Hvorfor er sensitive tænder modtagelige for smerte?

Sensitive tænder kan være en pine, eftersom de er ret vigtige strukturer, som giver os mulighed for at tygge og tale.
Hvorfor er sensitive tænder modtagelige for smerte?

Sidste ændring: 19 januar, 2021

Tænder er meget vigtige for vores tale, til at tygge mad og dannelsen af fødebolus. De er selvfølgelig også æstetisk afgørende. Det er derfor, sensitive tænder ikke blot kan være smertefulde, men også kan påvirke os på mange andre måder.

Vi har alle haft tandpine på et eller andet tidspunkt i vores liv. Det er et advarselstegn på, at noget skadeligt sker for vores tænder. Læs med her, for i dagens artikel vil vi forklare om årsagerne til, hvorfor tænder er så sensitive for smerte.

Tænders lag og sensitive tænder

Tænder har tre grundlæggende dele:

  • Roden. Det er delen, som er indeni tandkødet – den ikke-synlige del af tanden, der er begravet i dentin. Roden er spidsen på en tand, der bliver trukket ud.
  • Kronen. Det er den del, der stikker ud af dentin. Det er synligt.
  • Tandhalsen. Det er det, som forbinder roden med kronen.

Der er et hul, som blodkarrene og nerverne, der nærer tanden, trænger igennem ved rodens base, hvilket danner det, der refereres til som pulpa. Et lag af dentin dækker og beskytter denne pulpa.

Dentin er lavet af mineraler, hvilket mere specifikt er calciumhydroxyapatit. Som et resultat kan denne struktur beskytte mod indtrængen af skadelige substanser i blodkarrene og nerverne i den omtalte tand.

Kvinde med sensitive tænder tager sig til mund

Tandpine kan være på grund af mange ting.

Dentin, det beskyttende lag

Dentin dannes af celler, der hedder odontoblaster, som er placeret mellem den yrde del og pulpa. De har derudover udstrækninger, som virker gennem dentin.

Når en ændring i tanden såsom huller påvirker eller ødelægger dentin, er odontoblaster i stand til at reparere det, og dermed er pulpa godt beskyttet.

Dentin er dog ikke nok til at beskytte tænderne. Det kræver et endnu hårdere substans til at forebygge brud, hver gang vi tygger eller taler. Dette substans er emaljen.

Emaljen, det hårdeste lag

Emalje er et meget hårdt lag, der udelukkende består af hydroxyapatit. Dentin er også lavet af dette mineral, men i mindre grad og koncentration. Huller, der kommer fra udstrækningen af odontoblaster, gør det derudover mindre modstandsdygtigt.

Emaljen er hvid, hård og med en komposition af 96% hydroxyapati. De resterende 4% indeholder protein og vand. Dets komposition består af celler, der kaldes ameloblaster, som danner emalje, før tanden bryder frem.

Når en tand kommer fra, nedbrydes ameloblasterne, og emaljen gendannes aldrig. Som du kan se, har vi en begrænset mængde af det til hele livet, så det er vigtigt at passe på det.

Cement, limen

Dette substans er rundt om tandens rod lige over dentin. Dette lag er også blødere end emaljen, eftersom det kun indeholder 65% hydroxyapatit.

Cementen har to lag. Et af dem indeholder ikke celler og dannes, før tanden kommer op. Ligeledes indeholder cement cementumceller og disse producerer mineraler, som dannes, efter tanden er brudt frem, på grund af de funktionelle krav.

Den primære funktion af cement er at sætte fibrene fast på rodcementen – det lag, som dækker knoglen rundt om tanden. Det er ligesom limen, som holder tanden fast i hulrummet.

Kvinde smiler med åben mund

En fyldning har forskellige funktioner i kroppen, og smerte er et dårligt tegn.

Hvorfor er tænder sensitive over for smerte?

Vi kan svare på dette spørgsmål, hvis vi ved lidt mere om tandens anatomi. Som du kan se, har dentin udstrækninger af osteoblaster i sig. Det vil sige, der er kommunikation mellem dentin og pulpa, hvor nerveenderne er.

Emaljen gendannes ikke, så det stopper med at beskytte dentin, når det nedbrydes eller når huller i tænderne til sidst nedbryder det. Det er dermed mere modtageligt for eksterne faktorer. Hullerne i dentin forbliver dermed åbne, og eksterne stimuli kan nå nerveenderne, hvilket fører til smerte.

For at forhindre at dette sker, skal man udøve ordentlig mundhygiejne. Man skal gå til tjek ved tandlægen regelmæssigt og følge en sund kost. Det er den eneste måde, hvorpå man kan bevare og beskytte emaljen og dentin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • FONSECA, DR RAFAEL HINOJAL. “Las partes óseas estomatológicas y los dientes en la identificación de las personas.” Ciencia Forense 35 (2005): 35.
  • Guerra Álvarez, Pamela Alexandra. Reabsorción radicular después del tratamiento ortodóncico. BS thesis. Quito, 2017.
  • Sensibilidad Dental: Origen, Causas y Diagnóstico – DENTAID. Expertos en Salud Bucal. (n.d.). Retrieved May 17, 2020, from https://www.dentaid.es/salud-bucal/sensibilidad-dental
  • Pécora, Jesús Djalma, and M. D. Sousa. “Uma breve história dos métodos de estudo de anatomia interna dos dentes humanos.” Endodontics. São Paulo 24 (2011).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.