Hvad er tandkødssmil, og hvordan behandles det?

Et tandkødssmil kan være ubehageligt for personen, som lider af det. Selvom det ikke er et sundhedsproblem, kan det være af æstetisk ulejlighed. Her vil vi fortælle dig, hvorfor det kan ske, og hvordan man løser det.
Hvad er tandkødssmil, og hvordan behandles det?

Sidste ændring: 03 juni, 2021

Det er en sund handling at smile – et tegn på glæde og forbindelse med andre personer. Men for nogle kan tilstedeværelsen af et tandkødssmil påvirke denne simple handling.

Det er en tilstand, hvor en persons smil viser mere tandkød end normalt. Folk, der lider af det, mener, at deres tandkød er for stort, at deres tænder er for små, eller at deres læber bevæger sig for meget, når de griner.

Nedenstående vil vi fortælle dig, hvad det består af, og hvorfor det sker. Vi vil også fortælle dig om de løsninger, der findes.

Hvad anses som et tandkødssmil?

Et tandkødssmil er en tilstand, hvor tandlødet dominerer over tænderne. Opfattelsen afhænger af hver person og deres ansigts karaktertræk. Men generelt er det, når der ses mere end 3 eller 4 millimeter tandkød, man man smiler.

Denne ringe proportion mellem tænder og tandkød kan producere visuelle effekter såsom meget stort tandkød, meget små tænder eller små læber. Selvom det ikke repræsenterer et sundhedsproblem, er det et æstetisk problem, som kan påvirke velværen hos dem, som lider af det.

Kvinde smiler til mand

Hvad forårsager et tandkødssmil?

Oprindelsen til et tandkødssmil kan være i tænderne, knoglerne eller musklerne. Det kan også være på grund af okklusale eller knoglerelaterede lidelser. Nedenstående vil vi nævne de mest gængse årsager i detaljer.

For meget tandkød

Det er tilstedeværelsen af mere tandkød. Tandkødet ser langt ud, og tænderne synes små, selvom de er af normal størrelse, på grund af den ringe proportion mellem de to væv.

Nogle patienter viser en øget vækst af idiopatisk tandkød (det betyder, at årsagen er ukendt). Men den øgede volume af tandkød kan også være på grund at betændelse i tandkødet og anvendelsen af nogle lægemidler.

Medicin til at forebygge krampeanfald, lægemidler til at sænke blodtrykket eller hæmmere af immunsystemet kan forårsage forvokset tandkød. Tandkød vokser for meget omkring tænderne og kræver behandling, fordi det kan dække tænderne fuldstændig og forårsage problemer i tænderne.

Smal læbe eller løber med øget mobilitet

Hvis læben er mindre, er den ikke bred nok til at dække tandkødet, når en person smiler. I tilfælde af hypertoniske og hyperaktive læber, som er mere mobile, strækker de sig og løfter sig for meget. Som et resultat af det viser de en stor mængde tandkød.

Forskelle i væksten af tænderne

Nogle gange er et tandkødssmil på grund af måden, de blivende tænder vokser ud på. I disse tilfælde er der som regel en arvelig faktor involveret.

Det ændrede passive udbrud finder sted, når tandkødet dækker mere af tandens overflade end normalt, hvor tanden kommer ud, hvilket efterlader en del af kronen på tanden dækket af tandkød. Det forårsager et tandkødssmil.

Overeruption af tanden er, når tanden skubbes for meget ud. Generelt forekommer det, når en tand søger kontakt med en anden tand, som sidder lavere grundet overdreven slid, eller som slet ikke er der, fordi den er blevet trukket udTandkødet følger med tandens bevægelse ved at øges i tykkelsen og ses, når man smiler.

Okklusale problemer

I tilfælde, hvor de øverste tænder næsten fuldstændig dækker de nederste tænder, når man lukker munden, er der tale om overbid. I disse tilfælde kan et tandkødssmil opstå, eftersom højden på tænderne og det øverste tandkød er under normalen og bliver synligt, når man smiler.

Et åbent bid kan også være årsagen til et tandkødssmil. Når højden på den forreste del øges og ikke kan lukke sammen, dækker læberne ikke tandkødet, så det kan ses.

Knoglestruktur

Når den øverste kæbe vokser mere end normalt, opstår en tilstand, der kaldes overvækst af maksillen. Tandkødets niveau og de øverste tænder er lavere end resten af ansigtet, hvilket gør dem mere synlige, når man smiler.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Misdannede tænder: Typer og behandling

Tilgængelige behandlinger af tandkødssmil

Der er flere muligheder, når det kommer til at løse denne lidelse og forbedre personens smil. Valget mellem behandlingerne vil afhænge af årsagen, der forårsager problemet.

Her er nogle af mulighederne til at løse dette æstetiske problem.

Operation af tandkødet

Gingivektomi er en operation, som består af at forme tandkødet ved at fjerne overskydende væv. Det er et simpelt indgreb under lokal bedøvelse, der udføres af en tandlæge på en klinik.

Med en skalpel eller laser bliver kanterne på tandkødet beskåret, hvilket fjerner overskydende væv. En større overflade på tanden bliver befriet. Det kan også være nødvendigt at beskære knoglen.

Tandkødet kan bløde og være ømt efter operationen. Men helingen er hurtig, simpel og efterlader ingen ar.

Operation af læben kan hjælpe på et tandkødssmil

Når årsagen til tandkødssmil vedrører læberne, kan et kirurgisk indgreb være nødvendigt for at ændre læbernes position i forhold til tænderne. Det består af at fjerne en del af bindevævene fra den nedre del af læberne for at forebygge, at musklerne, der er aktive, når man smiler, hæves for meget.

Det udføres ligeledes under lokal bedøvelse. Indsnittene bliver lavet i læben for at fjerne bindevævene og derefter syet. Helingen er som regel hurtig, og resultaterne er permanente, selvom der er tilfælde af tilbagefald.

Operation af kæben

Operation af kæben bliver brugt i tilfælde, hvor oprindelsen til tandkødssmil er knoglernes vækst. Gennem en operation af kæben kan højden på kæberne komme i balance.

Disse tilfælde skal behandles på en interdisciplinær måde, hvilket kræver meget forudgående planlægning og ledsages af en behandling med tandregulering. Ændringerne i patientens ansigt er meget tydelige.

Det involverer at bruge almen bedøvelse på en operationsstue. Kirurgen fjerner en del af knoglen i den øverste og nederste kæbe og sætter derefter enderne fast med plader og skruer.

Indlæggelsen varer flere dage, og helingsprocessen er som regel langsom. Elastikker anvendes til at holde kæben stille, mens den heler. Derefter skal behandlingen afsluttes med en behandling med tandregulering. Det er en langsom proces, som tager flere år.

Tandregulering kan behandle et tandkødssmil

Anvendelsen af tandregulering, der enten sidder fast eller kan fjernes, vil hjælpe med at få tænderne til at sidde i den korrekte position. Det tjener til at sætte tænder på plads, som har skubbet sig ud.

Det er også nyttigt til at behandle okklusale problemer såsom åbent bid eller overbid, hvilket producerer de synlige effekter, som hører til et tandkødssmil.

Tandlæge behandler patient med tandkødssmil

Indsprøjtninger med botox

Indsprøjtninger med botox kan være løsningen i tilfælde, hvor tandkødet ses for meget på grund af, at læberne bevæger sig meget opad, når man smiler.

Indsprøjtningerne placeres under næsen. Det lammer musklerne, der løfter læberne, hvilket gør dem ude af stand til at løfte sig fuldstændig, når man smiler.

Ulempen ved denne behandling er, at den kræver gentagelse hver tredje til fjerde måned for at vedligeholde effekterne. Hvis der indsprøjtes for meget, vil smilet derudover blive forvrænget.

Hyaluronsyre til at behandle et tandkødsssmil

Dette substans er også nyttigt til tandkødssmil på grund af en hypermobil læbe. Det består af at sprøjte filler ind i læben. Det begrænser bevægelsen af muskelfibrene.

Dets effekt kan vare op til 8 måneder. Selvom doseringen som regel er lille, og komplikationer ved anvendelsen er sjældne, er det dog vigtigt at kende til bivirkningerne ved dette substans.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hvorfor er sensitive tænder modtagelige for smerte?

Smil med selvtillid

Et tandkødssmil er som regel ikke på grund af et sundhedsproblem, men det kan være generende for dem, der lider af det. Komplekser, skam og vaner såsom at dække munden, når man griner, er gængse hos disse personer.

Det er vigtigt at finde årsagen for at kunne stille en ordentlig diagnose og dermed vælge den rigtige behandling. Behandlingerne varierer, så en konsultation med en tandlæge er det første skridt til at løse dette problem.

Det skal være behageligt for alle at smile. Hvis et tandkødssmil forhindrer en i at smile frit, bør man søge professionel hjælp. Som vi har nævnt ovenstående, er der mange muligheder for at få et smil, som passer til ens egen personlighed og ønsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ogando, Mónica González, Nuno Gustavo d’Oliveira, and Josep Mª Ustrell Torrent. “Protocolo diagnóstico de la sonrisa gingival.” Revista Española de Ortodoncia 47.3 (2017): 136-145.
  • Pintado Barros, Ángela María. Diagnòstico y tratamiento para la corrección de la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Del Rey, Sulay Fonseca. “Sonrisa gingival. CaracterÃsticas, etiologÃa y opciones de tratamiento.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.1 (2018).
  • Briones Manzo, Scarlett. Efectividad estética del alargamiento de corona en casos de sonrisa Gingival. BS thesis. 2020.
  • Guaranda Acuña, Karen Michelle. Tratamiento quirúrgico para la sonrisa gingival. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • Falcón-Guerrero, Britto. “Tratamiento de la sonrisa gingival excesiva mediante reposicionamiento labial.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.2 (2018): 112-116.
  • Gregnanin Pedron, Irineu, and Patricia Verónica Aulestia-Viera. “La toxina botulínica como adyuvante en el tratamiento de la sonrisa gingival.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 10.2 (2017): 87-89.
  • Álvarez Romero, Cristina. “Papel de la toxina botulímica en el tratamiento de la sonrisa gingival.” (2018).
  • Mancheno Gálvez, Davis Nicolas. Gingivectomía en paciente con sonrisa gingival a causa de erupción pasiva alterada en dientes anterosuperiores. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Díaz, Deysi Desirée Domínguez, and Ana Isabel López Flores. “Tratamiento multidisciplinario mínimamente invasivo de la sonrisa gingival.” Revista Científica Odontológica 8.2 (2020): e008-e008.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.