Sådan kan du håndtere type 2 diabetes naturligt

I dag vil vi fortælle dig lidt om, hvad du selv kan gøre ved type 2-diabetes.
Sådan kan du håndtere type 2 diabetes naturligt
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

For at håndtere type 2 diabetes naturligt er det vigtigt, at du holder øje med, hvad du spiser. Du bør også tale med en specialist, så du ved hvilke fødevarer, det er bedst, at du inkluderer i din kost.

I vores samfund er sukkersyge en af de mest almindelige sygdomme. Der findes to former for denne udbredte sygdom: Type 1 og type 2. Type 1 skal reguleres med tilskud af insulin. Derimod kan type 2 reguleres med den rigtige næring.

I dag har vi besluttet at fortælle dig, hvordan du kan bruge din kost til at håndtere type 2 diabetes naturligt. Så hvis du lider af denne sygdom, eller den findes i familien, så bid mærke i, hvad vi fortæller.

Typer af diabetes

Type 1 diabetes

Ved denne sygdom ophører bugspytkirtlen med at producere et hormon ved navn insulin.

Da kroppen ikke har noget insulin, har patienten brug for en kunstig tilførelse af det. Ifølge forskellige undersøgelser er denne type diabetes genetisk, så du kan ikke forhindre den.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes hænger også sammen med insulinmangel. Men her er der altså stadig noget insulin. Det vil sige, kroppen danner insulin, men ikke i den rigtige mængde.

Det kan også være, at kroppen danner en masse insulin, men at det ikke fungerer, som det skal.

Læs også: 6 fejl, der får dig til at tage på i vægt når du er på kur

Insulin og glukose

Frugter, målebånd og maskine til at måle blodsukker

Du har måske bemærket, at vi har nævnt insulin flere gange. Det er, fordi dette hormon spiller en vigtig rolle for dit helbred, på grund af den måde det fungerer sammen med glukose.

Når du spiser, omdannes dele af din mad til glukose. Det er en meget vigtig proces for kroppen, da glukose er din vigtigste kilde til energi.

Insulin lader glukosen nå frem til de celler, der har behov. Hvis du mangler insulin, bliver al denne glukose i blodet, og det medfører helbredsproblemer.

At håndtere type 2 diabetes naturligt

Type 1 og 2 diabetes er meget forskellige. Mest fordi der ved type 1 slet ikke er noget insulin. Ved type 2 er der insulin, bare ikke nok.

Derfor er den eneste måde at behandle type 1 diabetes at tilføre insulin. Sådan er det ikke med type 2, der faktisk kan reguleres på andre måder.

Dette betyder ikke, at insulin-afhængige mennesker ikke skal holde øje med kosten, og det betyder heller ikke, at type 2 patienter ikke behøver at tage medicin. Det er ofte nødvendigt.

Det betyder bare, at den rigtige kost kan spille en afgørende rolle i behandlingen af type 2 diabetes. Vær opmærksom på dette.

Sådan kan du håndtere type 2 diabetes naturligt

Pas på med glukosen

Det er forkert at tro, at blodsukkeret kun stiger, når du spiser søde sager. Glukose dannes, fordi noget af maden omdannes til dette stof, også selvom det ikke er slik.

Det er vigtig at være klar over dette, da mange mennesker, der lever med type 2 diabetes, tror, at hvis de ikke spiser søde sager, så risikerer blodsukkeret ikke at stige. Det er ikke sandt. Du skal vide, at kulhydrater også forøger mængden af glukose.

Spis komplekse kulhydrater

Kornsorter kan være en del af at håndtere type 2 diabetes naturligt

Selvom kulhydrater omdannes til sukker i blodet, kan du ikke holde op med at spise dem. At man lider af type 2 diabetes betyder ikke, at man skal undgå en hel næringsgruppe.

Det man skal gøre, er at finde de bedste fødevarer i hver gruppe, afhængig af ens tilstand. Hvad angår kulhydrater, er det bedre at spise de komplekse end de simple.

Det er med andre ord bedre at spise brune ris, fuldkorn, grøntsager og gryn, i stedet for hvid pasta, mel, syltetøj og industrielle morgenmadsprodukter.

Brug ikke for mange sødestoffer

Det er vigtigt at undgå at spise for meget sukker, da det direkte påvirker glukoseniveauet i dit blod. Men vi ved jo godt, at du gerne vil have noget, der smager sødt. Derfor kan du bruge sødestoffer.

Der er dog undersøgelser, der tyder på, at sødestoffer kan have negative bivirkninger. Derfor bør du bruge dem med måde, så de ikke skader dit helbred.

Spis proteiner for at håndtere type 2 diabetes naturligt

Eksempler på proteiner, der kan bruges til at håndtere type 2 diabetes naturligt

Proteiner har lidt samme virkning som kulhydrater. Men de omdannes ikke til glukose. Du kan derfor roligt spise rigeligt med proteiner, uden at frygte at dit blodsukker ændrer sig.

Pas på med fedtet, når du vil håndtere type 2 diabetes naturligt

Fedtstoffer bliver ikke til glukose. Men de øger altså kolesteroltallet.

Dette kan gøre tilstanden værre, hvis du har diabetes. Det er derfor meget vigtigt, at du forbedrer din kost.

Læs også: Lækker fedtfri, vegansk gulerodskage uden æg

Absorbering af insulin, når du har type 2 diabetes

Spis fødevarer, der får dig til bedre at optage insulin. Du bør ikke kun undgå det, der omdannes til glukose. Du bør også prøve at gøre den insulin, du danner, bedre. Til det formål kan du spise kokosolie, svampe og kanel.

Som du kan se, er der mange fødevarer, der påvirker diabetes, som du nok ikke var klar over. Du skal altid tale med din læge om, hvilken slags kost der er bedst for dig.

Det kan interessere dig ...
Fedtforbrændende krydderier, som du allerede kender
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fedtforbrændende krydderier, som du allerede kender

Fedtforbrændende krydderier har været kendt lige siden oldtiden, men det er først lige blevet populært i de sidste 10 år.  • Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
  • Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.