Hvad er risiciene ved at fjerne tatoveringer med laser?

Tusindvis af mennesker rundt om i verden får mindst én ny tatovering hver dag. Nogle mennesker tyer til laserteknologi for at fjerne de figurer, som de ikke længere ønsker at vise frem på deres hud. Er det muligt at slette tegningerne på en sikker måde?
Hvad er risiciene ved at fjerne tatoveringer med laser?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Farvning af huden med blæk er ikke længere “evigt holdbar”. Det koncept hører fortiden til, for nu kan du fjerne tatoveringer med laser. Processen er ikke så enkel, men teknikken til at fjerne tatoveringer med laser lover effektivitet.

Tatoveringer er indføring af farvestoffer under overhuden gennem små prik. De, der beslutter sig for at få dem, ved, at det er noget, de ikke kan gøres om (indtil nu).

Der er en stigende efterspørgsel efter at fjerne eller opdatere billederne ved hjælp af mindre invasiv og smertefri teknologi. Selv om vi har denne nye mulighed for at fjerne tatoveringer med laser, er det vigtigt at tage højde for de mulige farer ved at gennemgå behandlinger med højintensiv pulserende energi.

Alt om processen med at fjerne tatoveringer med laser

En artikel i Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana fremhæver, at det at fjerne en tatovering med laser indebærer store skridt for at opnå et æstetisk resultat, men med minimale bivirkninger.

For at opnå dette er det nødvendigt at bruge udstyr, der er godkendt af Food and Drug Administration (FDA). Moderne enheder arbejder med pulserende energi i pikosekunder og nanosekunder og ødelægger pigmentet ved hjælp af fotoakustik, så kroppen frigiver blækket.

Det er imidlertid tatoveringens farve, der definerer den type laser, der skal anvendes. Ifølge ovennævnte tidsskrift er alternativerne til ultrakortpulslasere Q-Switched lasere i deres varianter “ruby”, “alexandrit” og “Nd-YAG”.

Klassificeringen er baseret på intensitet, da forskellige nuancer af blæk absorberer lys ved forskellige bølgelængder. Nogle gange er det nødvendigt at bruge mere end én type apparat, da nogle pigmenter er meget vanskelige at fjerne.

En farverig tatovering

Farvede tatoveringer er vanskeligere at fjerne med laserteknikken.

Hvor mange behandlinger er nødvendige for at fjerne tatoveringer med laser?

Nogle mennesker kan få fjernet deres tatoveringer med kun to behandlinger. Andre har brug for mere tid. Antallet af besøg hos hudlægen for at fjerne dem er betinget af følgende aspekter:

 • Farve.
 • Størrelse.
 • Placering.
 • Alder.
 • Hudfarve.
 • Amatør- eller professionel tatovering.

Selv rygning påvirker proceduren, som det fremgår af en artikel i Wall Street Journal. Argumentet er, at rygning hæmmer sårheling.

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi anbefaler på sin side, at der går 6-8 uger mellem behandlingerne, så kroppen har tid til at slippe af med pigmentet, og til at huden kan komme sig.

Tålmodighed er afgørende. Især fordi hver del af kroppen reagerer forskelligt.

Det, der sker, er, at de celler, der bekæmper fremmedlegemer, koncentreres på bestemte steder, f.eks. i lysken, armhulerne og halsen. Når tatoveringen er langt væk fra disse områder, er det sværere at fjerne den.

Risici ved at fjerne tatoveringer med laser

Proceduren er sart, men sikker, når den udføres af en professionel med det rette udstyr. Hvis du planlægger at bruge laser til at fjerne en tatovering, er her de mulige risici, du vil blive udsat for.

Uegnede instrumenter

Enhver skønhedssalon vil sandsynligvis tilbyde tjenester til fjernelse af tatoveringer. Men det er bydende nødvendigt, at dette arbejde udføres af en professionel. Dermatologen er den person, der har ansvaret for at håndtere maskinerne og kender teknologien i detaljer.

Både specialistens ekspertise og de redskaber, der er til rådighed, er afgørende for, at behandlingen lykkes. Billedet kan kræve flere lasere, især hvis det er flerfarvet. Det er specialistens erfaring og beherskelsen af instrumenterne, der garanterer et fremragende resultat.

Smerte

Nogle mennesker oplever ikke smerte. Det afhænger af deres tolerance over for laseren. Behandlingen reguleres til et behageligt niveau for patienten.

Vidnesbyrd fra dem, der allerede har fået fjernet deres tatoveringer, sammenligner den oplevede smerte med stænk af varmt fedt eller med at blive skudt på med en elastik.

For at mindske smertens intensitet kan man påføre en bedøvende creme en time før behandlingen og puste med kold luft under behandlingen.

Ar

En fejl i anvendelsen af denne teknik kan medføre ar eller fibrose. Der er også risiko for forbrændinger, infektion og  ændringer i hudens tekstur. Immunsystemet har meget med dette at gøre, da det påvirker hastigheden eller langsommeligheden af helingen.

I denne henseende forklarer tidsskriftet Facultad de Medicina, at helingsprocessen afhænger af cellulær handling, der stimulerer vækst, reparation og remodellering af vævet for at genoprette dets egenskaber.

Tydeligt ar på skulder

Personer med en tendens til at udvikle keloider vil være udsat for en større risiko for at udvikle ar efter denne behandling.

Kløe, blærer og buler

Husk, at formålet med det udsendte lys er at udrydde de blækpartikler, der er imprægneret i epidermis. Den effekt, der frigives af laseren, har en tendens til at fremkalde følgende reaktioner:

 • Hudfølsomhed generelt.
 • Rødme.
 • Hævelse.
 • Blærer.
 • Nældefeber.
 • Kløe.

Det er tilrådeligt at lade huden hele af sig selv for at undgå mere alvorlige virkninger. Hvis ubehaget fortsætter, kan kun en læge ordinere medicin.

Ændringer i hudens pigmentering

Hyperpigmentering eller hypopigmentering, dvs. mørkere eller lysere hud, er en anden risiko ved at fjerne tatoveringer med laser.

Disse ændringer i den behandlede hudfarve er sjældne. Hvis de opstår, er de reversible i løbet af mindre end et år efter endt behandling.

Som en sikkerhedsforanstaltning anbefales det, at man før tatoveringsfjernelse på solbrun hud anvender solcreme mindst 30 dage før behandlingen. Efterfølgende skal du strengt beskytte området mod solens stråler, ellers heler det ikke ordentligt.

Pas på tvivlsomme midler til at fjerne en tatovering

FDA har ikke godkendt cremer eller salver til at fjerne tatoveringer, da FDA ikke har kendskab til kliniske undersøgelser, der viser deres effektivitet. Brug af salver kan forårsage uventede hudreaktioner.

Der er for nylig blevet lanceret et mikro-pigmenteringssystem på markedet, som injicerer et stof baseret på mælkesyre i tatoveringen. Man mener, at denne metode forårsager betændelse, og at blækket bliver fanget i en skorpe. Der er dog ingen langtidsforskning på området.

Afslutningsvis må du ikke glemme, at dermatologer er de bedste til at behandle din hud med laser. Det er muligt at finde godkendte centre. I så fald skal du tjekke, at de har den relevante sundhedstilladelse, og at teknikeren har både certificering og ekspertise.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.