Hvad er skøre negle, og hvordan behandles det?

Riller i dine negle kan være tegn på en tilstand, der kaldes skøre negle. Har du bemærket uregelmæssigheder i dine negle? Find ud af, om det er denne tilstand, og hvad du kan gøre ved det.
Hvad er skøre negle, og hvordan behandles det?

Sidste ændring: 19 november, 2021

Mange mennesker er ikke lige så opmærksomme på deres negle som på andre dele af kroppen. Stor fejltagelse! Nogle gange er ændringer i neglene tegn på systemiske tilstande. Derfor vil vi gerne gennemgå et emne, som ikke mange mennesker kender til: Skøre negle. Vi vil fortælle dig alt om det, og hvordan det behandles.

Før vi går i detaljer, er det nyttigt at huske, hvad neglelejet er. En nem måde at definere det på er som det område, hvorpå neglen dannes og hviler. Det er ansvarligt for neglens vækst, og derfor kan enhver ændring, som det lider under, føre til problemer.

Hvad er skøre negle?

Skøre negle er et symptom, der er en del af det såkaldte “skøre neglesyndrom“. Det er defineret som fremkomsten af langsgående riller eller sprækker i den distale del af neglen, som strækker sig mod den proximale kant, i en eller flere af dem. Det kan forekomme på både hænder og fødder.

Når det er alvorligt, kan sprækkerne dække op til 70% af negleoverfladen. Generelt opstår dette, når matriklen helt eller delvist har ophørt med sin vækstfunktion. Selv om tilstedeværelsen er mere almindelig hos kvinder, kan mænd også lide af det.

Desværre er det en tilstand, der ikke kun har én type manifestation, da den hos mange mennesker forårsager andre symptomer, der dækker mere end problemer med sprækkerne. Disse er beskrevet nedenstående.

Svage negle

Tilstedeværelsen af sprækker i neglene vil medføre en konstant følelse af svaghed i neglene. Det vil også gøre dem mere udsatte for skader. Da det desuden er en tilstand, der opstår som følge af skøre negle, vil det medføre vanskeligheder med deres vækst.

Eksempel på skøre negle

Tilstedeværelse af revner i en eller flere negle

Mens nogle mennesker kun viser tegn på skøre negle i en enkelt negl, kan andre bemærke det i flere negle på samme tid. Fordelingen vil hjælpe lægerne med at bestemme en mulig årsag og behandling. Hvis det kun er i én negl, kan det tyde på noget eksternt eller lokalt.

Hvis revnerne derimod er i alle negle, både på fingrene og tæerne, kan lægerne mistænke en mulig intern eller systemisk oprindelse. Hvis det er tilfældet, kan lægen foreslå yderligere undersøgelser.

Du kan finde ud af mere ved at se denne artikel: Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?

Ændringer i farven på revnerne

Vi skal tage højde for, at det at have en revne i neglen er en indgang for forskellige bakterier. Svampe eller bakterier kan nemt trænge ind og skabe en infektion. Derudover giver det også en ændring i pigmenteringen af området.

Udover dette er en anden hyppig årsag til skøre negle forandringer i perifere kar. Disse kan føre til trofiske ændringer i huden, herunder en ændring i pigmenteringen. Som følge heraf bliver neglen bleg eller cyanotisk i farven.

Total brud og løsrivelse af neglen

Hvis skøre negle ikke behandles i tide, kan sprækken udvikle dig så meget, at den når den proximale kant af neglepladen. Dette sker kun i de mest alvorlige tilfælde og resulterer normalt i et fuldstændigt brud på neglen.

I meget sjældne tilfælde kan sprækkerne være tværgående og opstå i den proximale del af neglen. I dette tilfælde kan det, hvis det får lov til at udvikle sig, forårsage en total løsrivelse af neglen.

Årsager til skøre negle

Skøre negle kan have flere årsager, men en af de mest almindelige er aldring. Det er faktisk den hyppigste negleforandring hos ældre, selv når der ikke er andre sygdomme.

Hos yngre mennesker kan denne forandring derimod skyldes ernæringsmangel. Mangel på visse vitaminer, såsom A, B6, B7, B12, C og D, kan forårsage svage negle og strækmærker. Det kan også forekomme på grund af jernmangel og andre mineraler.

Blandt andre årsager til skøre negle kan vi finde følgende:

 • Perifere vaskulære forandringer.
 • Eksponering for kemiske stoffer (rengøringsmidler, opløsningsmidler, thioglycolater, neglebåndsfjernere).
 • Gentagne traumer.
 • Indtagelse af lægemidler (acitretin, antiretrovirale midler).
 • Dermatologiske sygdomme (psoriasis, lichen planus, pityriasis rubra).
 • Endokrine og systemiske sygdomme (hypothyreose, anæmi).
En kvindes hænder

Behandling af skøre negle

Behandlingen af dette symptom kan variere afhængigt af årsagen. Den er dog ens i alle tilfælde. Når den specifikke årsag er kendt, skal patologien målrettes for at vende den.

 • I tilfælde af ernæringsmæssige mangler vil den medicinske behandling være baseret på en tilpasning af kosten for at genoprette kroppens mangler. Desuden er det bevist, at oral administrering af biotin (B7) og jern er effektivt til behandling af skøre negle, uanset årsagen.
 • I tilfælde, der ikke har en specifik årsag, vil den medicinske behandling sigte mod at fugte og hærde neglene på hænder og fødder. Brugen af blødgørende produkter og fugtgivende cremer vil blive anbefalet for at øge vandretentionen.
 • En hjemmebehandling, der synes at fungere som en adjuvans i disse tilfælde, er brugen af cyanoakrylatbaseret akryl. Det skal påføres på den distale del af den berørte negl og derefter dækkes med et stykke papir eller et stykke stof. Senere forsegles den igen med akrylat.
 • Massage anbefales også for at forbedre blodcirkulationen.

Hvordan forebygger man skøre negle?

Korrekt pleje af fingernegle og tånegle vil forhindre fremkomsten af flere lidelser som skøre negle. Det er vigtigt at klippe neglene i én retning og konstant fugte dem for at sikre god vækst og udvikling.

Hvis der er nogen form for forandring, er det tilrådeligt at søge akut behandling for at undgå komplikationer som svækkelse og brud. Det er også tilrådeligt at opsøge en læge for at udelukke en eventuel underliggende sygdom.

Det kan interessere dig ...
Kompulsiv neglebidning og oral sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kompulsiv neglebidning og oral sundhed

Hvis du er en neglebider, skal du vide, at der vil have negative konsekvenser. Find ud af, hvordan kompulsiv neglebidning påvirker oral sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Baran R, Schoon D. Nail fragility syndrome and its treatment. Journal of Cosmetic Dermatology. 2004;3(3):131-137.
 • Chang P. Las alteraciones de la superficie del plato ungueal. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2012;10(1):51-59.
 • Silva P, Vera C, Kolbach M, Fernández F. Sospecha de patologías sistémicas a través de alteraciones ungueales. Revista médica de Chile. 2006;134(2):231-238.
 • Gaviria M, Gómez L. Síndrome de uñas frágiles. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana. 2016;44(2):79-88.
 • Allevato M. Fragilidad Ungueal, Cómo Interpretarla y Tratarla. Revista Chilena de Dermatología. 2009;25(3):210-223.
 • Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. J Drugs Dermatol. 2007;6(8):782-787.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.