Hvilke typer af strygejern findes der?

Hvad er det bedste strygejern til tøj? Dette redskab kan variere i størrelse og evne. Ved blot at kende egenskaberne ved de forskellige typer strygejern ved du, hvilket der er det bedste til dine behov.
Hvilke typer af strygejern findes der?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vi vil alle gerne have, at vores tøj ser rent og rynkefrit ud. Ifølge en konference om at skabe et professionelt image, når man søger job, som er offentliggjort af universitetet i Rioja, er 93% af det første indtryk baseret på udseendet. En hjælpende hånd til denne mission er et af de mange forskellige typer af strygejern, du kan få.

I dag er dette redskab almindeligt i mange hjem. Selv om det er traditionelt, har det udviklet sig gennem årene. Strygejern er ikke længere kulopvarmede strygejern, som vi kan presse vores bukser med. Det er nu meget mere varieret.

Lad os se nærmere på det.

Typer af strygejern

Da det er et redskab, som mange mennesker bruger, er der et væld af tilbud på typer af strygejern. Der er ikke noget galt med at købe en økonomisk model, hvis det er det, du vil have som basis, men det bedste er at se nærmere på egenskaberne og ydeevnen, så din investering er det hele værd.

Nedenstående diskuterer vi de typer af strygejern, du kan finde på markedet.

1. Grundlæggende dampstrygejern

Disse strygejern er nemme, økonomiske og måske de mest populære. Specialister har fået dem til at glatte syntetiske teksturer, bomuld og jeans med lethed. Du skal bare tænde det og indstille det, og så går du i gang.

Nogle har en vandbeholder til at dampe det tøj, du stryger, for at fjerne rynkerne hurtigere. Andre udstøder damp fra bunden med den samme hensigt om at glatte selv de mest modstandsdygtige materialer.

De tager ikke lang tid at varme op, de kan klare gennemsnitlige mængder tøj, og da de normalt ikke er så store, kan du nemt gemme dem væk i en hvilken som helst del af dit hjem. En fordel? De har ofte en automatisk sluk-knap, som de bruger, hvis temperaturen er for høj, hvilket er en god sikkerhedsforanstaltning.

Foldede skjorter og et eksempel på de mest almindelige typer af strygejern

2. Lodret strygejern

Som navnet antyder, er denne type strygejern lodret. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge det horisontalt.

Folk bruger udelukkende denne type til ting, som de opbevarer på bøjler, f.eks. gardiner, skjorter eller kjoler; så længe de ikke er lavet af meget hårdføre stoffer.

Inden for sortimentet for denne type strygejern finder du nogle med en base og en stang, som du kan bruge til at hænge tøj på. De fungerer med damp.

3. Typer af strygejern til rejsen

Det særlige ved disse er deres størrelse: De er mindre end de traditionelle typer, så du nemt kan pakke dem. De er bedst til en lille mængde tøj, som du ønsker at stryge, mens du er på ferie.

Hvis du er en af de personer, der rejser fra den ene by til den anden eller er ude af landet ofte, må du ikke glemme dit rejsejern for at sikre, at dit tøj altid er præsentabelt. Producenterne har skabt det med dobbelt spænding for at tage hensyn til forskelle i stikkontakter mellem de forskellige lande.

4. Strygeplade

Denne har en uafhængig tank. Det giver den en større kapacitet til at producere damp, hvilket forkorter den tid, den har brug for som følge heraf.

Disse fungerer med meget større lethed end de elektriske. Selv om de normalt kun bruges professionelt, kan du også bruge dem derhjemme på grund af deres hurtighed og gode resultater.

Disse strygejerns ydeevne er bedst egnet til store mængder tøj. Hvis der er én ting at kritisere dem for, er det dog, at de fylder meget, og at de er dyrere end de mere traditionelle typer.

5. Trådløse typer af strygejern

Disse er et svar på den teknologiske fremgang i hjemmet. De kræver ikke et kabel for at fungere. De kommer med en genopladelig base, og du kan bruge dem efter et par minutter.

Du er måske også interesseret i: 8 husholdningsartikler du skal rengøre dagligt

Hvad skal du overveje, når du vælger mellem de forskellige typer af strygejern?

Det vigtigste, når du skal vælge en slags strygejern, er at huske på mængden af tøj, du skal stryge med det, og hvor ofte du vil gøre det. Hvis du kender de egenskaber, som vi forklarede ovenstående, bliver beslutningen meget nemmere.

Elforbrug og strøm

Ingen ønsker at øge deres elregning, og strygejern er typisk genstande, der kræver meget strøm. Før du betaler for dette husholdningsapparat, skal du sørge for at tjekke, hvor meget energi det bruger.

Generelt varierer et strygejerns effekt mellem 800 og 220 watt eller mellem 2400 og 3200 watt, og nogle gange mere, hvis det er en kompleks model. Hvis vi taler om et strygecenter, er energiforbruget højere, da det kan varme op på mindre end 2 minutter.

Vanddepot

Spørg sælgeren om kedlens kapacitet; jo større den er, jo sjældnere skal du fylde den op.

Et andet bemærkelsesværdigt aspekt om vandet i strygejern er, om modellen giver dig mulighed for at fylde det op fra vandhanen. Nogle strygejern har en anti-kalkfunktion, men vi anbefaler, at du blander destilleret vand med vandet fra vandhanen, hvis du befinder dig i et område med vand med meget kalk i.

Kabellængde

Jo længere, jo bedre, for så behøver du ikke at arbejde ved siden af en stikkontakt! Hvis kablet måler mellem 2 og 2,7 meter, og du kan dreje det, vil du kunne stryge med komfort og frihed.

Varmeregulator

Temperaturregulering i strygejern kan være mange trin eller kun ét. Denne faktor er vigtig for opgaven.

Anti-dryp funktion

Til mere sarte materialer, som f.eks. undertøj, skal strygejernets temperatur være lav, så det ikke når at skabe damp og efterfølgende dryppe og plette tingene.

Hvordan kan du forhindre dette? Jo, med en anti-dryp funktion. De er dyrere, men de hjælper med at passe på dit tøj.

Dampfunktion

Selv de mest enkle strygejern har en dampfunktion, så dit tøj forbliver blødt. Du kan indstille det, så dampen er kontinuerlig eller sporadisk til mere definerede rynker.

En bemærkning om afkalkning

Der kan ophobes kalk i aflejringerne på disse redskaber, hvilket kan blokere for dampudløbene. Heldigvis giver nogle strygejern dig besked om, hvornår du skal afkalke dem. Når en lampe blinker, ved du, at det er tid til at rense filteret.

Type af strygesål

Der findes tre typer af strygesål, og de varierer i deres evne til at lede varmen. De bedste materialer er følgende:

  • Aluminium: Dette er let, men bliver let ridset, og de glider ikke så let hen ad stoffer. Denne type strygejern opvarmes og afkøles hurtigt.
  • Rustfrit stål: Dette er mere modstandsdygtigt, men også tungere. Selv om disse strygejern er bedre varmeledere, tager de længere tid om at køle ned.
  • Keramisk belægning: Dette kan være lavet af aluminium, stål eller en blanding. Disse strygejern er fremragende varmeledere og spreder varmen på alt tøjet. Ulempen her er, at de er skrøbelige og slides let.

Vægt

Du skal bære vægten af dit strygejern i hånden, og det er mere behageligt, hvis det vejer mindre, fordi det betyder mindre anstrengelse. Alternativt er tungere strygejern bedre, når der skal stryges tykkere materialer som gardiner, dynebetræk eller pyjamas.

Generelt vejer strygejern mellem 1,3 og 1,5 kg. Dette er naturligvis anderledes for strygecentrene, da vanddepotet til disse ikke er integreret i selve strygejernet.

Kvinde tester forskellige typer af strygejern

Let håndtering

Sørg for, at dit valgte produkt har et ergonomisk håndtag – behageligt og let at håndtere. Strygejern, der er fremstillet med gummi, forhindrer, at din hånd glider, når du bruger meget tid på at stryge og bliver svedig.

Nogle typer af strygejern slukker automatisk

Der er grundlæggende regler for håndtering af genstande, der arbejder med elektricitet. For at undgå enhver risiko for ulykker, der kan involvere eller skade børn, er det bedst at købe et strygejern, der slukker automatisk.

Med dette mener vi i enkle vendinger, at hvis du holder en pause et øjeblik, slukker strygejernet i et par minutter og genstarter senere sin forbindelse igen. På den måde undgår du forbrændinger og brande, og du sparer energi.

Udnyt de forskellige typer af strygejern, der findes

Med de forskellige typer af strygejern, forskellige funktioner og egenskaber er det let at konkludere, at for at vælge det bedste strygejern er det vigtigt at være opmærksom på følgende punkter:

  • Mængden af tøj, og hvor ofte du stryger.
  • Anti-kalkfunktionen, og at det slukker automatisk, hvis du let bliver distraheret.
  • Rejsejern kan være et ekstra redskab til dit hjem.
  • Sørg for, at det ikke drypper for at beskytte dit sarte tøj mod pletter.

Husk, at du skal rengøre dit strygejern, så det altid er i god stand. Det er værd at overveje, hvor ofte du bruger det, når du skal bruge penge. Hvis du investerer i et godt strygejern, vil det helt sikkert holde i mange år.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.