10 værdier du skal lære dine børn

Der er mange værdier, som du skal lære dine børn, så de bliver voksne, der er i stand til at træffe deres egne beslutninger og fungere i deres egen sociale sammenhæng. I denne artikel kan du finde ud af, hvad der er de vigtigste værdier et barn skal lære.
10 værdier du skal lære dine børn
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forældre spiller en ledende rolle i deres børns uddannelse. I de første år af et barns liv er forældrene ansvarlige for at lære dem rigtigt fra forkert. Selv om børn fortsætter med at lære i mange år fremover skal du lære dine børn gode værdier.

Disse kvaliteter er ikke kun vigtige for deres adfærdsmæssige udvikling og påvirkning af også deres selvværd og evne til at udmærke sig i sociale omgivelser. Ligeledes er de dyder, der varer hele livet og er en del af hver persons personlighed.

Husk dog, at børn lærer bedst ved eksempel. Derfor, før du forsøger at lære dem om ansvar, venlighed eller enhver anden værdi, er det vigtigt, at forældrene viser disse værdier i praksis dagligt.

Det er ubrugeligt at forsøge at få et barn til at lære “en god lektie”, hvis denne adfærd ikke afspejles i deres familie. Derfor handler det ikke kun om at lære dine børn værdier, men faktisk at sætte dem i praksis. Hvilke værdier skal du lære dine børn?

1. Du skal lære dine børn ærlighed

Barn krammer mor

Ærlighed er en værdi, der skal læres fra den tidlige barndom. Det er sandsynligt, at børn på et tidspunkt vælger at lyve eller dække deres handlinger for at undgå at blive straffet. Det er præcis her, du skal lære dem vigtigheden af ​​at være ærlige, så de kan betragtes som troværdige.

2. Tolerance

I en så forskelligartet verden er tolerance en virkelig vigtig værdi. Det er vigtigt, at børn forstår og accepterer forskellige meninger, kulturer, etniciteter og religioner. Børn skal også forstå, at ikke alle er ens i sunde menneskelige relationer.

3. Respekt

En af de første værdier, du skal lære dine børn, er respekt. Denne dyd er afgørende for, at mennesker kan sameksistere som et fællesskab. Det er vigtigt, at de i deres første år af livet lærer at ikke hæve deres stemmer, respektere deres ældste og adlyde husets regler.

4. Ansvar

Lære børn denne værdi indebærer at få dem til at forstå, at alt har positive og negative konsekvenser, og at alle skal tage ansvar for deres handlinger. Først og fremmest vil denne værdi hjælpe barnet med at fuldføre bestemte opgaver og opfylde deres ansvar.

Læs også denne artikel: Sådan giver du dine børn råd

5. Venlighed

Pige spiser is

Venlighed er en kvalitet, som styrker sociale relationer, såvel som familiebånd. Derfor bør børn lære at være venlige over for andre, også på deres “dårlige” dage. De må forstå at være i dårlig humør, er ingen undskyldning for at holde op med at behandle mennesker rigtigt.

6. Karakter

Karakterbygning sker ikke over natten og kræver en masse læring. Det er dog en af ​​de værdier, du skal lære dine børn, så de kan lære at træffe deres egne beslutninger ved altid at respektere sig selv og andre.

7. Selvværd

At have et godt selvværd vil være afgørende for mange områder af dit barns liv. Selvværd påvirker evnen til at leve uden så mange pres og vanskeligheder. Derfor skal barnet lære at acceptere sig selv og ikke acceptere visse adfærdsmønstre hos andre.

8. Samarbejde

Lære børn om samarbejde er at opmuntre dem til at arbejde som et hold, når det er nødvendigt. At lære at gå sammen for at nå deres mål betyder, at de vil vide, at de vil have brug for en “hjælpende hånd” på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Tjek også denne artikel: 6 trin til at hele følelsesmæssige sår fra barndommen

9. Empati

Lille barn med mor

En måde at udvikle empati på hos børn er at opmuntre til følsomhed. Med andre ord hjælper det dem med at sætte sig i andres sko og forsøge at føle, hvad andre føler. Mens denne dyd kan udvikle sig spontant, er det nogle gange nødvendigt at forstærke den.

10 Tilgivelse

At lære at anerkende fejl, undskylde og tilgive er væsentlige kvaliteter. I starten vil de have problemer med at forstå dem, fordi børn går gennem et egocentrisk stadium, hvor de ikke accepterer deres fejl.

Men at diskutere betydningen af tilgivelse vil få dem til gradvist at forstå, hvor vigtigt det er. Således vil de i fremtiden undgå at forblive vrede eller have andre skadelige følelser.

Har du allerede lært dine børn disse værdier? Glem ikke at lede med eksempel hver dag. Lære dem disse værdier og praktiserer dem dagligt vil sikre, at de vokser op til at blive gode borgere.

Det kan interessere dig ...
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Humørsvingninger er noget de fleste forældre oplever hos deres børn, når de som unge kommer i puberteten. Læs her hvordan du bedst håndterer det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Faula Bravo, K. M., & Liberio Guerrero, M. E. (2016). Influencia del proceso de apropiación de los valores honestidad y responsabilidad en el comportamiento social de los niños de cinco años de la escuela de educación básica fiscal Dr. Juan Tanca Marengo de la parroquia Febres Cordero, distrito 4 Portete, de la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Guayaquil: ULVR, 2016.). http://repositorio.ulvr.edu.ec/handle/44000/1556
  • Hernández, I. (2004). Educar para la tolerancia: una labor en conjunto. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 47(191), 161-174. https://www.ssoar.info/ssoar/handle/document/59388
  • Uranga-Alvídrez, M. S., Rentería-Soto, D. E., & González-Ramos, G. J. (2016). La práctica del valor del respeto en un grupo de quinto grado de educación primaria. Ra Ximhai, 12(6), 187-204. https://www.redalyc.org/pdf/461/46148194012.pdf
  • García, A. R. (2013). El Educación Emocional, El Autoconcepto, La Autoestima Y Su Importancia En La Infancia. Edetania. Estudios y propuestas socioeducativas, (44), 241-257. https://revistas.ucv.es/index.php/Edetania/article/view/210
  • Buxarrais, M. (1998). Educar para la solidaridad. Madrid: ACSUR Las Segovias. https://www.academia.edu/download/12663909/Educar_para_Solidaridad.pdf
  • Asún Dieste, S., & Rapún López, M. (2017). El aprendizaje de la responsabilidad en el trabajo en equipo a través de la evaluación formativa. Revista Infancia, Educación Y Aprendizaje, 3(2), 53–58. https://doi.org/10.22370/ieya.2017.3.2.699
  • Ojeda García, A., Torres González, T., & Moreira Mayo, M. (2010). ¿Amor y Compromiso en la Pareja?: de la teoría a la práctica Revista Iberoamericana de Diagnóstico y Evaluación – e Avaliação Psicológica, 2(30), 125-142.
  • Moënne, B. K. (2010). El concepto de la solidaridad. Rev. chil. radiol., 16(2), 51-51.
  • Fernández, O., Lúquez, P., Ocando Medina, J., & Liendo, Z. (2008). Eje transversal. “Valores” en la educación básica: Teoría y praxis. Educere, 12(40), 63-70.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.