7 handlinger, der får dig til at ligne en dårlig leder

Et af kendetegnene ved en dårlig leder er at opføre sig som en bedrevidende person, der ikke er i stand til at lytte til konstruktive input fra sit team. Få mere at vide i denne artikel.
7 handlinger, der får dig til at ligne en dårlig leder

Sidste ændring: 09 december, 2021

Ledelse i organisationer er normalt et af de mest studerede aspekter inden for forskellige discipliner. Dets indflydelse på arbejdsgruppers præstationer er afgørende. Selv om der er mange faktorer, der spiller ind, kan de handlinger, der gør en god eller dårlig leder til en god eller dårlig leder, fuldstændig fordreje resultaterne.

Er der kun én måde at være leder på? Nej, der findes bestemt ikke nogen universel opskrift på at udøve positiv ledelse! Der er dog nogle adfærdsmønstre, som man bør undgå. Lad os se nærmere på det.

Handlinger, der får dig til at fremstå (og være) en dårlig leder

En god leder fungerer som en nøglebrik i en organisation, da det ikke kun er den person, der leder og vejleder sit team, men også er i stand til at være mægler og formidler mellem ledere, målopfyldelse, mennesker og kontekst.

En leder er således som en jonglør, der skal være i stand til at artikulere krav og behov fra forskellige elementer, der er involveret i en organisations funktion.

Her er nogle af de handlinger, der skader lederskabet. Find ud af, om du udfører dem, for at rette på dem i tide.

1. En dårlig leder lytter ikke

En leder skal være den første person, der er modtagelig, lytter til sit teams behov og tager imod forslag og konstruktiv kritik. En dårlig leder er den, der kun kender til sine egne metoder – den, der ved alt.

De stagnerer således deres teams vækst ved ikke at værdsætte andre bidrag eller lette pluralismen af idéer. De, der leder, ved, at alle stemmer har værdi og kan hjælpe med at styre deres arbejde bedre.

De, der ikke lytter, er normalt kendetegnet ved deres manglende kommunikation eller autoritære kommunikation, så de ender med at være en fraværende leder eller en leder med lukkede døre. Ved ikke at kommunikere er der ingen klarhed om retning eller forventninger.

En dårlig leder råber af ansat

2. De deler ikke oplysninger

At tilbageholde oplysninger for din bekvemmeligheds skyld er noget, der gør dig til en dårlig leder.

På den anden side ved en god leder, hvordan man identificerer det rigtige tidspunkt til at kommunikere visse oplysninger til sit team, men ikke til egen fordel.

3. En dårlig leder anerkender ikke andres arbejde

En dårlig leder tolererer ikke fejl og er ikke assertiv, når han eller hun kritiserer eller gør opmærksom på andres bidrag. De nyder også at påpege andres fejl.

På den anden side anerkender en god leder, at alle kan begå fejl, men udnytter dem som en mulighed for at forbedre sig.

4. De har ikke tillid til deres team

En dårlig leder har mistillid til sit teams evner, så de indtager en kontrollerende holdning til de tildelte opgaver eller ved endog ikke, hvordan de skal uddelegere. Absolut kontrol har intet at gøre med overvågning for at ledsage eller fjerne tvivl.

Sidstnævnte er faktisk en holdning, der betragtes som positiv, da lederen skal ledsage og støtte og fungere som reference. Det er lederen, der skal søge en balance mellem at være til stede og give sit team nok plads til at lære at udføre opgaverne selvstændigt.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 5 tips til at vinde enhver diskussion

5. De har en manglende evne til at håndtere problemer

Gode ledere kender sig selv og ved, hvordan de kan identificere de styrker og svagheder, som de skal arbejde med.

Derudover forstår de vigtigheden af at skabe et godt arbejdsmiljø, så de er interesserede i at styre deres egne og deres teams følelser. De undgår at lade som om, at der ikke sker noget.

6. De ser kun resultaterne

Det eneste, der betyder noget for en dårlig leder, er at kunne kategorisere ting som opnået eller ikke opnået. De er kun fokuseret på målene og glemmer, at de arbejder med mennesker og overser processerne. Derfor er alting utilstrækkeligt i deres øjne.

7. De forveksler lederskab med overmod

En dårlig leder tror, at han eller hun skal være en ven for at vinde sit team. Derfor begår de nogle gange fejl ved at være overmodige eller ved ikke, hvordan de skal sætte grænser. Godt lederskab udøves heller ikke af dem, der kommer med vittigheder eller kommentarer med dårlig smag og udnytter sin position.

En god leder ved, hvordan man er venlig og selvsikker. Det forhindrer dog ikke vedkommende i at opføre sig professionelt. En god leder forveksler ikke lederskab med autoritet eller sympati med uformalitet.

Hvordan påvirker en dårlig leder en virksomhed?

Hvert af disse adfærdsmønstre har en direkte indvirkning på en dårlig eller dårlig opfattelse af, hvem der udøver lederskab, og har konsekvenser på det individuelle niveau hos medarbejderne. Derfor påvirkes motivationen og arbejdsindsatsen, arbejdsmiljøet lider og kan endda nå tilfælde af sygefravær.

En dårlig leder, der ikke leder en virksomhed godt, er uorganiseret eller for autoritær og ikke sætter klare retningslinjer for sit team, bør derfor ikke betragtes som et mindre vigtigt problem for en virksomhed. Det skal løses så hurtigt som muligt for at undgå værre konsekvenser.

En god leder holder møde

Vi tror, du gerne vil læse: Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde

En god leder er en god leder, fordi de ikke tænker som enkeltpersoner

Mennesker, der udmærker sig i ledelse, ved, at arbejdet aldrig gøres alene. De forstår, at de kan have personlige kvaliteter og færdigheder, men de erkender også, at de er afhængige af deres team for at nå deres mål.

En god leder har ikke brug for at overskygge sit team for at skinne, men tværtimod: De ønsker, at menneskerne omkring dem også skal kunne skille sig ud. De forstår, at vækst ikke er et spørgsmål om nogle få personer. Hvis folk omkring dem klarer sig godt, fører det til fordele for fællesskabet.

Men frem for alt skiller de personer, der er i toppen, sig ud, fordi de ved, at ledelse er en læreproces, der indebærer, at de opbygger deres egen stil. De gør brug af alle ressourcer for at opnå det.

Det kan interessere dig ...
3 metoder til at arbejde effektivt hjemmefra
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 metoder til at arbejde effektivt hjemmefra

Er det muligt at arbejde effektivt hjemmefra? Det er egentlig det samme som enhver anden type arbejde. Du skal dog overveje nogle fordele og ulempe...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • PRECIADO HOYOS, ÁNGELA, & MONSALVE GÓMEZ, MARÍA FERNANDA (2008). EL LIDERAZGO EN LA GESTIÓN DE LA EMPRESA INFORMATIVA. Revista Ciencias Estratégicas, 16(19),79-96.[fecha de Consulta 10 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1794-8347. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=151312831006
  • Gómez, Rosa Amalia (2008). El liderazgo empresarial para la innovación tecnológica en las micro, pequeñas y medianas empresas. Pensamiento & Gestión, (24),157-194.[fecha de Consulta 10 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1657-6276. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64602407
  • Reyes, Jorge Vladimir Gonzales, et al. “La influencia del liderazgo en el clima organizacional de las empresas.” Revista de investigación 42.95 (2018): 241-252.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.