7 fødevarer, du bør spise for at beskytte huden mod solen

Ud over at passe på huden udefra skal vi også indtage visse fødevarer, der hjælper os med at give huden de nødvendige næringsstoffer til at reparere, regenerere og beskytte den indefra.
7 fødevarer, du bør spise for at beskytte huden mod solen
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Huden er kroppens største organ. Af indlysende årsager er det også et af de vigtigste. Derfor er det vigtigt at beskytte huden mod solen. Den fungerer som en beskyttende barriere for den indre organisme over for det miljø, der omgiver den. Den spiller en hovedrolle i nogle vitale processer.

Men da den er direkte udsat for giftstoffer og stråling, har den en tendens til at lide under nogle aggressioner, der med tiden kan føre til alvorlige helbredsproblemer. Selv om man kan få nogle af sollysets fordele gennem porerne, forårsager langvarig udsættelse for disse bølger forbrændinger, urenheder og nogle sygdomme.

Det er vigtigt at træffe forebyggende foranstaltninger for at beskytte huden mod solen. Til dette formål skal du bruge solcreme og øge indtagelsen af fødevarer, der minimerer de skadelige virkninger. I denne artikel vil vi fremhæve de syv bedste, så du kan overveje at indtage dem mere regelmæssigt.

1. Bær og røde frugter til at beskytte huden mod solen

Bær og røde frugter er små frugter med et højt indhold af C-vitamin. Det er en antioxidant, der reducerer skader forårsaget af frie radikaler ved kontinuerlig soleksponering.

Dette stof deltager i dannelsen af kollagen og elastin, som er to stoffer, der gør huden stram og fri for urenheder.

Hertil tilføjes, at de giver interessante mængder af essentielle mineraler og vand, som begge er nødvendige for at fremskynde cellernes genopretning efter ultraviolet (UV) stråling.

2. Bitter chokolade

Mørk chokolade, der er fremstillet med mere end 60% kakao, er et godt supplement til at beskytte huden mod solens angreb. Dets høje indhold af flavonoider, som har vist sig at være kraftige antioxidanter, forbedrer cellernes evne til at reparere sig selv efter forbrændinger.

Så længe indtaget er moderat, forsyner det kroppen med vitaminer og mineraler, der bremser oxidativt stress.

3. Gulerødder

Gulerødder er en velkendt fødevare for hudplejen, da de er en primær kilde til betacaroten, en antioxidant, der syntetiseres til A-vitamin i kroppen.

Dette vigtige næringsstof er nøglen til reparation af cellevæv, da det styrker dermis og reducerer solens negative påvirkning, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Cosmetic Dermatology.

Faktisk fungerer det som et naturligt filter. Det giver os således mulighed for at solbade i kort tid uden risiko for at lide af forandringer.

4. Fed fisk

Fede fisk er en glimrende kilde til omega-3 fedtsyrer. Det er en type sund olie, der øger membranernes gennemtrængelighed for at opnå optimal cellefunktion.

Indtag af dem reducerer virkningerne af frie radikaler og solen. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Biochemical Society Transactions.

Dette, sammen med bidraget af E-vitamin, fremskynder hudens reparationsproces, især i tilfælde af forbrændinger og urenheder.

Nogle anbefalede sorter er:

 • Sardiner.
 • Laks.
 • Makrel.
 • Ansjoser.

5. Grønne bladgrøntsager

Grønne bladgrøntsager indeholder kraftige antioxidanter, der er blevet forbundet med forebyggelse af hudkræft og rynker.

De har indhold af betacaroten samt folinsyre og E-vitamin. Dette gør det muligt at forbedre celleaktiviteten og skaber et beskyttende lag mod solens UV-stråler.

De mest fremtrædende er:

 • Spinat.
 • Grønkål.
 • Rødbede.
 • Broccoli.
 • Salat.
 • Selleri.
 • Persille.

6. Olivenolie til at beskytte huden mod solen

Det er den vigtige ingrediens i middelhavskosten. Derfor er det også et af de bedste kosttilskud til at passe på huden mod forbrændinger og for tidlig aldring.

Det indeholder essentielle fedtsyrer, der efter at være absorberet forbedrer cellefornyelsesprocessen, samtidig med at de hæmmer oxidative skader.

Det indeholder også store mængder E-vitamin og polyfenoler, som begge er nødvendige for at skabe en beskyttende barriere mod UV-strålernes skadelige indvirkning.

Vi anbefaler, at du læser: Betydningen af hudens mikrobiom

7. Æbler

Ud over at være lækre og alsidige er æbler frugterne med det største indhold af polyfenoler.

 • Takket være deres antioxidant virkning bekæmper og behandler de skader forårsaget af frie radikaler.
 • Disse planteforbindelser kontrollerer inflammation, regulerer hudens pH-værdi og styrker celleaktiviteten for optimal reparation.

Det er værd at nævne, at de også indeholder vand, som er en vigtig ingrediens for at bevare hydrering.

Forbedr din kost for at beskytte huden mod solen

Inddragelsen af alle disse ingredienser i den almindelige kost er ideelt for at holde huden ung og fri for lidelser, der er forbundet med solens virkninger. Prøv at øge dit forbrug og opdag, hvor gode de er til at beskytte din hud mod solen.

Det kan interessere dig ...
Forbehold før, under og efter soleksponering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forbehold før, under og efter soleksponering

Soleksponering i længere tid, end det er anbefalet, eller uden de nødvendige forbehold kan være modarbejdende for hudens sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jaramillo Flores ME., Cocoa flavanols: natural agents with attenuating effects on metabolic synrome risk factors. Nutrients, 2019.
 • Kong R., Cui Y., Fisher GJ., Wang X., et al., A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol, 2016. 15 (1): 49-57.
 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
 • 91-107). Springer, Berlin, Heidelberg.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.