Hvad er sportsmanagement, og hvad bruges det til?

Sportsmanagement handler om projekter, der skal hjælpe sportsfolk med at opnå deres bedste præstationer ved at yde støtte og finansiering. Lær alt om sportsmanagernes rolle i denne artikel.
Hvad er sportsmanagement, og hvad bruges det til?

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Idrætsudøvere, der trækker sig tilbage fra aktiviteten, er som regel stadig involveret i sport. Samtidig hjælper de personer, der ikke var i stand til at udføre den ønskede disciplin, også aktive atleter. Sportsmanagement er en måde at være forbundet med både sport og forretning på.

Hvis du mener, at du har et talent for at kombinere de to ting, er dette måske din ideelle karriere. Sportsmanagement har til formål at gennemføre projekter for at give atleterne alle de nødvendige værktøjer til at maksimere deres talenter og opnå deres bedste præstationer.

Du arbejder med atleter individuelt eller gennem institutioner. Menneskelige ressourcer, problemløsning og økonomiske aspekter er en del af opgaven. På den måde behøver atleterne kun at fokusere på forberedelse for at nå deres toppræstationer, når de konkurrerer.

Hvad er sportsmanagement?

Der er mange grunde til, at vi kan være tilbøjelige til at vælge sportsmanagement. Det er en stor udfordring at perfektionere strukturerne for at lette og forbedre atleternes karriere.

Det er også en måde at knytte os til en aktivitet, som vi har praktiseret eller gerne ville have praktiseret. Gennem den kan vi kaste os ud i mange foretagender, lære, hvordan institutioner fungerer, skabe nye strategier og endda få mulighed for at rejse rundt i verden.

Bogen Idrætslederens betydning i kommunen antyder, at det bliver mere og mere nødvendigt at have specialiseret og uddannet personale til at lede sportstjenester. Denne menneskelige ressource skal bringe rationalitet og effektivitet til de ressourcer, der er afsat til idrætten.

Et sportshold, der ledes af sportsmanagement

Sportsmanagement kræver engagement og kendskab til disciplinen samt til institutionelle regler og love.

Opgaver, der skal udføres i sportsmanagement

Sportsmanagerens opgaver er mange og af forskellig art. For at kunne udføre dem skal han/hun tage hensyn til institutionens eller idrætsudøverens mål, som han/hun repræsenterer.

De strategier og metoder, der skal anvendes, skal planlægges, behovene skal tages i betragtning, og der skal kommunikeres på passende vis. Dette er nogle af sportsmanagerens vigtigste opgaver:

 • Planlægning: Du skal gennemføre dit projekt, og for at gøre det skal du tage hensyn til flere faktorer. Udarbejdning af en aktivitetskalender er nøglen til at klare hver enkelt udfordring.
 • Finansiering: Du skal skaffe de økonomiske ressourcer for at have strukturen og elementerne til at gennemføre et vellykket projekt. Du bliver nødt til at udnytte de muligheder og gunstige øjeblikke, der opstår, samt lede efter sponsorer og andre indtægtskilder.
 • Forvaltning: Det er nødvendigt at tage sig af forvaltningen og administrationen af træningsstederne og konkurrencescenarierne. En undersøgelse fra 2014 viser, at stigningen i antallet af sportsfaciliteter gør sportsforvaltning til et grundlæggende aspekt for offentlige forvaltninger.
 • Forhandling: Det er nødvendigt at være involveret i forskellige økonomiske operationer. Den skal indgå aftaler, der er til gavn for den institution, den repræsenterer. Der vil også være et utal af problemer, hvor der skal debatteres med kolleger.
 • Kommunikation: Du skal formidle idéer til dit team på en klar måde. Det er vigtigt at være en god lytter og være åben over for nye idéer. Du skal også anvende markedsføringsstrategier.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Egenskaber, som en god sportsmanager skal have

Sportsmanageren skal have en god uddannelse og være forberedt på at tage udfordringer op. Vi har nævnt nogle af de opgaver, som han/hun skal udføre, men det er også vigtigt at have den rette personlighed og de rette egenskaber for at kunne tjene virksomheden.

Nedenstående er nogle af de kvaliteter, som en god sportsmanager skal have:

 • Leder: Han/hun skal vejlede sit team for at nå de foreslåede mål. Han/hun skal vinde sine medarbejderes tillid, så de reagerer på ham/hende på den bedst mulige måde.
 • Træner: Det er vigtigt at formidle og dele den erhvervede viden med arbejdsgruppen. Det er også vigtigt at lytte og lære af sine kolleger.
 • Teamwork: Det er et grundlæggende aspekt for at opnå succes. At være åben over for nye idéer og være i stand til at uddelegere opgaver til dygtige og troværdige mennesker vil give os andre perspektiver.
 • Vær kreativ: I denne tid er det vigtigt at skabe nye idéer hele tiden. Nogle gange må vi ty til vores fantasi.
 • Fleksibilitet: Vi skal være opmærksomme på alt og være åbne over for at lytte til forskellige forslag og meninger. Vi skal også have evnen til at tilpasse os til ændringer.
 • Ærlighed: Det er afgørende i alle livets aspekter og aktiviteter. Vi skal indgyde værdier med ord og eksempel.
En kvinde i gang med løbetræning

Ledelse inden for sport kommer til udtryk på mange måder. Der er dem, der har naturlig autoritet, og dem, der gør sig fortjent til den gennem deres præstationer.

Du vil måske være interesseret i at læse: Fødevarer, du skal udelukke fra kosten, hvis du er en atlet

Forbered dit projekt, og vov dig ud i sportsmanagement

Hvis du kan lide sport og er dygtig til forretning, kan rollen som sportsmanager være perfekt til dig. Det er vigtigt, at du er forberedt på at stå over for forskellige situationer og har evnen til at løse problemer.

For at gøre dette skal du arbejde samvittighedsfuldt og aldrig miste hovedmålet af syne, som er at hjælpe en institution med at vokse og give redskaber til at forbedre sportsudøvernes præstationer. Teamwork og opgavefordeling vil være af afgørende betydning.

Der er tale om et arbejde uden fast tidsplan, som kræver en stor del af dagen. Hvis du er klar til at tage udfordringen op, så begynd at forberede dit projekt!

Det kan interessere dig ...

En sportstræner: Karakteristika og funktioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En sportstræner: Karakteristika og funktioner

En sportstræner er en, der vejleder sportsudøvere, individuelt eller i hold, til at opnå deres bedst mulige præstationer. • Gómez Tafalla A, Mestre Sancho J. La importancia del gestor deportivo en el municipio. España; Inde Publicaciones; 2005. 158p. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=d2VmeOIDIXgC&oi=fnd&pg=PA7&dq=gestor+deportivo+importancia&ots=O1KkAv0vGk&sig=BrXqo1Co_RRNqHK6DuIoSzGKjjY#v=onepage&q=gestor%20deportivo%20importancia&f=false
 • Ródenas Espí S, Mestre Sancho J, Abella C. Análisis del perfil del gestor deportivo en los municipios de más de 5.000 habitantes de la provincia de Castellón. España; Revista de la Fundación Dialnet, N°20,  2014. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5802402

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.