De 5 typer af hjernebølger

Ved du, hvordan du kan skelne mellem alle de forskellige typer hjernebølger? Find ud af, hvad de er, deres karakteristika, og hvilke processer de hjælper med.
De 5 typer af hjernebølger

Sidste ændring: 09 august, 2022

Den menneskelige hjerne er et af videnskabens store mysterier. Selv om vi ikke ved meget om den, er det også rigtigt at sige, at vi forstår nogle af dens funktioner meget godt. Vi ved f.eks., at den bedste måde at definere den på er som et elektrokemisk organ. Vi finder beviser for dette i de typer af hjernebølger, som vi vil tale om i denne artikel.

Vi ved alle, at hjernen genererer elektriske impulser løbende. F.eks. er analogien om, at den bruger lige så meget energi som en 10-watt-pære, velkendt (om end omdiskuteret). Alt dette sker gennem forskellige typer af hjernebølger. Hvis du vil forstå, hvad de er, og hvilke processer de er relateret til, skal du læse videre, så fortæller vi dig alt om dem.

Hvad er de forskellige typer af hjernebølger?

Illustration af forskellige typer af hjernebølger

Du vil ikke forstå, hvad de forskellige typer af hjernebølger er, hvis du ikke først forstår, hvad en hjernebølge egentlig er. Nøglen ligger i neuronerne. Alle dine følelser, tanker og handlinger er mulige takket være dem.

Du vil måske også være interesseret i: Er der bakterier i hjernen?

Neuroner er celler i nervesystemet, der reagerer på stimuli via en nerveimpuls. De danner et stort netværk i hjernen og andre dele af kroppen. En gennemsnitlig voksen har 86 milliarder neuroner, og alle disse neuroner enten genererer eller modtager de nerveimpulser, der styrer, hvad du tænker, føler eller gør.

Hjernebølger er intet andet end de synkroniserede elektriske impulser fra en kæde af neuroner. Ikke alle bølger er ens, da de varierer i hastighed eller frekvens. Vi kan måle dem ved hjælp af et elektroencefalogram ved at placere sensorer på hovedbunden.

Alle typer hjernebølger måles i Hertz (Hz). En hertz er en enhed, der måler frekvensen af en bølge, baseret på cyklusser pr. sekund. F.eks. er fem hertz fem cyklusser på et sekund. Meget enkelt sagt er hjernebølger en afspejling af centralnervesystemets funktion på det pågældende tidspunkt.

Gå ikke glip af: Lær alt om hjernehinderne

5 typer af hjernebølger

Nu hvor du har en generel idé om, hvad en hjernebølge er, vil du meget bedre være i stand til at forstå, hvilke typer der findes. Din hjerneaktivitet varierer alt efter den aktivitet, du rent faktisk udfører.

Hjernen manifesterer f.eks. forskellige bølger, når du er i hvile og stille, end når du er aktiv og taler. Lad os se på de fem typer af hjernebølger.

1. Delta-hjernebølger

Det er de langsommeste hjernebølger – dem med den højeste amplitude og den laveste frekvens. De svinger mellem 1 og 3 Hz, selv om de nogle gange kan nå op på 4 Hz. Det er de karakteristiske bølger, der produceres, når vi sover, og de blev først katalogiseret i 1930 takket være Grey Walter.

De manifesterer sig hovedsageligt i søvnens fase 3 og kommer til at dominere næsten hele hjernen i fase 4 (se søvnstadier). De har deres oprindelse i thalamus eller cortex, og ifølge forskerne er der forskelle i produktionen mellem mænd og kvinder (fra 30-40 års alderen producerer kvinder mere).

2. Theta-hjernebølger

Theta-hjernebølger er hjernebølger, der svinger mellem 4 og 8 Hz. De er forbundet med fase 1- og 2-søvn, så de udvikles, når du er i en drømmende eller endog meditativ tilstand.

Det er ikke de eneste sammenhænge, hvor du kan udvikle thetabølger, da de også kan forekomme, når du udfører automatiske aktiviteter.

For eksempel når du børster tænder, kæmmer dit hår og endda dyrker sport (når det drejer sig om en gentagende, automatisk bevægelse uden fare eller overraskelser). Vi taler om tilstande, der ligger mellem vågen tilstand og drømmen, og som er de aktiviteter, du udfører på autopilot.

3. Alfa-hjernebølger

Vi har gennemgået de bølger, der er forbundet med søvn, og vi vil nu tale om dem, der er involveret i vågenhed. Alfa-hjernebølger er dem, der fungerer som en slags hængsel. De svinger mellem 8 og 12 Hz. De forekommer, når du er afslappet, men når du stadig er vågen og potentielt vågen.

De har deres oprindelse i occipitallappen og er ifølge nogle forskere forbundet med idéer eller kreative processer. Du udvikler alfabølger, når du lukker øjnene stille og roligt og tænker på noget afslappende. Du er vågen og opmærksom på en ydre stimulus, men samtidig er du så afbrudt, at du kan lade tankerne vandre.

4. Beta-hjernebølger

Kvinde tænker sig om

Det er typer af hjernebølger, der forekommer under vågenhed. De varierer fra 13 til 38 Hz og er forbundet med tilstande af fuld bevidsthed. Når du koncentrerer dig om noget, laver en form for intellektuel aktivitet (læsning, studier, byggeri) eller træffer en beslutning, producerer du disse hjernebølger.

De er nogle gange opdelt i tre undertyper: Beta 1, 2 og 3. For eksempel vil en person, der lider af generaliseret angstlidelse, udvikle en usædvanlig mængde beta 2 og 3 hjernebølger. Disse kræver en stor mængde energi, så de kan ikke opretholdes i for mange timer, uden at det får konsekvenser (f.eks. stress eller træthed).

5. Gamma-hjernebølger: De hurtigste typer af hjernebølger

Til sidst finder vi gamma-hjernebølgerne, som er de hurtigste og højeste frekvenser. De svinger mellem 39 og 42 Hz og er forbundet med aktiveringsprocesser i forskellige dele af hjernen. Man mener, at de modulerer opfattelsen og bevidstheden, selv om de også udvikles i forbindelse med meget komplekse aktiviteter (f.eks. løsning af matematiske gåder).

Man ved, at de udvikles omkring 4-5 års alderen og er forbundet med tilstande af årvågenhed eller sansestimulering (f.eks. epilepsi). Bortset fra dette er funktionen af disse bølger ukendt. Nogle mener, at de er et biprodukt, andre mener, at de er involveret i mere komplekse mekanismer, som vi endnu ikke kender til.

Dette er altså de fem typer af hjernebølger, som du udvikler alt efter kontekst. Som du kan se, er ingen af dem 0 Hz, da dette er forbundet med hjernedød (da der ikke produceres nogen elektriske signaler). Selv om der er en vis uenighed om dette, menes det, at vi kan kontrollere hjernebølger gennem elektroencefalografisk feedback.

Denne type behandling er stadig under eksperimentering, og resultaterne bør behandles med forsigtighed. Da nogle hjernebølgetilstande eller -faser er relateret til en bestemt adfærd (angst, søvnløshed, opmærksomhedsunderskud, hypervigilance osv.), er dette et produktivt område at udforske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ehlers, C., & Kupfer, D. Slow‐wave sleep: do young adult men and women age differently?. Journal of sleep research. 1997; 6(3): 211-215.
  • Hughes, J. R. Gamma, fast, and ultrafast waves of the brain: their relationships with epilepsy and behavior. Epilepsy & Behavior. 2008; 13(1): 25-31.
  • Lustenberger, C., Boyle, M. R., Foulser, A. A., Mellin, J. M., & Fröhlich, F. Functional role of frontal alpha oscillations in creativity. Cortex. 2015; 67: 74-82.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.