Hvad er symptomerne på hypoglykæmi?

Symptomerne på hypoglykæmi er forårsaget af lavt blodsukker. Der er milde kliniske tegn på hypoglykæmi og andre, som er mere seriøse og endda kan forårsage krampeanfald. I denne artikel, vil vi fortælle dig, hvordan man identificerer et fald i sukkerniveauer.
Hvad er symptomerne på hypoglykæmi?

Sidste ændring: 19 november, 2020

Personer kan forveksle symptomerne på hypoglykæmi med andre medicinske tilstande, når faldet i blodsukkerniveauerne er milde. Hvis man spiser fødevarer rige på kulhydrater, kan symptomerne faktisk gå ubemærket hen.

Hypoglykæmi er, når niveauerne af glukose i blodet falder eller. med andre ord, blodsukkerniveauerne. Helt specifikt, for at en patient kan blive diagnosticeret med det, bliver de nødt til at have mindre end 70 milligram per deciliter (mg/dl) blodglukose.

Selvom du nedenstående vil kunne se, at der er mange årsager til det, er det vigtigt først at forstå, hvordan kroppen får glukose. Mekanismen for at få det forklarer, hvornår symptomerne på hypoglykæmi opstår, når kroppen fejler på et tidspunkt.

Mennesker indtager glukose fra fødevarer. Ikke alle fødevarer, der indeholder det, er nødvendigvis søde eller sukkerholdige. Kroppen udvinder derfor også glukosemolekyler fra frugter og grøntsager.

For at det skal være effektivt, skal glukose trænge ind i cellevævene. Der omdannes det til energi til cellernes funktion. Insulin regulerer denne proces med indtrængen i cellerne.

Insulin er et hormon, der udskilles af bugspytkirtlen. Det regulerer adgangen til sukker, der cirkulerer i blodet indeni cellerne. Dette er hormonet, som ikke fungerer korrekt hos personer med diabetes.

Glukagon, et andet hormon, som bugspytkirtlen producerer, er insulinantagonisten. Glukagon har funktionen at stimulere leveren til at nedbryde glykogen, der opbevares indeni den, og cirkulere blodglukose. Man kan stort set sige, at insulin sænker blodglukosen, mens glukagon øger den.

I det normale “samspil” af hormonerne, sammen med andre faktorer, kan symptomerne på hypoglykæmi opstå. De vil enten være milde eller seirøse, afhængig af mængden af glukose, der cirkulerer i blodet.

Symptomerne på mild hypoglykæmi

Mange gange, når symptomerne på mild hypoglykæmi opstår, går de ubemærket hen. Dette er et fald i blodsukker, som ikke er kraftfuldt nok til at påvirke de livsnødvendige organer meget.

Symptomerne inkluderer:

 • Voldsom sveden.
 • Hovedpine.
 • Svimmelhed, mangel på motorisk koordinering og nedsat synsevne.
 • Døsighed. Nogle gange manifesterer det sig som problemer med at koncentrere sig, i stedet for søvnighed, som om man ikke kan tænke klart.
 • Rysten.
Person med hypoglykæmi måler blodsukkerniveau

Symptomerne på seriøs hypoglyklæmi

Når hypoglykæmi er betydeligt og blodsukkerniveauerne har voldsomme fald, er symptomerne:

 • Krampeanfald. Som regel i form af voldsomme bevægelser af musklerne, såsom rykkende bevægelser.
 • Besvimelse med tab af bevidsthedDet kan vare lang tid, hvilket betyder, at patienten måske ikke kommer sig med det samme.
 • Mangel på evne til at spise. Nogle gange, som et isoleret symptom på hypoglykæmi og andre gange sammen med krampeanfald og besvimelse.

Årsagerne til hypoglykæmi

Fem årsager kan stå bag symptomerne på hypoglykæmi. Årsagerne kan som regel forebygges, undtagen insulinom (selvom det sjældent opstår):

 • Diabetes. Paradoksalt nok, selvom det er en tilstand, der øger blodsukkerniveauerne, er det den mest gængse årsag til hypoglykæmi. Dette er på grund af medicinen, der anvendes til at behandle diabetes. I begyndelsen af behandlingen, indtil den rette dosis opdages, eller på grund af en ændring i rutine kan niveauerne af blodsukker falde drastisk.
 • Alkohol. Hos alkoholikere, er symptomerne på hypoglykæmi ikke en sjældenhed. Den bagvedliggende mekanisme er, at alkohol forhindrer frigivelsen af glukose i leveren. Dette er som regel forbundet med lange perioder med faste, hvilket betyder, at alkoholikere ikke spiser nok eller på de rigtige tidspunkter.
 • Længerevarende faste. Lange perioder med faste kan forårsage det, selvom glukagon handler i begyndelsen. Dette skyldes, at det ikke vil være tilstrækkeligt på et tidspunkt. Sygdomme, såsom anoreksi, forårsager længerevarende faste. Hvis en person ikke spiser, får kroppen ikke den glukose, den skal bruge.
 • Medicin. Foruden medicinen, der anvendes til at behandle diabetes, kan andre lægemidler også forårsage hypoglykæmi som en bivirkning. For eksempel, kan vi nævne kinin til at behandle malaria eller gatifloxacin, hvilket er en type antibiotika.
 • Insulinom. En tumor i bugspytkirtlen, der er udviklet på grund af overvækst af cellerne, der producerer insulin. Hvis der er for meget insulin i kroppen, vil episoder med hypoglykæmi, åbenlyst, opstå.

Mange af årsagerne til hypoglykæmi er forbundet med bugspytkirtlen.

Læs mere i denne artikel: Diabetesudstyr til glukosemonitorering

Hvad skal man gøre i tilfælde af hypoglykæmi? 

Symptomerne på hypoglykæmi, som vi har forklaret, kan være milde eller seriøse. Handlingsplanen vil derfor afhængge af denne klassifikation.

Hvis hypoglykæmi er mildt, er den mest effektive behandling at give væske, der giver personen mulighed for at få glukose hurtigt. Man kan prøve et glas vand med to spiseskefulde sukker, et glas sukkerholdig drikkevare, såsom sodavand, eller 0,2 liter (200 milliliter) frugtjuice, blandt andet.

Derudover, kan patienter med seriøs hypoglykæmi ikke spise noget som helst, fordi de enten vil være bevidstløse eller i kramper. I disse tilfælde, giver sundhedsfagfolk hormonet, glukagon, kunstigt gennem en indsprøjtning.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man beregne glykæmisk indeks
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man beregne glykæmisk indeks

Det glykæmiske indeks er nyttigt for diabetikere, men også for personer, som lider af hypoglykæmi. Vi fortæller, hvordan man kan beregne glykæmisk ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
 • González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
 • Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.