af at følge den.

Der er også tvivl om, hvor vidt begrænsning af kulhydrater kan forårsage alopeci, hvilket er det tekniske begreb for hårtab. Nedenstående vil vi diskutere, hvor vidt man kan tabe håret på grund af keto-kuren. Du vil kunne vurdere fordelene og ulemperne ved kosten og beslutte, om det er en passende kostplan til dig.

De generelle grunde til hårtab

Hårtab er et fænomen, der er kendetegnet ved ældre personer, selvom det i nogle tilfælde kan begynde lige efter ungdommenDenne proces er forbundet med bestemte genetiske byrder.

Ifølge forskning udgivet i the Journal of the American Academy of Dermatology er det muligt at opleve hårtab som følge en af øgning i produktionen af testosteron fra en vis alder. Dette afhænger af cellulær DNA.

Selvom gener påvirker alopeci, er det muligt at forsinke dets udvikling ved at ændre miljømæssige faktorer såsom kost. På den måde og som et eksempel har vi pletskaldethed, som kan forsinkes, hvis forsyningen af D-vitamin er tilstrækkelig.  Det påstås af nogle studier udgivet i videnskabelig litteratur.

Man fælder og ser overrasket ud

Hårtab hos mænd er forbundet med genetik og testosterons hormonelle handling.

Hormonniveauer kan afgøre hårtab

Et aspekt, som kan inducere alopeci, er hormonelle ændringer. Anvendelse af testosteron som et lægemiddel for at øge anabolisme og øge energien, kan være relateret til hårtab.

Dette hormon kan påvirke hårvækst, så enhver unaturlig administering ændrer de sekundære seksuelle karaktertræk. For eksempel er det hår ovenpå hovedet og i siderne af panden.

Det er derfor, personer, der anvender anabolske lægemidler, ofte oplever udbredt tab af hår og kropsbehåring. Anvendelse af disse substanser rammer dog ikke alle på samme måde. Der er stadig et genetisk komponent bag det, som kan påvirke den reaktion.

Påvirker kost immunsystemet?

Som vi har nævnt, er alopeci afgjort af et stærkt genetisk komponentNogle ændringer i kosten kan dog påvirke processen på godt eller ondt. Der er dog ingen konkluderende studier med mennesker i dette henseende.

Det er blevet studeret på dyr, mere specifikt mus, hvor vidt dysbiose i tarmene og mangel på vitaminer i B-gruppen kan ændre udviklingen af denne lidelse.

Forskning udgivet i tidsskriftet Cell Reports konkluderede, at mangel på biotin kan forårsage ændringer i dyrs hud og  stimulere hårtab. Tests på mennesker ville være nødvendigt for at kunne bekræfte denne sammenhæng.

Måske du også vil være interesseret i at læse: vitamin A: Hvad gør det, og hvordan fungerer det?

Kan man tabe håret på grund af keto-kuren?

Der er ingen videnskabelig artikel eller opdaterede beviser, som er i stand til at forbinde keto-kuren eller en begrænsende kostplan med et øget hårtab. Vi kan derfor bekræfte, at man ikke kan tabe håret på grund af keto-kuren.

Der er nogle rapporter, som er bemærkninger lavet af læger eller grupper af fagfolk, om et særligt tilfælde, der fandt sted, og som der ikke har været nogen optegnelser om. Vedrørende keto-kuren har en person på denne kur rapporteret, at de oplevede tyndere hår, men en person er ikke nok til at etablere en generel forbindelse.

Hårtab er forbundet med følelsesmæssige processer relateret til stress, hormonelle ændringer, der fører til en øgning i produktionen af testosteron og endda genetiske faktorer. Begrænsning af kalorier eller kulhydrater lader dog indtil videre ikke til at have en betydelig effekt på denne proces.

Skaldet mand kan få os til at stille spørgsmålet, om man kan tabe håret på grund af keto-kuren

Klassisk pletskaldethed hos mænd reagerer på testosterons handling.

Man kan ikke tabe håret på grund af keto-kuren

Selvom du måske fælder mere under keto-kuren, er det ikke på grund af den. Hårtab er tættere relateret til genetiske faktorer end miljømæssige faktorer.

Kost kan have en indvirkning på denne proces, selvom der i øjeblikket stadig ikke er nogen konkluderende beviser på det. Nogle eksperter anbefaler kosttilskud for at forebygge denne proces, men der er heller ikke nogen beviser på, hvilke kosttilskud man skal tage.

Stress og hormonelle ændringer kan forårsage hårtab. Anvendelse af anabolske lægemidler kan stimulere hårtab, såvel som at ændre andre aspekter relateret til udseende og seksualitet. Begrænsning af kalorier og sukker lader dog ikke til at påvirke denne proces.

Det kan interessere dig ...
Fordele og ulemper ved keto kuren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele og ulemper ved keto kuren

Den ketogene diæt, eller keto kuren, blev populær over hele verden for sine utrolige fordele til at tabe sig hurtigt. Her er alt du skal vide om de...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Adil A., Godwin M., The effectiveness of treatments for anderogenetic alopecia: a systematic review and meta analysis. J Am Acad Dermatol, 2017. 77 (1): 136-141.
  • Gerkowicz A., Chyl Surdacka K., Krasowska D., Chodorowska G., The role of vitamin D in non scarring alopecia. Int J Mol Sci, 2017.
  • Hayashi A., Mikami Y., Miyamoto K., Kamada N., et al., Intestinal dysbiosis and biotin deprivatin induce alopecia through overgrowth of lactobacillus murinus in mice. Cell Rep, 2017. 20 (7): 1513-1524.
  • Covarrubias Gutiérrez, P., M. Aburto Galván, and L. F. Sámano Orozco. “Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad.” Nutrición Clínica y Dietética y Hospitalaria 33.2 (2013): 98-111.
  • Cortés, Andrea, Felipe Mardones, and Viviana Zemelman. “Caracterización de las causas de alopecia infantil.” Revista chilena de pediatría 86.4 (2015): 264-269.
  • Pérez-Guisado, Joaquín. “Las dietas cetogénicas: potenciales efectos saludables de la Dieta Cetogénica Mediterránea Española.” (2014).
  • Mardones, Felipe. “Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica.” Revista chilena dermatológica 30 (2014): 51-58.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.