Hvad er spejlneuroner?

Spejlneuroner er en relevant videnskabelig opdagelse, da de henviser til, at vi kan lære gennem observation. Hvordan virker de?
Hvad er spejlneuroner?

Sidste ændring: 03 januar, 2022

Opdagelsen af spejlneuroner og deres funktion var et gennembrud for forståelsen af læring, imitation og også følelsernes rolle. Gennem dem kan vi forklare, hvordan vi lærer visse handlinger ved det simple faktum, at vi ser nogen gøre noget.

Det er sådan, at nogle områder af hjernen aktiveres, som om det var os selv, der udførte handlingen. På denne måde forstår vi også vigtigheden af at være et eksempel, når vi spiller en rolle som opdragere, enten som lærere eller som forældre.

Hvad er spejlneuroner?

Vi kan takke G. Rizzolatti og hans forskerhold på universitetet i Parma for opdagelsen af spejlneuroner. Forsøget blev udført på aber, som blev overvåget ved hjælp af mikroelektroder. Formålet var at registrere neuronernes aktivitet, når man lærte dem at samle en genstand op.

Når dyrene samlede genstanden op, blev visse hjerneområder, der er forbundet med bevægelse, således aktiveret. Neuroner blev imidlertid også aktiveret ved blot at observere, hvad de andre aber gjorde. Det vil sige uden at foretage nogen bevægelse, blot ved at observere.

Dette resultat førte til en forståelse af spejlneuronernes aktivitet. Betydningen er så stor, at bidraget til neurofysiologien kan sammenlignes med opdagelsen af DNA i biologien.

Disse neuroner er placeret i den nedre isselap og i den primære motoriske og dorsale præmotoriske del af cortex. De har fået deres navn fra det faktum, at de er spejlende, med henvisning til, hvordan hjernen reflekterer det, vi ser på.

Så hvorfor er de en revolution? Fordi deres funktion ikke kun gør det muligt for os at forstå den faktiske handling, men også hvorfor den blev udført. På den måde sætter vi fokus på at forstå motivationer og følelser.

Spejlneuroner

Du er måske interesseret i: De 5 typer af hjernebølger

Hvad er spejlneuronernes karakteristika?

Den vigtige del af opdagelsen af spejlneuroner var, at en simpel observation udløser deres aktivering. Det betyder, at observation skaber betingelser for en anden form for læring.

I den forstand er det, forskerne fremhævede, at det er noget andet end at se på bevægelsen alene. Det handler om dens mentalisering, aktiveringen af neurale netværk på grund af opfattelsen, fortolkningen eller forventningen om, hvad andre vil gøre.

På en mere syntetisk måde kan spejlneuroner forklare handling, udførelse og hensigt. Det vil sige, at vi kan se nogen udføre en handling, og vi kan udføre den samme handling og efterligne den. Men samtidig ved jeg også, hvad de måske føler, fordi jeg har en idé om, hvorfor de udførte handlingen, dvs. jeg fortolker det, de gjorde.

Spejlneuroner er blandt andre involverede faktorer ansvarlige for at forklare, hvorfor vi bliver begejstrede, når vi ser en film, når nogen fortæller os om en bestemt oplevelse, eller når vi ser nogen gabe, og vi også gør det.

Du er måske interesseret i: Neuroners funktion og karaktertræk

Spejlneuroner: Funktioner

Ved at se på deres funktioner kan vi forstå vigtigheden af spejlneuroner:

  • De er nøglen til vores forbindelse med andre, især på et følelsesmæssigt plan. Denne type neuron letter empati, som er den egenskab, der gør det muligt for os at forstå, hvad andre mennesker føler. På den måde kan jeg, når jeg har en mental model af visse begivenheder, forudse, hvad den pågældende person føler, og dermed forstå det.
  • I forhold til det foregående punkt er denne type neuron også involveret i, hvordan vi bedre kan forholde os til andre, og hvordan vi kan skabe forbindelser og etablere interaktioner.
  • Til gengæld giver de os mulighed for at gentage og efterligne fra det øjeblik, vi ser handlingen. Derfor er de også grundlæggende i forbindelse med indlæring. Meget ofte er vi i stand til at lære noget nyt blot ved at se det.

Sammenfattende er denne proces med perception og handling, som Ceberio og Rodriguez (2019) påpeger, grundlaget for menneskelige interaktioner. Det er på dette punkt, at disse neuroner og deres aktivitet bliver fundamentalt vigtige.

Børn leger

Læring er mere end viden

Fra opdagelsen af spejlneuroner er noget blevet klart: Viden er ikke kun rationel, som folk har troet i lang tid. Ud over vores forstand involverer den også vores følelser.

Denne type neuron viser, at vi kan være og faktisk er både det ene og det andet. Det bør være vores fokus at udnytte følelsesmæssig intelligens til at forbedre viden ved at fremhæve, hvordan vi har det i undervisnings- og læringsprocessen.

Det kan interessere dig ...
Spændende informationer om den kvindelige hjerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Spændende informationer om den kvindelige hjerne

Den mandlige og kvindelige hjerne har små forskelle, som gør os unikke og specielle på samme tid. Har du lyst til at udforske dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García García, Emilio y González Marqués, Javier y Maestú Unturbe, Fernando (2011) Neuronas Espejo y Teoría de la Mente en la explicación de la empatía. Ansiedad y Estrés, 17 (2-3). pp. 265-279. ISSN 1134-7937
  • Naranjo, M. G. M. (2018). Escucha activa y empática. Editorial Elearning, SL.
  • La Touche, Roy. “Biografía del Prof. Dr. Giacomo Rizzolatti.” NeuroRehabNews Octubre (2016).
  • Ceberio Y Rodriguez (2019). Las Neuronas Espejo: Una Génesis Biológica De La Complementariedad Relacional. Papeles del Psicólogo / Psychologist Papers, 2019 Vol. 40(3), pp. 226-232 https://doi.org/10.23923/pap.psicol2019.2900

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.