Lær alt om leversygdomme

Der findes mange leversygdomme, nogle er mere kendte end andre. Generelt skal enhver lidelse i dette organ tages meget alvorligt, fordi leveren har flere vigtige funktioner.
Lær alt om leversygdomme

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Alle leversygdomme kræver lægehjælp, fordi de påvirker et livsvigtigt organ. Leveren spiller en rolle i fordøjelsen af ​​mad, lagrer energi og frigiver giftstoffer. Derfor kan flere leversygdomme endda føre til døden.

Leversygdomme er forårsaget af forskellige faktorer. Nogle gange er de forårsaget af vira. Andre gange skyldes de indtagelse af et giftigt stof. Kun sjældent skyldes de arvelige årsager.

Generelt varierer symptomer på leversygdomme meget afhængigt af den sygdom, som patienten lider af. I nogle tilfælde forårsager de imidlertid ingen symptomer og kan kun påvises ved laboratorieundersøgelser.

I denne artikel lærer du om de vigtigste leversygdomme.

Nonalkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) og nonalkoholisk steatohepatitis (NASH)

Leveren er et meget vigtigt organ

Nonalkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) er kendetegnet ved en ophobning af lipider i leveren. Hvis der også er betændelse og skade på leverceller, kaldes det “nonalkoholisk steatohepatitis” eller NASH. Overvægtige mennesker, der har diabetes type 2 og patienter med stofskiftesygdomme, er mere tilbøjelige til at udvikle disse sygdomme.

Normalt manifesterer disse sygdomme sig ikke med symptomer.

Læs også: Bekæmp fedtlever med disse 6 alternative behandlinger

Skrumpelever, en af ​​de mest alvorlige leversygdomme

Skrumpelever (cirrose) er en af ​​de mest alvorlige leversygdomme. Denne sygdom får arvæv til at erstatte sundt væv. Leveren bliver således arret og permanent beskadiget, hvilket betyder, at den ikke kan fungere godt.

Der er ingen specifik behandling af skrumpelever. Der er imidlertid behandlingsmuligheder for de årsager, der producerer denne sygdom. De mest almindelige årsager til skrumpelever inkluderer:

  • Alkoholisme.
  • Nonalkoholisk fedtleversygdom (NAFLD).
  • Kronisk hepatitis C.
  • Kronisk hepatitis B.

Autoimmun hepatitis

Autoimmun hepatitis er en kronisk sygdom, der opstår, fordi immunsystemet angriber leveren. Derfor forårsager det betændelse og skade. Hvis en person med denne sygdom ikke får ordentlig behandling, kan den udvikle sig og forårsage levercirrose.

Autoimmun hepatitis er en af de ​​leversygdomme, der undertiden ikke giver nogen symptomer i starten, selvom den gør det over tid. Medicinske fagfolk diagnosticerer tilstanden baseret på patientens medicinske historie. De bliver også nødt til at anmode om visse tests.

Hepatitis A, B og C

Hepatitis A, B og C er forårsaget af vira

Vira forårsager disse sygdomme. Hepatitis A forårsager betændelse. Dette medfører til gengæld, at leveren ikke fungerer korrekt. Det spreder sig gennem kontakt med fækalt materiale fra en tidligere inficeret person.

Til gengæld har hepatitis B lignende egenskaber. I dette tilfælde spreder det sig imidlertid gennem kontakt med en hvilken som helst af kroppens væsker fra en inficeret person. Der findes en akut og en kronisk form. Uden behandling kan sidstnævnte blive til leverkræft eller forårsage leversvigt.

Hepatitis C har et mønster, der ligner de to foregående. Den spreder sig imidlertid via kontakt med en inficeret persons blod. Tidlige symptomer kan manifestere sig op til 10 år efter infektion. Ligesom type B har det en akut og kronisk form.

Læs også: Leverrensende diæt

Hepatitis D og E

Hepatitis D-virussen er meget sjælden og påvirker kun dem med hepatitis B. Når både hepatitis B- og D-vira påvirker en person, betegner læger dette som en “co-infektion”. Hvis personen har kronisk hepatitis B og derefter bliver inficeret med hepatitis D, henviser lægerne til dette som en “superinfektion”.

Hepatitis E spreder sig med drikkevand, der er forurenet med inficeret fæces. Det kan også være forårsaget af at spise svinekød eller vildtlevende vildt. Normalt aftager det efter et par uger uden behandling. Af ukendte årsager har denne sygdom 20% dødelighed hos gravide kvinder.

Andre leversygdomme

Jernophobning er ikke en specifik leversygdom, men det påvirker organet markant. Denne tilstand er kendetegnet ved overdreven ophobning af jern i kroppen. Således kan det forårsage leverfibrose, og 60% af patienterne udvikler cirrose. Generelt fører 5% af tilfældene til udvikling af ondartede tumorer.

På den anden side er Wilsons sygdom en sjælden arvelig lidelse, der ikke tillader kroppen naturligt at befri sig selv fra det kobber, den ikke har brug for. Hvis kobber ophobes i leveren, kan det føre til cirrose.

Hepatitis B og C samt cirrose, jernophobning, overdreven alkoholindtagelse, fedme og diabetes er risikofaktorer for at udvikle leverkræft. I øjeblikket er der flere tilgængelige behandlinger til bekæmpelse af det.

Afslutningsvis må du ikke undervurdere dine symptomer og bør konsultere din læge, så snart de manifesterer sig, for at forhindre komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.