Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Foruden dannelsen af begge professionelle er formålet med en træner og en sportspsykolog også meget forskelligt. De er dog begge essentielle for en atlets ydeevne.
Forskellene mellem en træner og en sportspsykolog

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange personer tror, at en træner og en sportspsykolog har den samme rolle i en atlets liv. Selvom de udfører lignende ting, er der dog mange forskelligheder mellem en træner og en psykolog indenfor sport.

Som det første bør vi slå fast, at en træner ikke kan være en sportspsykolog, eftersom de mangler ordentlig træning. En sportspsykolog kan dog godt være en træner. Nedenstående vil du opdage mere om de primære forskelle mellem disse professionelle.

Hvad laver en sportspsykolog?

Atlet og sportspsykolog

Sportspsykologer studerer først psykologi, og derefter specialiserer de sig i dette særlige område. Værktøjerne, som de har, er nøjagtige. En psykolog er ansvarlig for at studere psyken, kognitionen og den menneskelige adfærd og følelser.

Det er derfor, det er en god idé at have en sportspsykolog på banen. De vil undersøge attituden for hver enkel atlet eller en gruppe af atleter. På den måde vil de være i stand til at prøve at forstærke deres evner og rette på bestemte typer adfærd, som kan påvirke deres ydeevne.

En sportspsykolog er en professionel, som motiverer og hjælper hver atlet til at give det bedste af dem selv. På samme tid hjælper de dem dog ikke kun med at lære, hvordan de skal arbejde i en gruppe, men også hvordan de kan vokse personligt. En sportspsykolog ved, at individuelt arbejde også er nødvendigt.

Funktionerne hos en sportspsykolog

En træner og en sportspsykolog er ikke det samme, fordi de specifikke funktioner, de udøver, er fuldstændig forskellige. Nedenstående vil du se funktionerne, som en sportspsykolog udøver:

  • Evaluering: Skader eller problemer i familien kan påvirke en atlets ydeevne. En sportspsykolog skal evaluere situationen for at være i stand til at vejlede atleten på den bedst mulige måde.
  • Rådgivning: Efter evaluering går de videre til at rådgive dem. For eksempel kan du forestille dig, at en atlet ikke er i stand til at håndtere medierne på en sund måde. Psykologen kan lære dem, hvordan de skal gøre.
  • Indgriben: Det består af at give atleten værktøjerne, som de skal bruge til at håndtere problemet, der påvirker dem.
  • Atletisk træning: Sportspsykologer træner også atleter. Det hjælper dem med at lære at håndtere stress samt at motivere dem og forbedre deres evner og færdigheder.

Måske denne artikel også vil interessere dig: En stillesiddende livsstil; Behøver man tage i fitness?

En sportstræners rolle

En træner har ingen træning indenfor psykologi. Deres måde at handle på vil derfor være ret anderledes end den hos en sportspsykolog. Deres handlingsplan er anderledes. Dette er, hvad en træner gør:

  • Motivation: Trænere hjælper hver spiller med at give det bedste af dem selv og opnå et bedre samarbejde.
  • Kommunikation: Trænere bruger dialog som et primært værktøj. De diskuterer hver spillers styrker og svagheder for at forstærke sidstnævnte.
  • Perspektiver: De prøver at ændre perspektivet, som en atlet kan have med hensyn til deres egne evner.

Kort sagt søger en træner at forstærke hver atlets evner, sikre sig, at de forbliver motiverede for at forbedre sig og give deres bedste både individuelt og som et team.

To personer løbetræner udenfor

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: Derfor er det vigtigt at spise protein til morgenmad

Konklusion

Selvom der er nogle ligheder mellem en træner og en sportspsykolog, udfører begge forskellige funktioner. En sportspsykolog har bestemte værktøjer, der er bakket op af strategiske analytiske metoder. 

En træner har dog ikke denne specialiserede træning, men de er gode til at kommunikere og motivere. De er derfor vigtige, fordi de kan hjælpe et hold eller en individuel atlet med at nå deres mål.

Begge professionelle er lige vigtige, eftersom de stiler efter at få atleter til at nå deres mål ved at give det bedste af dem selv. Trænere og sportspsykologer handler og arbejder dog ud fra forskellige tilgangsvinkler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sifuentes, S. D. J. R., Deportiva, P., & Romo, M. S. CUADRO COMPARATIVO “FUNCIONES DEL ENTRENADOR Y PSICOLOGO DEPORTIVO”.
  • Argentina, C., Sudamericana, C., Federal, A., Federal, B., Primera, A., del Interior, T., & Local, H. Psicólogo del Deporte y Coach Deportivo¿ De qué estamos hablando?.
  • Jiménez, G., & Garcés de los Fayos, E. J. (2002). Algunas reflexiones teóricas, metodológicas y aplicadas del rol profesional del Psicologo del Deporte. A. Olmedilla, EJ Garcés de los Fayos y G. Nieto (Coords), Manual de Psicología del Deporte. Diego Marín. Murcia, 127-142.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.