Cremer mod pigmentpletter: Alt, hvad du behøver at vide

Pletter opstår normalt på huden i ansigtet, på halsen eller hænderne. Ud over at bruge cremer til at fjerne pletter er det en god idé at bruge solcreme hele året rundt for at bekæmpe dem.
Cremer mod pigmentpletter: Alt, hvad du behøver at vide
Maria del Carmen Hernandez

Bedømt og godkendt af hudlæge Maria del Carmen Hernandez.

Sidste ændring: 25 november, 2022

Er det nogensinde sket for dig, at pletterne på din hud ender med at ødelægge det sommeroutfit, som du virkelig gerne ville have haft på? Tro det eller ej, men dette er et af de mest almindelige kosmetiske problemer. For at bekæmpe disse pletter kan du ty til cremer mod pigmentpletter.

Men hvordan kan de hjælpe dig?

Effekten af cremer mod pigmentpletter afhænger af den type plet, du behandler. For at opnå resultater skal du være konsekvent og huske at kombinere dem med solcreme. Nogle af dem kan dog kun bruges om natten.

Disse typer cremer indeholder depigmenterende stoffer, der bremser produktionen af melanin og stimulerer cellefornyelsen.

Typer af hyperpigmenteringer eller pletter

Kvinde med plet på kinden

Som en artikel fra Mayo Clinic forklarer, opstår pletter, når melanin hober sig op eller produceres i høje koncentrationer. Melanin er et naturligt pigment, som giver huden dens farve. Der findes to typer af hyperpigmenteringer:

 • Melanin-relateret: Som nævnt optræder de på grund af øget melaninproduktion. Denne gruppe omfatter fregner, melasma eller hyperpigmentering på grund af betændelse. Cremer mod pigmentpletter kan behandle dem.
 • Melanocytær: De skyldes en lokal spredning af pigmentceller (melanocytter). Dette omfatter senil lentigo, simpel lentigos og modermærker. Cremer og midler virker ikke på dem.

De mest almindelige pletter

De pletter, der forekommer hyppigst på huden, er:

 • Solar lentigo. Det er solpletter, der danner flade pletter, som er større end fregner.
 • Fregner. Det er små, uregelmæssige brune pletter.
 • Chloasma. Den optræder normalt på siderne, panden, den øverste del af læberne og kinderne. Det er også kendt som melasma.
 • Berloque dermatitis. I henhold til en artikel offentliggjort i Family Medicine er der tale om pletter, der opstår på halsen på grund af brugen af visse parfumer, især når de kommer i kontakt med ultraviolette stråler.
 • Ardannelse eller postinflammatorisk hyperpigmentering efter aknelæsioner, herpes zoster eller allergisk kontakteksem.

Ingredienser, som cremer mod pigmentpletter indeholder

Eksempel på cremer mod pigmentpletter

Cremer mod pigmentpletter findes i forskellige former: Serum, gel, emulsion, hydroalkoholisk opløsning og maske. De passer således til alle hudtyper.

Cremer mod pigmentpletter indeholder forskellige aktive ingredienser. For at finde ud af, hvilke din creme indeholder, skal du blot læse etiketten. Disse omfatter ofte:

 • Antioxidanter, såsom 5%-15% C-vitamin.
 • Mequinol. Koncentrationer på 2-10%. Dette stof giver en reversibel depigmentering af huden ved at forhindre melanocytternes metaboliske processer. En undersøgelse offentliggjort af Therapeutics for the Clinician bekræfter dets effektivitet ved sollys.
 • Azelainsyre. Ved koncentrationer på 10-20 %. Ifølge en udgivelse i MedlinePlus er det antibakterielt.
 • 5 % niacinamid.
 • Kojinsyre.
 • Planteekstrakter. Bjørnebær, arbutin, lakrids, kamille eller morbær.
 • Syrer. F.eks. fytinsyre på 1 % til 2 %, alfa-lipoinsyre på 2 % til 8 % og ellaginsyre på 1 %.
 • Alfahydroxysyrer. Som en udgivelse fra NIH siger, at de har den funktion at eksfoliere huden for at minimere udseendet af pletter.
 • Keratolytika, f.eks. salicylsyre.

Ud over de ingredienser, som vi har nævnt ovenstående, kan der også være andre ingredienser, som kræver en lægerecept, f.eks. retinsyre og hydroquinon. På grund af de forskellige anvendelser, de kan have, bør en hudlæge rådgive om brugen af det ene produkt frem for det andet.

Du bør også læse: Hvad er sorte pletter på tungen?

Kombinér cremer mod pigmentpletter med solcreme

Pletter er en kronisk proces, som soleksponering kan forværre. Der rådes til at påføre solcreme en halv time før eksponering og genpåføre den hver anden time.

Det er også tilrådeligt at genpåføre, hvis du tager en svømmetur eller dyrker en intens sport. Husk vigtigheden af at bruge solcreme hver dag. Blandt andre fordele er solcreme en glimrende anti-aging creme, da den beskytter huden mod de skader, som UVA-stråler kan forårsage.

Kvinde påfører solcreme og cremer mod pigmentpletter

Sådan anvender du cremer mod pigmentpletter

Den generelle anbefaling er at bruge den om natten i en eller to uger, indtil huden vænner sig til den. Det er normalt, hvis du mærker en let svie ved de første påføringer. Men hvis irritationen fortsætter, bør du stoppe med at bruge den og konsultere den hudlæge, der har udskrevet den til dig.

Selv om nogle cremer mod pigmentpletter ikke kræver recept, er det meget vigtigt at konsultere en professionel, da det garanterer større behandlingssikkerhed og effektivitet. Desuden har visse produkter en tendens til at være mere irriterende og lysfølsomme, hvorfor lægerne generelt anbefaler at anvende dem om natten.

Når du har opnået de ønskede resultater, er det en god idé at fortsætte med at bruge solbeskyttelse og følge din hudlæges anvisninger. Desuden kan hudlægen anbefale kosttilskud, der hjælper med at forhindre fremkomsten af nye pletter og reducere eksisterende pletter.

Denne artikel kan også interessere dig: Kan man bruge solcreme som fugtighedscreme?

Cremer mod pigmentpletter: Vaner gør forskellen

Cremer mod pigmentpletter hjælper med at reducere pletter og udjævne hudfarven. De resultater, du får af behandlingen, afhænger dog i høj grad af, om du bruger solcreme i din hverdag.

Det er også vigtigt, at du identificerer pletter korrekt. Mens nogle ikke forbedres ved anvendelse af cremer mod pigmentpletter, gør andre det. Af denne grund er det altid bedst at få professionel rådgivning.

Det kan interessere dig ...
5 cremer der reducerer mørke pletter på dit ansigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 cremer der reducerer mørke pletter på dit ansigt

Her er fem hjemmelavede cremer. Disse er lavet med en kombination af ingredienser, der slipper af med døde hudceller og reducerer mørke pletter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.