Hvad sker der, når et insekt lander på maden?

Hvis et insekt lander på rå fødevarer, er der større chance for, at bakterierne finder det ideelle medium til at formere sig. Vores krop er dog i stand til at fjerne dem.
Hvad sker der, når et insekt lander på maden?

Sidste ændring: 06 april, 2022

Vi er ved at nyde vores yndlingsret, og hvad sker der pludselig? Et ulækkert insekt lander på maden. Hvad gør vi så normalt? Vi skubber det væk med vores hænder! Men skal vi fortsætte med at spise maden? Find ud af det her.

Mange vælger at begynde at spise, fordi de er sultne! Men er det den rigtige beslutning? Hvad sker der egentlig, hvis et insekt lander på maden? Det fortæller vi dig i denne artikel.

Hvad sker der, når et insekt lander på maden?

Få ting er så ubehagelige som at se fluer svæve rundt om skrald. Uanset hvor meget vi prøver, vi kan spraye dem med insektafvisende produkter eller jage dem væk med en pind, er det så svært at slippe af med dem.

Insekt lander på maden

Fluer hører til familien tovinger, som har ikke færre end 165.000 arter. Den, der generer os, når vi vil spise, eller som flyver rundt om os i køkkenet eller på badeværelset, er som regel den “tamme” art.

Dertil tilføjes, at det er den mest ubehagelige art, fordi den lever af afføring, affald og forrådnelse. Det lille væsen med vinger og udstående øjne elsker rådnende ting. Ikke nok med det, den kan bære mange patogener på sine ben og sin krop.

Ifølge et skadedyrsbekæmpelsesfirma kan den opsamle op til 5 millioner bakterier på sine lemmer. Og når den så lander på noget (fra vores mad til vores arm), kan den sprede dem på et millisekund.

Hvornår er det farligt, når en flue eller et insekt lander på maden?

Fluer på kød

Du sidder ved bordet og skal til at spise et dejligt stykke kød. Du ser en flue lande på maden, som om det ikke var noget. Du skubber den væk, og så står du i et dilemma. Skal du spise maden? Du kunne tænke “der sker mig ikke noget” og fortsætte med din middag. Det kan være i orden, hvis maden er kogt.

Biologer og læger siger, at problemet ligger i mikrobernes kontakt med rå ingredienser (f.eks. i en salat). Det skyldes, at bakterier finder de nødvendige betingelser for at kunne formere sig.

Det samme sker, hvis vi lader mad ligge på bordet. Hvis vi er ved at piske et æg, og et insekt lander i væsken, anbefales det at smide det væk og bruge et nyt.

Hvad sker der, hvis jeg spiser den “forurenede” mad?

Fluer er beskidte, det kan ingen benægte. Og uanset hvor meget vi prøver at fjerne dem og få dem ud af huset, kommer de altid tilbage. På trods af alle de forholdsregler, vi træffer, kan dette insekt overføre mikrober, som vi i sidste ende ender med at indtage.

Fluer på mad

Vi bør dog ikke blive paranoide. Kroppen har forsvarsmekanismer med tilstrækkelig kapacitet til at ødelægge dem. Dette sker i langt de fleste tilfælde.

Når det er sagt, kan bakterier, som kroppen ikke kender eller ikke kan kontrollere, forårsage mindre lidelser som f.eks. ubehag i maven eller tarmene.

Det betyder dog ikke, at vi skal lade fluerne flyve rundt i køkkenet. Hvis et eller flere insekter lander på maden, og der ikke træffes de korrekte hygiejneforanstaltninger, kan vi let få nogle af disse sygdomme:

Fluen i sig selv er ikke farlig, men vi bør ikke lade den gøre, hvad den vil. Der skal også tages hensyn til de hygiejniske og renlige forhold i hjemmet. Hvis der er snavs overalt, er det lettere for patogener at blive transporteret og udvikle sig uden problemer.

Dette kan undgås ved at tage skraldet ud dagligt, ikke at lade råt kød ligge i køleskabet og forbyde husdyr at komme ind i køkkenet. Det er også tilrådeligt at vaske køkkengulvet hver dag og tage opvasken, inden man går i seng.

Læs også denne artikel: Fem tips til at rengøre ovnen

Forstå fluer

Insekt lander på maden

Dette lille insekt kan overføre op til 100 forskellige patogener. Desuden kan de tilpasse sig til næsten alle miljøer (undtagen kolde klimaer, hvilket er grunden til, at fluer er mere almindelige om sommeren).

De er hyppige gæster i affald, spildevand og animalske og menneskelige ekskrementer. De lever af rådnende materialer. Og deres stærke lugtesans gør det muligt for dem at opfatte lugten af organisk materiale, når det nedbrydes på stor afstand.

Husfluer udgør kun 10 % af den samlede bestand af dette insekt på verdensplan. De andre roder ikke med vores skrald eller vores affald. Men de er heller ikke interesserede i at besøge os. Og de er mere almindelige på landet end i byen.

Det kan interessere dig ...
Bekæmp insekter derhjemme uden giftige kemikalier
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bekæmp insekter derhjemme uden giftige kemikalier

Mens nogle er tilhængere af de kemiske produkter, foretrækker andre at "skræmme" disse insekter og myg væk, med planter og andre naturlige produkte...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.