Udforsk, hvad du kan rengøre med en melaminsvamp

Med en melaminsvamp kan du rengøre alt, eller i det mindste mange ting, som du ikke troede, at du kunne rengøre med en svamp.
Udforsk, hvad du kan rengøre med en melaminsvamp

Sidste ændring: 14 februar, 2023

“Innovativ!” Det er det adjektiv, der kendetegner en melaminsvamp. Det er en opfindelse, hvormed du kan rengøre alt (eller i hvert fald mange ting, som du ikke troede, du kunne rengøre med en svamp).

På grund af sin sammensætning kan dette redskab fjerne pletter på væggen, fedt, der sidder fast på komfuret, og rust eller snavs, der sidder fast på spejle.

Det kan virke usandsynligt, men flere og flere mennesker er efter at have brugt den overbevist om dens effektivitet. Det viser sig, at melamin er et effektivt rengøringsredskab, som aktiveres af skummet. Det blødgør snavset i det berørte område og absorberer det derefter. Er du interesseret i at lære mere om denne svamp? Vi fortæller dig alt om den her.

Sådan bruger du en melaminsvamp

Måden at bruge melaminsvampen på kan variere afhængigt af producenten. Derfor er den første anbefaling at læse vejledningen. Generelt foreslås det dog normalt at bruge den uden andre rengøringsmidler. Trinene til brug er som følger:

 • Tag svampen ud af sin emballage. Hvis du har købt en stor melaminsvamp, kan du skære den til en størrelse, der gør den lettere at håndtere. Lav et rent snit i kun én retning.
 • Gør svampen våd med postevand. Fjern overskydende vand ved at klemme det ud med hånden. Den må ikke vrides.
 • Gnid det ønskede område med svampen. Lav bevægelser, som om du brugte et viskelæder. Du kan gå i flere retninger og bruge alle områder af produktet, både fladt og sidelæns.
 • Er du færdig med at rengøre? Afslut ved at tørre området af med en fugtig klud og varmt vand. Hvis der er tale om køkkenredskaber, bør du vaske dem med vand og sæbe.

Overvej at kassere svampen, hvis den er tynd eller har været brugt på glas eller forurenede overflader.

Sko rengøres med en melaminsvamp

På grund af sin slibende virkning gør melaminsvampen det let at rengøre gummisko.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Loofah-svampe: Fordele og hvordan man bruger dem

10 ting, du kan rengøre med en melaminsvamp

Melamin er en organisk forbindelse, der er moderat opløselig i vand. Derfor har denne svamp kun brug for lidt væske for at gøre sit arbejde. Lad os nu se på, hvilke overflader den kan rengøre.

1. Fjerne pletter og ridser på vægge

Uartige børn i hjemmet? Bare rolig. Du kan genoprette væggenes udseende ved hjælp af melaminsvampen. Dette produkt har bevist sin evne til at slette streger fra kuglepenne, farveblyanter, tuscher, voks og andre stoffer, både på glatte og teksturerede vægge.

Således bekæmper dets effektivitet også skimmelpletter, der kan findes på nogle vægge, f.eks. i garagen eller kælderen. Du skal blot være forsigtig med, hvor hårdt du gnider svampen på tynd maling. Husk, at det er en slibende svamp.

2. Vaske sporene af fastsiddende fedt væk

Du rengør sikkert ikke din ovn særlig ofte, og resultatet er en klæbrig overflade, som det tager lang tid at rengøre. Melaminsvampen kan forenkle arbejdet, især den kedelige opgave med at rengøre støbejernsbrændere og -riste.

Det er så enkelt som at tørre den over alle områder af ovnen, uden at glemme siderne, indersiden af ovnen og selvfølgelig lågen. Du vil få en skinnende ovn, næsten som den dag, den blev brugt første gang!

3. Rengøre snavs fra vindueskarme og vinduesrammer

Støv og snavs er typisk på vindueskarme og vinduesrammer. Situationen forværres, når disse overflader ikke rengøres regelmæssigt , når fugleklatter, pollen og støvpletter begynder at størkne.

Hvad skal man gøre ved det? For at gøre dem pletfri kan du lave en blanding af vand og sæbe og fugte svampen i opløsningen. Det eneste, der er tilbage, er at tørre dem af med en fugtig mikrofiberklud for at fjerne det resterende skidt.

4. Polere spejle og glas med rust

Melaminsvampen er ideel til at rengøre gamle spejle. Disse gemmer ofte på genstridige pletter, såsom rust. Du har måske allerede prøvet alt, eddike, sæbe, blegemiddel osv. Men du har helt sikkert ikke prøvet dette værktøj!

Bemærk: Efter brug på glas bør du smide den ud, da den har en tendens til at fjerne et tyndt lag af glasset.

5. Vaske beskidte eller plettede fodpaneler og fodlister

Fodpaneler bliver ofte glemt under hurtig rengøring, så de ophober fedt, støv og madrester. Som følge heraf bliver de gullige, især over tid. Fodlister, der sidder på den nederste del af væggen, er normalt ikke sjove at rengøre, da det kræver, at man bøjer sig ned.

Der kommer dog et tidspunkt, hvor man ikke kan overse dem, fordi de er så beskidte. Den bedste måde at genoprette dem på uden at gøre en stor indsats er at rengøre dem med en melaminsvamp. Resultatet kan ses med det samme!

6. Rengøre hvidt gummi på sko

Vil du gerne genvinde det hvide gummi på dine sko? Det er nemt! Du skal blot gnide det berørte område med en melaminsvamp, og det er det. Den gullige og beskidte del vil være væk. Efter skrubning med svampen anbefales det at tørre med køkkenrulle.

Hvis du også ønsker at rengøre det hvide stof på sko, skal du forberede en blanding af natron, salt og klar eddike. Skrub derefter med en melaminsvamp – du vil blive overrasket over resultatet!

7. Fuger ved fliser, keramik og andre

Flisefuger ophober ofte skimmel, meldug, sorte pletter og fedt, afhængigt af det område af huset, hvor de er placeret. Der findes mange foranstaltninger og produkter til at afhjælpe dette. Disse svampe vil dog gøre opgaven lettere på få minutter.

8. Beskidte gryder og pander kan rengøres med en melaminsvamp

I nogle køkkener ophobes der fedt og snavs i gryder og pander. Disse brænder på, når de sættes på komfuret. Resultatet? Grimt kogegrej.

Men hvis de er lavet af rustfrit stål, kan du genoprette deres glans med melaminsvampen. Faktisk virker den også på plettede og gulnede plastikbeholdere.

9. Rester af lim eller klistermærker

Fugt svampen og gnid den hen over det berørte område. I løbet af et par minutter vil limen blive blødgjort. Dette er ideelt til at fjerne etiketter fra glaskrukker, som du ønsker at genbruge. Det forhindrer, at snavs og bakterier bliver siddende på overfladen.

10. Guld og sølv

Vil du holde dine smykker pæne? Denne svamp kan hjælpe dig med at polere dem. Du skal blot sørge for at tørre dem grundigt, når du er færdig med at vaske dem. Skyl dem med rigeligt vand, og tør dem med en ren klud.

Andre genstande, du kan rengøre med en melaminsvamp

Ud over ovenstående er der andre genstande, der kan rengøres med denne type svamp. Og det bedste er? Det er en miljøvenlig genstand, da den ikke er fremstillet af giftige kemikalier. Værsgo og prøv den!

 • Sæder, håndtasker og stole lavet af læder. Før du ompolstrer eller udskifter dem, skal du prøve at rengøre dem med dette redskab.
 • Vandhaner, rør, håndvaske, brusere og toiletter fulde af kalk eller snavs.
 • Plettede tekopper. Husk at vaske dem ordentligt efter at have fjernet pletten.
 • Gamle og rustne cykler. Du kan genoprette deres glans.
 • Havemøbler. Da de står udendørs, har de en tendens til at blive beskidte. Heldigvis er det nok at bruge denne svamp regelmæssigt for at forbedre deres udseende.
 • Genstande med emaljepletter. Du vil kunne bekæmpe dem på et par minutter på de fleste overflader.

5 overflader, du ikke bør rengøre med en melaminsvamp

På trods af dens mange anvendelsesmuligheder i husholdningsrengøring bør en melaminsvamp ikke bruges på visse overflader. Årsagen? Dens slidstyrke kan ødelægge dem. Læs med.

1. Computer-, tablet- og tv-skærme

Pas på! Elektroniske skærme er sarte og kan få ridser, hvis de rengøres med denne type svamp. I disse tilfælde er den bedste løsning en mikrofiberklud.

2. Non-stick-pander

Den tynde belægning, der dækker non-stick-pander og -gryder, kan blive ødelagt, hvis man gnider med dette redskab. De vil ikke længere opfylde deres primære funktion, og maden vil begynde at klistre fast.

3. Glaskeramik

Glaskeramik er en anden sart overflade. Både en melaminsvamp og andre slibemidler kan ødelægge dit glas.

4. Træmøbler og -overflader

Træmøbler bør rengøres med produkter, der er beregnet til træ. Det er ikke tilfældet med en melaminsvamp, da den vil ridse eller ændre udseendet. Prøv i stedet med andre metoder.

5. Karosseriet på en bil

Ja, vi ved godt, at der er nogle tips rundt omkring på internettet til rengøring af bilkarosseriet med en melaminsvamp. Men i stedet for at slippe af med eksisterende mærker på denne overflade kan du gøre det værre. Tag en sikker beslutning. Husk, at skaderne kan blive uoprettelige.

Svampe til rengøring

Vi tror, at du måske også gerne vil læse dette: De skjulte farer i køkkensvampe

Kan en melaminsvamp være sundhedsskadelig?

Så længe den kun anvendes til rengøring i hjemmet, betragtes denne svamp som sikker. Det er dog værd at nævne, at der er situationer, hvor de udgør en risiko. For eksempel foreslår en viral udfordring på TikTok, at den bruges til tandblegning.

Ulempen er, at gentagen brug ændrer tandemaljen og øger risikoen for pletter og sygdomme. Som det fremgår af en undersøgelse i tidsskriftet Plos One , er der større risiko for at udvikle karies, efterhånden som dentinen bliver udsat.

Husk producentens advarsler om brug af en melaminsvamp

Spring under ingen omstændigheder over producentens forbud, især ikke dem, der advarer om overflader, svampen ikke må anvendes på, eller dem, der indebærer kontakt med fødevarer. Når det er sagt, kan du begynde at drage fordel af de mange anvendelsesmuligheder for melaminsvampe i hjemmet.

Når du anvender dem på skrøbelige overflader, skal du gøre det uden at lægge for stort pres på. Generelt kan man se resultater ved blot at gnide med blide bevægelser. Du skal ikke være bekymret, hvis svampen begynder at smuldre, det er normalt – den vil stadig efterlade alting funklende!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Niu H, Qiang Z, Ren J. Durable, magnetic-responsive melamine sponge composite for high efficiency,in situoil-water separation. Nanotechnology. 2021 Apr 14;32(27). doi: 10.1088/1361-6528/abef2e. PMID: 33725679.
 • Toothman, J. (Jul 22, 2021). “Melamine Foam”. HowStuffWorks. Available in https://home.howstuffworks.com/magic-eraser.htm#pt1
 • Vieira AR, Gibson CW, Deeley K, Xue H, Li Y. Weaker dental enamel explains dental decay. PLoS One. 2015 Apr 17;10(4):e0124236. doi: 10.1371/journal.pone.0124236. PMID: 25885796; PMCID: PMC4401694.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.