17 værdier du skal lære dine børn

Der er mange værdier, som du skal lære dine børn, så de bliver voksne, der er i stand til at træffe deres egne beslutninger og fungere i deres egen sociale sammenhæng. I denne artikel kan du finde ud af, hvad der er de vigtigste værdier et barn skal lære.
17 værdier du skal lære dine børn
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 10 oktober, 2023

Forældre spiller en ledende rolle i deres børns uddannelse. I de første år af et barns liv er forældrene ansvarlige for at lære dem rigtigt fra forkert. Selv om børn fortsætter med at lære i mange år fremover skal du lære dine børn gode værdier.

Disse kvaliteter er ikke kun vigtige for deres adfærdsmæssige udvikling og påvirkning af også deres selvværd og evne til at udmærke sig i sociale omgivelser. Ligeledes er de dyder, der varer hele livet og er en del af hver persons personlighed.

Husk dog, at børn lærer bedst ved eksempel. Derfor, før du forsøger at lære dem om ansvar, venlighed eller enhver anden værdi, er det vigtigt, at forældrene viser disse værdier i praksis dagligt.

Det er ubrugeligt at forsøge at få et barn til at lære “en god lektie”, hvis denne adfærd ikke afspejles i deres familie. Derfor handler det ikke kun om at lære dine børn værdier, men faktisk at sætte dem i praksis. Hvilke værdier skal du lære dine børn?

1. Du skal lære dine børn ærlighed

Barn krammer mor

Ærlighed er en værdi, der skal læres fra den tidlige barndom. Det er sandsynligt, at børn på et tidspunkt vælger at lyve eller dække deres handlinger for at undgå at blive straffet. Det er præcis her, du skal lære dem vigtigheden af ​​at være ærlige, så de kan betragtes som troværdige.

2. Tolerance

I en så forskelligartet verden er tolerance en virkelig vigtig værdi. Det er vigtigt, at børn forstår og accepterer forskellige meninger, kulturer, etniciteter og religioner. Børn skal også forstå, at ikke alle er ens i sunde menneskelige relationer.

3. Respekt

En af de første værdier, du skal lære dine børn, er respekt. Denne dyd er afgørende for, at mennesker kan sameksistere som et fællesskab. Det er vigtigt, at de i deres første år af livet lærer at ikke hæve deres stemmer, respektere deres ældste og adlyde husets regler.

4. Ansvar

Lære børn denne værdi indebærer at få dem til at forstå, at alt har positive og negative konsekvenser, og at alle skal tage ansvar for deres handlinger. Først og fremmest vil denne værdi hjælpe barnet med at fuldføre bestemte opgaver og opfylde deres ansvar.

Læs også denne artikel: Sådan giver du dine børn råd

5. Venlighed

Pige spiser is

Venlighed er en kvalitet, som styrker sociale relationer, såvel som familiebånd. Derfor bør børn lære at være venlige over for andre, også på deres “dårlige” dage. De må forstå at være i dårlig humør, er ingen undskyldning for at holde op med at behandle mennesker rigtigt.

6. Beslutsomhed

At have beslutsomhed er noget, der ikke opnås fra den ene dag til den anden og kræver meget læring. Dette er dog en af de værdier, som du skal lære dine børn, så de ved, hvordan de skal træffe deres egne beslutninger, sikkert, stole på sig selv og deres evner, og lære at holde ud, når det er nødvendigt, for at opnå det, de ønsker.

7. Forpligtelse

Det er relateret til at ære vores ord, gøre hvad vi har sagt, være ansvarlige og ikke bryde hvad vi lovede. Børn skal lære denne værdi, både med sig selv og de ting, der vedrører dem, og med andre.

Ligeledes er det at lære at forpligte sig til dit skolearbejde noget, der vil påvirke den måde, du griber dit arbejdsliv an. Selv med hengivenhed, da denne værdi er med til at styrke relationer, da der er en stor sammenhæng mellem engagement og stabilitet i parret.

8. Selvkærlighed

Godt selvværd vil være afgørende på mange områder af dit barns liv. Selvkærlighed er nøglen til at leve uden skyld og uden den konstante følelse af aldrig at være nok.

Derfor skal barnet lære værdien af at acceptere sig selv og ikke tillade andre menneskers adfærd, der krænker dem. Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Edetania. Studier og socialpædagogiske forslag (spansk link), godt selvværd og en god selvopfattelse bidrager til sundhed og psykologisk balance.

9. Samarbejde

Lære børn om samarbejde er at opmuntre dem til at arbejde som et hold, når det er nødvendigt. At lære at gå sammen for at nå deres mål betyder, at de vil vide, at de vil have brug for en “hjælpende hånd” på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Tjek også denne artikel: 6 trin til at hele følelsesmæssige sår fra barndommen

10. Generøsitet

Generøsitet er den værdi, der modsætter sig selviskhed. Det har at gøre med at give uden at forvente at modtage noget til gengæld, på en uselvisk måde. Gør godt uden at se til hvem, som ordsproget siger.

Det betyder nu ikke kun velgørenhed eller kun at give materielle ting, for når vi giver en del af vores tid til at hjælpe en anden, er vi også gavmilde.

11. Solidaritet

Solidaritet udgør sammen med generøsitet og samarbejde en triade af værdier, i kraft af hvilke vi sætter andres behov før vores egne. På en særlig måde har solidaritet at gøre med at støtte dem, der har brug for vores hjælp.

Dette gælder, selvom det er mennesker, vi ikke kender. I denne forbindelse bemærkes det i forskning (spansk link) om emnet, at “solidaritet overskrider alle grænser: politisk, religiøs, territorial, kulturel.”

12. Empati

Lille barn med mor

En måde at udvikle empati på hos børn er at opmuntre til følsomhed. Med andre ord hjælper det dem med at sætte sig i andres sko og forsøge at føle, hvad andre føler. Mens denne dyd kan udvikle sig spontant, er det nogle gange nødvendigt at forstærke den.

13. Tilgivelse

At lære at anerkende fejl, undskylde og tilgive er væsentlige kvaliteter. I starten vil de have problemer med at forstå dem, fordi børn går gennem et egocentrisk stadium, hvor de ikke accepterer deres fejl.

Men at diskutere betydningen af tilgivelse vil få dem til gradvist at forstå, hvor vigtigt det er. Således vil de i fremtiden undgå at forblive vrede eller have andre skadelige følelser.

14. Ydmyghed

Ydmyghed er den modsatte værdi af stolthed. Selvom det er vigtigt at have selvkærlighed, kan overskydende ego få os til at foragte andre. Derfor skal forældre indgyde deres børn respekt for andre.

De bør også lade dem vide, uden at støde eller ydmyge, at vi alle kan begå fejl og have defekter, og det er nødvendigt at erkende dem. Dette gør os hverken bedre eller værre, men blot mennesker.

15. Taknemmelighed

Selvom der ikke bør være gradueringer i værdier, i den forstand at nogle ikke er vigtigere end andre, indtager taknemmeligheden en central position. I denne forstand, ved at takke, værdsætter vi ting, for at have dem, og mennesker, for at være sammen med os, såvel som deres handlinger.

At lære dem denne værdi vil få dem til at lære at være mere respektfulde, værdsætte andres tilstedeværelse i deres liv og være taknemmelige for at nyde hver af de gaver, som livet giver os hver dag.

16. Glæde

Glæde er en meget vigtig værdi, da det er det, der giver os mulighed for at nærme os hver situation med den bedste ånd og bevare et godt humør på trods af omstændighederne. Glæde fremmer positive og konstruktive holdninger, skaber følelser af glæde, håb og agtelse hos os selv og andre.

17. Afholdenhed

Selvom det ikke er et ord, vi bruger så tit, kan afholdenhed betragtes som grundlaget for velvære. Det er relateret til mådehold og selvkontrol, og det kan gælde karakter eller følelsesmæssige reaktioner, vaner og livsstil generelt.

Hvordan lærer du dine børn værdier?

Det er vigtigt at huske, at børn først og fremmest lærer ved eksempel. Det nytter ikke at forsøge at lære et barn en værdi, hvis hun ikke ser den samme adfærd afspejlet i hendes forældres holdning. Derfor handler det ikke kun om at lære hver værdi, men også om at lade den med praktisk mening.

Sådan skal du ikke bekymre dig så meget om at kende eller lade dem kende begrebet ærlighed, ansvar, samarbejde eller mådehold. Du skal blot være ærlig, være ansvarlig, samarbejde med andre og med dit miljø, moderere dine handlinger. På denne måde vil du sende beskeden til dem på den bedste måde.

Nu hvor du ved, hvordan du indgyder dem, og hvad er de vigtigste værdier, du bør lære dine børn, håber vi, at denne opgave vil være mere givende og lettere for dig at udføre. Hvad venter du på for at komme på arbejde?

Har du allerede lært dine børn disse værdier? Glem ikke at lede med eksempel hver dag. Lære dem disse værdier og praktiserer dem dagligt vil sikre, at de vokser op til at blive gode borgere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Faula Bravo, K. M., & Liberio Guerrero, M. E. (2016). Influencia del proceso de apropiación de los valores honestidad y responsabilidad en el comportamiento social de los niños de cinco años de la escuela de educación básica fiscal Dr. Juan Tanca Marengo de la parroquia Febres Cordero, distrito 4 Portete, de la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Guayaquil: ULVR, 2016.). http://repositorio.ulvr.edu.ec/handle/44000/1556
  • Hernández, I. (2004). Educar para la tolerancia: una labor en conjunto. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 47(191), 161-174. https://www.ssoar.info/ssoar/handle/document/59388
  • Uranga-Alvídrez, M. S., Rentería-Soto, D. E., & González-Ramos, G. J. (2016). La práctica del valor del respeto en un grupo de quinto grado de educación primaria. Ra Ximhai, 12(6), 187-204. https://www.redalyc.org/pdf/461/46148194012.pdf
  • García, A. R. (2013). El Educación Emocional, El Autoconcepto, La Autoestima Y Su Importancia En La Infancia. Edetania. Estudios y propuestas socioeducativas, (44), 241-257. https://revistas.ucv.es/index.php/Edetania/article/view/210
  • Buxarrais, M. (1998). Educar para la solidaridad. Madrid: ACSUR Las Segovias. https://www.academia.edu/download/12663909/Educar_para_Solidaridad.pdf
  • Asún Dieste, S., & Rapún López, M. (2017). El aprendizaje de la responsabilidad en el trabajo en equipo a través de la evaluación formativa. Revista Infancia, Educación Y Aprendizaje, 3(2), 53–58. https://doi.org/10.22370/ieya.2017.3.2.699
  • Ojeda García, A., Torres González, T., & Moreira Mayo, M. (2010). ¿Amor y Compromiso en la Pareja?: de la teoría a la práctica Revista Iberoamericana de Diagnóstico y Evaluación – e Avaliação Psicológica, 2(30), 125-142.
  • Moënne, B. K. (2010). El concepto de la solidaridad. Rev. chil. radiol., 16(2), 51-51.
  • Fernández, O., Lúquez, P., Ocando Medina, J., & Liendo, Z. (2008). Eje transversal. “Valores” en la educación básica: Teoría y praxis. Educere, 12(40), 63-70.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.