De skjulte farer i køkkensvampe

For at undgå spredningen af smitsomme bakterier, skal du desinficere dine køkkensvampe og grydesvampe for at afholde bakterier i at ophobe sig.
De skjulte farer i køkkensvampe

Sidste ændring: 25 august, 2022

Køkkensvampe er et af de mest brugte redskaber i køkkenet til at vaske tallerkner og overflader.

Dette brugbare og ideelle værktøj kan dog gå fra at være det bedste rengøringsværktøj til at at være en af de værste fjender mod dit helbred, når de ikke bruges rigtigt.

Dette redskab bruges til at fjerne madrester, som er tilbage på tallerknerne efter måltider.

Under rengøringsprocessen absorberes en stor del af disse madrester af svampen og skaber et favorabelt miljø for væksten af bakterier, især hvis svampen forbliver våd fra gang til gang den bruges.

Bakterier som E. Coli, gule stafylokokker og salmonella kan overleve i svampen i timer og endda dage efter første kontakt med den. Af denne grund er det en god ide at skifte dem ud ofte.

Køkkensvampe: De mest beskidte ting i dit hjem

Dr. Philip Tierno, Klinisk professor i Mikrobiologi og patologi ved University of New York, udtaler: “Den mest beskidte ting i dit hjem er den svamp, du bruger til at vaske tallerkner. Den er mere beskidt end toiletbrættet og skraldespanden”.

Svampen indeholder små huller som hjælper med at fjerne rester, men tilbageholder også snavs og mikroorganismer, der forekommer under rengøringsprocessen.

Person der goer rent med en svamp

Madrester der er absorberet ind i svampen kan forblive i svampen i lang tid, når den ikke er desinficeret ordentligt. For hvert 20 minut, at svampen forbliver våd, udvikles flere bakterier.

Opvaskemiddel på svampen gør den faktisk heller ikke meget renere. Selv den bedste sulfo kan ikke helt fjerne alt patogen fundet på indersiden af svampen sammen med madresterne.

Den bedste måde at undgå sygdom fra en svamp fyldt med beskidte bakterier er gennem desinfektion. Det virker muligvis lidt paradoksalt at, du er nødt til at rengøre en genstand som bruges til rengøring, men sandheden er, at det er nødvendigt og en effektiv måde at fjerne mikroorganismer.

Hvordan rengøres og desinficerer jeg svampe?

Person der rengoerer mikroovn med svamp - koekkensvampe

I et studie gennemført af the United States Agricultural Research Service (ARS) i 2007, var adskillige eksperimenter gennemført for at klargøre den mest effektive måde at fjerne patogen opsamlet i svampe. 

Den første ting de gjorde var at lægge svampene i blød ved stue temperatur i en blanding, der indeholdte hakket oksekød for at skabe de nødvendige mikrofiber til studiet. De følgende procedurer var brugt til at klarlægge den bedste måde at desinficere køkkensvampe:

 • Blødgørelse af svampen i 3 minutter i en blanding af 10% blegemiddel.
 • Blødgørelse i citron saft i 1 minut.
 • Opvarmning i mikroovnen i 1 minut.
 • Placering i opvaskemaskinen på tørringsprogrammet.

Blødgørelse af svampe i blegemiddel eller citronsaft var i stand til at reducere bakterieindholdet med 37% til 38%.

Opvarmning i mikrooven kunne fjerne 99,9% af mikroorganismerne. Resultat var det samme hvis man brugte tørreprogrammet på opvaskemaskinen. 

For desinficering i mikroovnen, skyl svampen med rent vand og placer den i mikroovnen på høj temperatur i 2 minutter. Husk også at:

 • Rengøre svampen efter brug. 
 • Skift mellem to svampe, så du altid har en ren svamp klar.
 • Tjek svampen og prøv at fjerne resterende madrester, når du er færdig med at vaske op. 
 • Lad svampen tørre efter brug for at undgå overvækst af bakterier.
 • Hvis redskaberne eller tallerknerne er fedtede fra dyrisk fedt, rengør dem først med køkkenrulle, før svampen anvendes. 

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Piédrola, G. (2002). Medicina Preventiva y salud pública. Madrid: Masson, pp. 416-423.
 • Puerta-García, A., y Mateos-Rodríguez, F. (2010). “Enterobacterias”, Medicine, 10 (51): 3426-3431.
 • Rutala, W. A., and Weber, D. J. (2008). Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities. Atlanta (GA): CDC-HICPAC, pp. 10-13.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.