Hvad gør nyrerne egentlig?

Dine nyrer er essentielle for at opretholde dit blodtryk og for funktionen af blandt andet D-vitamin.
Hvad gør nyrerne egentlig?

Sidste ændring: 24 december, 2020

Nyrerne er komplekse organer, som er ansvarlige for at eliminere affaldsstoffer fra kroppen gennem urin. Normalt har man to nyrer, som er placeret bagerst i maven, ved siden af rygraden og under ribbenene.

Nyrerne har samme form som en bønne. De er essentielle organer, eftersom liv ikke er muligt, uden de fungerer korrekt. Takket være teknologiske fremskridt er der dog teknikker såsom dialyse og transplantationer, der giver læger mulighed for at erstatte dem.

Foruden produktionen af urin deltager nyrerne også i mange andre processer såsom at regulere blodtrykket. I denne artikel vil vi derfor forklare, hvad nyrerne gør, deres anatomi og deres primære karaktertræk.

Nyrernes anatomi

Nyrerne, som vi nævnte, er formede som bønner med en side konkav og den anden konveks. Nyrearterien trænger ind i den konkave del, som bærer blodet med affaldsstofferne ud af kroppen, ved at føre det gennem nyrerne. Nyrevenen og urinlederen går også ud af den del.

Nyrerne har to primære dele: Cortex og medulla. Cortex er den yderste del og den, som modtager mest blod. Den er primært ansvarlig for filtrering og genoptagelse. Den indeholder derudover næsten alle glomeruli, som vi vil forklare senere.

Medulla består af en række strukturer, som er ansvarlige for at dirigere den urin, som nyrerne producerer, ned til urinlederen. Urinlederen er en tube, som løber ned til blæren, der opbevarer urinen, den derefter vil udskille.

Illustration af nyrerne i menneskekrop

De funktionelle enheder i nyrerne er nefroner. Nefronen er det sted, hvor filtrering af blodet finder sted, og urinen bliver produceret. Der er omkring 800.000 nefroner i hver nyre.

Deres struktur er meget kompleks, men den grundlæggende idé er, at de består af en række cellulære strukturer og membraner, som giver blodet mulighed for at trænge igennem og blive filtreret. De er derudover ansvarlige for at frigive bestemte substanser og genoptage dem, såsom kalium.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Behandling af nyreabsces

Hvad gør nyrerne?

Vi har allerede nævnt, at den primære funktion af nyrerne er at eliminere substanser gennem urin, men det er ikke den eneste funktion. Dette organ spiller også en meget vigtig rolle i frigivelsen af bestemte hormoner og substanser.

For det første skal vi understrege, at nyrerne giver D-vitamin mulighed for at blive omdannet til sin aktive form. Dette vitamin er essentielt for omdannelsen af calcium. Derudover producerer nyrerne erytropoietin, som er ansvarligt for at stimulere syntesen af røde blodlegemer i din krop.

På den anden side er nyrerne essentielle for bestemte processer, som giver mulighed for homøostase i din krop. Med andre ord hjælper de din krop med at opretholde en indre balance, selv hvis omstændighederne i miljøet ændrer sig.

For eksempel regulerer de både blodtrykket og pH-niveauerne i dit blod. De kontrollerer også volumen af plasma, eftersom de tilpasser urinens koncentration og kan forebygge tab af væske i situationer med dehydrering.

Illustration af nyrerne

Denne artikel vil måske også interessere dig: Ernæring og nyresvigt: Alt, hvad du bør vide

Hvordan filtrerer de blod?

Blod når nefronerne gennem nyrearterien, hvor denne arterie bliver til mindre blodårer, der danner glomerulus. Glomerulus giver små molekyler, væske og toksiner mulighed for at trænge ind i rørene. På den måde bevarer de de største elementer såsom celler.

Derudover består glomerulus af en række tuber, hvori kroppen genoptager meget af den filtrerede væske eller bestemte substanser, som den har brug for. For eksempel kan den genoptage molekyler af natrium eller kalium.

Konklusion om nyrerne

Det, du bør huske på, er, at nyrerne er komplekse organer, som foruden at producere urin også er ansvarlige for mange andre funktioner. Disse inkluderer syntesen af erytropoietin og at kontrollere blodtrykket.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.