Minoxidil: Behandling til alopecia og hårtab

Minoxidil, ligesom alt andet medicin, kan udløse en række bivirkninger. Blandt de mest hyppigt rapporterede bivirkninger er dem, som involverer huden. Læs med for at lære mere om det!
Minoxidil: Behandling til alopecia og hårtab

Sidste ændring: 22 december, 2022

Minoxidil er et medikament, som hjælper med at stimulere hårvækst og forebygge hårtab. Til at starte med, var minoxidil medicin, der blev givet oralt i behandling af højt blodtryk, på grund af dets vasodilerende effekt.

Nogle af patienterne, der blev behandlet med denne medicin, led dog af fremkomsten af uønskede hår. På grund af dette, blev formlen forstærket for at skabe en vand-alkohol opløsning til lokal anvendelse i tilfælde af alopecia. 

Det blev senere godkendt og viste sig at være en af de mest effektive medikamenter i behandlingen af androgen alopecia eller skaldede pletter.

Mere om minoxidil

Mand med skaldede pletter i hovedbunden

Både mænd og kvinder kan tage denne medicin til at behandle alopecia og hårtab. Som en generel vejledning, anbefales det i en koncentration på 5% til mænd og 3 til 4% til kvinder for at undgå fremkomsten af hår i ansigtet. 

Det er dog også muligt at bruge en koncentration på 2%. I dette tilfælde, bliver man nødt til at påføre det to gange om dagen. Den anbefalede dosis er 2 ml om dagen eller omkring 10 til 12 sprøjt.

Foruden de forskellige koncentrationer, vi nævnte, kan man også finde minoxidil på markedet i forskellige former og under adskillige forhandlernavne. Den mest anvendte farmaceutiske form er en creme. En ny udgave bliver dog mere og mere populær: Minoxidil skum.

Hvorfor opstår alopecia?

Alopecia er tab af kapillærtæthed. Det er et gængst medicinsk problem. Statistikker indikerer, at det rammer mere end 50% af mænd og 30% af kvinder i løbet af deres liv.

Dette er en tilstand, som kan påvirke livskvaliteten hos patienten meget. Af den grund, er det ikke blot et æstetisk problem. Patienten bliver nødt til at modtage tilstrækkelig medicinsk information for at forebygge associerede psykologiske lidelser, især dem, som handler om selvværdet.

I dag, kender man til mere end 100 former for alopecia. Den mest gængse er, som vi allerede har nævnt, androgen alopecia. Denne type er forårsaget af hormonelle forandringerForuden hormonelle forandringer, kan andre årsager dog også påvirke alopecia:

 • Kost
 • Fysisk og følelsesmæssigt stress
 • Anæmi eller jernmangel
 • Immunologiske lidelser
 • Ændringer i skjoldbruskkirtlen
 • Nogle medikamenter

Eftersom mange ting kan forårsage alopecia, er det vigtigt at stille en god medicinsk diagnose. På den måde, kan lægen indikere den mest passende behandling til hvert tilfælde.

Symptomer på alopecia

Mand med hårtab kan behandle det ved hjælp af minoxidil

Det mest karakteristiske symptom på alopecia er tab af kapillærtæthed (hårtab). Nogle gange, kan en person opfatte, at de mister mere hår. Dette symptom betyder dog ikke nødvendigvis, at de lider af denne sygdom.

Tab af kapillærtæthed manifesterer sig som regel med en vigende hårgrænse og skaldede pletter hos mænd og tyndere hår hos kvinder. Nogle typer af alopecia kan også manifestere sig med kløe og endda smerter i hovedbunden.

Sådan forebygger man alopecia

Sunde vaner, såsom ikke at ryge, spise en sund kost og undgå overdrevet udsættelse for sollys, kan fremme sundt hår og producere en forbedring i hårets udseende.

Der er dog ingen effektiv medicinsk behandling til at undgå alopecia. Derfor, er det mest nyttige forbehold til at forbedre prognosen, en ordentlig diagnose og tidlig behandling, såsom med minoxidil, når alopecia manifesterer sig.

Bivirkninger ved minoxidil

Kvinde lider af hårtab

Minoxidil, ligesom alt andet medicin, kan udløse en række bivirkningerBlandt de mest hyppigt rapporterede bivirkninger er dem, som involverer huden. Nogle af dem er:

 • Kløe
 • Dermatitis
 • Tørhed
 • Hudirritation
 • Eksem
 • Hypertrikose

Typisk, er disse bivirkninger af minoxidil milde til moderate og går væk, når patienten stopper behandlingen. Disse bivirkninger kan afhænge af doseringen og hvilken form for medicin, der anvendes. 

Vi bør dog nævne, at forekomsten af bivirkninger og statistike data blev beregnet ud fra data fra 1932 patienter, der blev behandlet med minoxidil 50mg/ml, samt de data, det blev indsamlet, efter markedsføring.

Konklusion

Minoxidil er et nyttigt medikament i behandlingen af alopecia. Tal med din læge eller apoteker, hvis du har nogen spørgsmål, og følg deres instrukser nøje.

Det kan interessere dig ...
Effektive naturlige midler mod hårtab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Effektive naturlige midler mod hårtab

Det er en almindelig bekymring at kunne finde en måde at bekæmpe hårtab på, især jo ældre vi bliver. Men der er heldigvis naturlige midler mod hårt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.