Hjertets dele og funktioner

Hjertet er et særdeles komplekst og vigtigt organ. Delene af hjertet består af kamre og hjerteklapper, som gør, at blodet altid strømmer i den rigtige retning.
Hjertets dele og funktioner

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Hjertet er et af de vigtigste organer, og det er den vigtigste aktør i kredsløbssystemet. Det er ansvarligt for at pumpe det iltede blod ud i hele kroppen. Selvom de fleste ved, hvor vigtigt det er, er det kun få, der har en omfattende forståelse af hjertets dele og funktioner.

Hjertet indeholder mange dele, men for at gøre det mere simpelt, kan man inddele det i fire primære kamre: Forkamre og hovedkamre. Men mange andre komponenter er vigtige, for at hjertet kan udføre sit arbejde.

Hjertet er næsten helt dannet af muskelvæv. Det er dette væv, der gør, at det kan trække sig sammen og udvides, således at det pumper blod konstant. I denne artikel vil du lære om hjertets dele og hvordan de virker.

Hjertets dele: Hjertekamre

Hjertet består af mange forskellige dele, men det er vigtigt at vide, at de alle sammen arbejder sammen på koordineret vis. Det er dét, der gør, at blodet kan strømme i den rigtige retning og med den rette mængde kraft.

Først og fremmest er det fundamentalt at vide, at hjertet er et hult organ. Det består af fire hjertekamre: To forkamre og to hovedkamre. Dette organ er også inddelt i en venstre og en højre del.

Det skyldes, at det venstre hjertekammer er forbundet med den venstre ventrikel via mitralklappen. På samme måde er det højre hjertekammer forbundet med den højre ventrikel via trikuspidalklappen.

Illustration af hjertets dele

Det venstre forkammer

Det venstre forkammer er kammeret, der modtager blod med meget ilt. Dette blod rejser fra lungerne gennem lungepulsårerne. Derefter passerer blodet til den venstre ventrikel gennem mitralklappen.

Den venstre ventrikel

Når mitralklappen åbner, passerer blodet til den venstre ventrikel på grund af trykforskellen. På denne måde modtager den venstre ventrikel iltet blod, hvorefter det pumper det ind i aortaen (legemspulsåren).

Det vil sige, at når hjertekammeret trækker sig sammen, passerer blodet gennem hovedpulsåren, så det dernæst kan rejse gennem resten af kroppen. Det er her, hvor aortahjertekammeret kommer ind i billedet.

Det højre forkammer

Dette er en anden del af hjertet, der er placeret i det øvre område. Det højre forkammer modtager iltfattigt blod gennem den øvre hulvene. Dette blod passerer derefter gennem til den højre ventrikel via trikuspidalklappen.

Den højre ventrikel

Den højre ventrikel er den sidste af hjertekamrene. Den lader blodet strømme ind i lungerne via lungepulsårerne. Dér finder gasudvekslingen sted, som lader blodet genilte.

Hjertets dele: Hjerteklapperne

Hjerteklapperne er strukturerne, der er nævnt ovenfor, og de er placeret i indgangen og udgangen af hjertekamrene. De lader blodet strømme i kun én retning. Derfor gør de det eksempelvis muligt for blodet at passere fra forkammeret til ventriklerne og forhindrer det i at trække sig tilbage ind i forkammeret.

Hjerteklapperne er:

  • Mitralklappen i venstre side
  • Trikuspidalklappen

Men der er også klapper i lungepulsårerne og i aortaen. Deres funktion er den samme: At forhindre blodet i at vende tilbage til kammeret. Dette gør hjerteslaget effektivt.

Det er et af de vigtigste organer i kroppen

Hvad er de mest kendte af hjertets dele?

Selvom kamrene og klapperne er de mest velkendte af hjertets dele, så er der også andre komponenter, der er vigtige for dette organs funktion.

Først er der sinusknuden. Det er strukturen, der fungerer som en pacemaker. Det vil sige, at den genererer elektriske impulser, der omdannes til sammentrækninger af hjertemusklerne.

Derudover er der AV-knuden. Denne er også vigtig for hjerteslaget, da den tillader, at impulsen, der genereres i sinusknuden, kan transmitteres korrekt.

Konklusion

Hjertet er et meget komplekst, men yderst vigtigt organ. For at opsummere består det af fire hjertekamre og klapper, som gør, at blodet altid strømmer i den rigtige retning. 

Men det er også vigtigt at vide, at der også er mindre velkendte dele såsom sinusknuden, som producerer og transmitterer de elektriske impulser korrekt.

Ligeledes er det vigtigt at vide, at der er blodkar, som forbinder hvert kammer. Ydermere må vi ikke glemme, at kranspulsårerne er ansvarlige for at bringe blodforsyningen til selve hjertet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.