Farlige diæter og deres advarselstegn

Farlige diæter er normalt meget restriktive og kaloriefattige. Du kan helt sikkert tabe dig på kort sigt med disse diæter, men med en høj risiko for dit helbred.
Farlige diæter og deres advarselstegn
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Farlige diæter til at tabe sig hurtigt uden noget videnskabeligt grundlag er at finde overalt i disse dage. I stedet for at hjælpe dig, kan disse diæter med en “magisk ingrediens” dog føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer.

Vi vil gerne fortælle dig om dem i dag.

Det, der gør diæter farlige

Person med lille måltid og målebånd om mave

Når vi taler om farlige diæter, henviser vi til diæter, der ikke er afbalancerede og derfor ikke leverer alle de næringsstoffer, som din krop har brug for. Tværtimod kan de også overbelaste dig med for meget af en god ting.

Husk, at det ikke er ingredienserne, der er dårlige, men dit overdrevne indtag af dem (husk, selv vand kan være dødbringende, hvis du drikker for meget af det).

Der er mange svindlere og uansvarlige mennesker derude, og desværre er internettet plaget af alle mulige påstande. Husk, at når noget lyder for godt til at være sandt, så er det normalt også tilfældet. Jo hurtigere du taber dig, jo hurtigere tager du på igen. Dette kaldes “yo-yo slankekure”.

Læs også: Hvorfor er glutenfrie diæter skadelige?

På lang sigt kan mennesker, der følger dette mønster, ende med dyslipidæmi. Dette er en tilstand, hvor deres blodlipidniveauer enten vil være for høje eller for lave.

Mirakelkure mangler ofte videnskabeligt bevis. I stedet handler de kun om meninger og påstande, hvoraf mange ikke kun er farlige, men også absurde.

Advarselstegn ved farlige diæter

Du ved næsten øjeblikkeligt, at du følger en farlig diæt, fordi du vil se de advarselstegn, som hele din krop sender dig:

 • Ekstrem sult: Disse diæter er ofte restriktive, og du vil aldrig nogensinde føle dig mæt.
 • Hårtab: Hvis du oplever dette, betyder det, at du mangler vitamin B8 (Biotin). Derudover er forekomsten af gråt hår, rødmet og plettet hud og skrøbelige negle også et tegn såvel som muskelsmerter.
 • Mangel på energi: Når du mangler C-vitamin og B-vitamin, arbejder dit stofskifte hårdere, og denne ekstra indsats fører til træthed, ledsaget af en vis apati og døsighed.
 • Skællende hovedbund: Dette kan indikere en mulig mangel på essentielle fedtsyrer såsom omega-3, da de fungerer som smøremidler i hele din krop.
 • Mundsår og sår: Den tilbagevendende tilstedeværelse af mundssår og sår kan advare dig om, at du er i mangel af vitamin B12. Hvis dette er tilfældet, skal du sørge for at spise fjerkræ, rødt kød og æg.
 • Prikken eller følelsesløshed i hænder og fødder: Dette indikerer en mangel på vitaminer i gruppe B, såsom folat (B9). Derudover er B6 og B12 relateret til problemer i de perifere nerver, som kan forårsage angst, depression og hormonel ubalance.

Konsekvenserne af farlige diæter

Som du kan se, reducerer meget restriktive diæter med lavt kalorieindhold meget mere end vægten på kort sigt.

Desuden er de en uacceptabel risiko for dit helbred, fordi:

Læs også: 6 fejl, der får dig til at tage på i vægt når du er på kur

En sund kost

Godt fordelte næringsstoffer er et komplet måltid. Hver vigtig gruppe skal være repræsenteret i hvert måltid, du spiser

Alle diæter skal have et par karakteristika for at være effektive og ikke udgøre en risiko for dit helbred:

 • Først skal du søge gradvist og moderat vægttab i henhold til din kropstype, alder og køn. For at gøre dette uden ernæringsmæssigt underskud, bør du indtage mindst 13 kalorier pr. halve kilo kropsvægt.
 • En afbalanceret forsyning af næringsstoffer er meget vigtigt for at tabe sig på en sund måde, så du får næringsstoffer, der kommer fra hver fødevaregruppe.
 • Du har brug for mindst 40-50% af de daglige kulhydrater for, at dit nervesystem (hjerne, nerver), hjerte og blodlegemer (røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader) fungerer korrekt.
 • Prøv også at få ca. 20 til 30% af dine daglige kalorier fra protein fra kød, fisk, æg, ost, yoghurt og nødder.
 • Som det sidste, skal den resterende procentdel af dine daglige måltider omfatte en form for animalsk eller vegetabilsk fedt. Fedt er ikke fjenden her; det er kvaliteten af ​​fedt, der er. Hold dig derfor væk fra hydrogenerede olier (margarine og andet transfedt).

Konklusion

Processen med at tabe sig skal tage tid og ske gradvist for at være en succes. Det er dårligt for dit helbred at gøre det for hurtigt.

Ja, du kan både have din kage og spise den … så længe du laver den med de rigtige ingredienser!

Husk, at du også skal foretage alle mulige små ændringer i din livsstil. Det er den lille ændring i vaner, der forbliver hos dig for evigt. Derefter vil du ikke bare tabe de kilo, du ønsker at tabe, du vil også føle dig godt tilpas og holde dem væk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
 • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
 • Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.