Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?

Har du nogensinde undret dig over, hvad der sker i din krop, hvis du drikker alkohol på tom mave? Opdag de primære bivirkninger i denne artikel.
Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vi har sikkert alle været ude for, at man drikker alkohol på tom mave, hvad end det er efter arbejde, en aften ude med vennerne eller en anden situation. Men er det sikkert at gøre det? Er der konsekvenser ved denne type indtag, hvis man ikke har spist? Vi giver dig svaret!

Generelt er indtaget af drikkevarer med alkohol accepteret i samfundet. Alligevel rapporterer Verdenssundhedsorganisationen, at hvert år er der 3 millioner dødsfald på verdensplan på grund af indtaget af drikkevarer med alkohol.  Det er endda en risikofaktor for mere end 200 sygdomme.

Hvordan optager kroppen alkohol?

Processen med at optage alkohol begynder med indtaget gennem munden. Eftersom dette substans har en lav molekylær vægt, passerer det nemt gennem cellernes membraner og derfra ind i blodårerne. Munden, spiserøret og maven kan derfor optage små mængder.

Når alkohol når maven, absorberer dette organ 15 til 20%. Derefter passerer dette substans ind i tyndtarmen, hvilket er stedet, hvor optagelsen finder sted. Denne proces fortsætter derefter i den første og anden del af tarmene (tolvfingertarmen og jejunum) med 80%. Som det sidste finder den sidste del af optagelsen sted i tyktarmen.

Venner skåler sammen

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

Når man drikker alkohol på tom mave: Hvordan hjælper eller påvirker mad optagelsen af det?

Optagelsen af ethanol i tolvfingertarmen og jejunum er hurtigere end i maven. Af den årsag er hastigheden for tømning af maven en vigtig faktor for hastigheden for optagelsen af den alkohol, en person indtager.

Med hensyn til dette viser videnskaben, at evnen til at absorbere dette substans øges på tom mave og reduceres, når maven er fyldt med mad. Det skyldes, at kontaktfladen reduceres (som Ficks lov indikerer) og tømning af maven bliver langsommere.

Fedtholdige fødevarer ville være undtagelsen ved denne regel, eftersom de påvirker motilitet af maven anderledes end andre næringsstoffer. I særdeleshed øger de bevægelsen og får alkohol til at nå blodet hurtigere.

Heldigvis forårsager fødevarer, der indeholder kulhydrater og proteiner, at optagelsen er langsommere, og koncentrationen af alkohol i blodet falder med op til 25%.

Som konsekvens af det vil det at drikke alkohol på tom mave føre til højere koncentrationer af ethanol i plasma og øgede toksiske effekter.

Alkoholindhold og optagelse i kroppen

På den anden side øges optagelsen, når den pågældende drikkevare har et alkoholindhold på mellem 20 og 35%, eftersom de ikke producerer kraftfulde bevægelser i musklerne sammenlignet med drikkevarer med et alkoholindhold over denne værdi.

Ligeledes øges optagelsen af ethanol også, hvis en person sluger en stor mængde på én gang, men ikke hvis de synker små mængder over flere gange.

Generelle effekter af alkohol på kroppen

Ligesom alt andet, vi indtager, er leveren organet, der er ansvarligt for at omdanne ethanol, eftersom det omdanner dette substans til acetaldehyd og derefter til eddikesyre. Kroppen udskiller også de resterende 5 til 10% gennem urin, sved og vejrtrækning.

Selvom ethanol stadig er til stede i blodet, påvirker det dog nervesystemet. Det er grunden til, hvorfor vi oplever klassiske symptomer såsom de følgende:

 • En følelse af at være uhæmmet.
 • Utydelig tale.
 • Tab af koordination.

Det er vigtigt at bemærke, at høje doser af alkohol kan forårsage forgiftning, hvilket inkluderer andre symptomer såsom de følgende:

 • Kvalme, svækkelse og opkast.
 • Forvirring.
 • Hypotermi (lav kropstemperatur).
 • Pludseligt tab af koordination.
 • Langsom eller unormal vejrtrækning.
 • Problemer med at tale.
 • Tab af bevidstheden.
 • Besvimelse.

Alkohol hos kvinder

Det er også vigtigt at bemærke, at kvinder har tendens til at have en lavere kropsmasse end mænd. De har også en højere procentdel af fedt og en lavere udskillelse af enzymet, acetaldehyddehydrogenase, der er ansvarligt for at danne eddikesyre i mavens slimhinde.

Af disse tre grunde har kvinder tendens til at blive mere berusede end mænd, når de drikker den samme mængde alkohol.

Alkohol hos gravide kvinder

Når gravide kvinder indtager ethanol, passerer det gennem moderkagen fra moderens blod til fosteret. Babyer er dermed eksponeret for det samme niveau af alkohol i blodet som deres mødre, hvilket kan føre til flere alvorlige komplikationer.

Forebyggelse og anbefalinger

Når det kommer til sundhedspleje, er det bedste at gøre at undgå at indtage alkohol. Hvis man drikker, især på tom mave, er det dog værd at overveje det følgende:

 • Vælg en drikkevare med et lavt indhold af alkohol.
 • Drik vand eller en anden drik uden alkohol mellem dine slurke af drikkevaren med ethanol.
 • Prøv at drikke langsomt over en længere periode frem for store mængder på kort tid.
 • Spis et måltid en time før, du drikker alkohol.
Mand med spiritusflaske er skidt grundet indtag af alkohol på tom mave

Måske denne artikel også vil interessere dig: 5 måder at beskytte dig selv mod leverskader forårsaget af alkohol

Hvordan kan jeg få det bedre, når jeg drikker alkohol på tom mave?

Når man drikker alkohol på tom mave, øges risikoen for den famøse bivirkning kendt som tømmermænd. Dette sker som regel dagen efter, at man har drukket meget alkohol eller drukket noget med et betydeligt indhold af alkohol.

Symptomerne kan inkludere det følgende:

 • Svimmelhed.
 • Overdrevet tørst.
 • Reduceret evne til at koncentrere sig eller tænke klart.
 • Hovepdine.
 • Ændringer i humøret.
 • Kvalme og opkast.
 • Overfølsomhed for lys og lyde.
 • Ubehag i maven.

Selvom disse problemer kan løses af sig selv, kan man overveje de følgende tips til at hjælpe med at reducere dem:

 • Drikke vand, suppe og frugtjuice i løbet af dagen.
 • Sove.
 • Spise letfordøjelige fødevarer såsom blandt andet toastbrød, kiks og gelatine.
 • Tage smertestillende såsom ibuprofen for at lindre hovedpine.

Det er aldrig godt at drikke alkohol på tom mave

Alkohol er et substans, som i sig selv er skadeligt for helbredet, eftersom et stort indtag er forbundet med udviklingen af sygdomme.

Når man indtager alkohol på tom mave, kan det have en større effekt på kroppen grundet dets hurtige optagelse. Eftersom ethanol dermed når blodbanen tidligere, forårsager det dets klassiske effekter og en større risiko for forgiftning.

For at forhindre, at dette sker, rådes der til at spise noget mad, før man drikker denne type drikkevare. På samme tid er det ideelt at drikke masser af vand og undgå for store mængder. Den bedste måde at sikre, at det ikke påvirker ens helbred, er ved at undgå det fuldstændig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bolet Astoviza, M., & Socarrás Suárez, M. M. (2003). El alcoholismo, consecuencias y prevención. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas22(1), 0-0
 • Organización Mundial de la Salud. Alcohol. Disponible en:
 • Aros, S. (2008). Exposición fetal a alcohol. Revista chilena de pediatría79, 46-50.
 • Evora, S. S. (2017). Alcohol y fisiología humana: Capítulo 2-donde todo comienza: el alcohol en el aparato digestivo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.