God intimhygiejne hos mænd for at undgå infektioner

God intimhygiejne hos mænd hjælper med at mindske risikoen for infektioner, dårlig lugt og andre ubehagelige symptomer. Men hvad skal du gøre? Læs med her og få svaret!
God intimhygiejne hos mænd for at undgå infektioner
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Intimhygiejne hos mænd og kvinder sørger for sundhed og komfort. Flere steder på kroppen kræver omhyggelig hygiejne, heriblandt kønsdelene, som er nogle af mest udsatte områder på grund af involveringen i seksuelle aktiviteter og udledningen af urin.

Kønsdelene har det med at ophobe fugt på grund af deres funktionalitet og den tætte berøring med tøjet. Men mange holder ikke området rent nok.

Grunden kan være ligegyldighed eller uvished over de problemer, det kan give ikke at have gode hygiejnevaner. Derfor bør alle områder, hvor snavs kan ophobe sig, vaskes grundigt.

Læs med her for at få råd til, hvordan dine kønsdele skal plejes.

Vigtigheden af intimhygiejne hos mænd

Intimhygiejne hos mænd spiller en stor rolle i kønsdelenes og resten af kroppens sundhed. Sved, urin og sædrester er ofte at finde i disse områder, og de kan tit sidde forskellige steder på penis.

Det kan give dårlig lugt, kløe, svie og andre ubehagelige symptomer. Der er også en stor risiko for infektioner på grund af tilstedeværelsen af bakterier og andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Derudover findes der ofte en substans ved navn smegma, som kan sidde omkring penishovedet. Det fungerer som smørelse under samleje, men det skal vaskes væk under det daglige bad for at undgå ubehageligheder.

Det samler døde hudceller, fedtstof og andre substanser, der kan give dårlig lugt, hvide plamager og infektioner, der kan give hævelse.

Mand i bad med svamp og sæbe

Tips til pleje af mandens intime område

Som nævnt ovenstående, er kønsdelene områder udsat for udviklingen af infektioner på grund af sved, ophobning af substanser under forhuden på penis, og en mulig koncentration af svamp i fugtige områder. Du kan undgå alt dette med god intimhygiejne.

Ting at holde øje med

 1. Vask dig dagligt med sæbe og vand for at fjerne skidt fra intimområdet. Ud over at vaske forhuden, skaftet og testiklerne bør mænd også trække forhuden tilbage og vaske hele området omkring glansen. Svampe er ikke nødvendige, da de kan beskadige huden. Derudover skal de vaske lysken for at fjerne sved.
 2. Tør dig helt med et rent håndklæde, så du ikke efterlader våde områder, som kan udvikle svamp og bakterier, Så vidt som muligt bør du også bruge et andet håndklæde end det, du bruger til at tørre resten af kroppen. Det sørger for, at håndklædet ikke er fugtigt, når du tørrer kønsdelene.
 3. Vask med sæbe og vand er en nødvendighed efter samleje, da det er den bedste måde at dræbe sædrester eller bakterier, som kan blive overført under udvekslingen af kropsvæsker.
 4. Rens og tør området med toiletpapir efter toiletbesøg for at undgå fugt eller andre substanser, som fremmer tilstedeværelsen af bakterier.
 5. At skifte undertøjet dagligt er lige så nødvendigt for god intimhygiejne hos mænd som de andre forhold. Undgå også kontakt med tøj, som akkumulerer snavs og sved. Bær komfortabelt tøj af bomuld for at undgå overdrevet svedmængde.
 6. Drop unødvendige produkter. Vand og neutral sæbe er nok til at rense hele det intime område. Produkter som spray eller parfumer har intet at gøre på dine kønsdele, da indholdet kan give rødme og irritation.
Mand med lille spray i hånden

Problemer ved dårlig intimhygiejne hos mænd

Det er let at få en sygdom, hvis man ikke er tilstrækkeligt opmærksom på intimhygiejne. Her er de primære problemer i disse områder.

Kløe og dårlig lugt

Disse symptomer er klare indikatorer på dårlig hygiejne. Personen føler ubehag i store dele af dagen og giver ikke gode betingelser for intime øjeblikke med partneren.

Rødme og betændelse

Disse viser, at der er for stor tilsmudsning, og at mikroorganismer – såsom bakterier – er tilstede i fugtige områder. Det kan også være en dårlig reaktion på skade eller brug af produkter med kemikalier.

Balanitis

Denne sygdom rammer penissens glans. Den opstår, når en person ikke har renset sig for ophobede substanser, og at infektionsgivende bakterier er opstået. Symptomerne kan være irritation, kløe, svie, dårlig lugt og udslæt på glansen.

Posthitis

Dette rammer penissens forhud. Det opstår ved dårlige hygiejnevaner, som får sygdomsfremkaldende mikroorganismer til at ophobe sig i huden. Symptomerne er stærk irritation, som kan give smerter ved vandladning.

Balanoposthitis

Dette opstår ved betændelse i både glansen og forhuden på samme tid. Sygdommen er en kombination af symptomerne på balanitis og posthitis, som kan gøre det umuligt at trække forhuden tilbage.

Intimhygiejne hos mænd – en vane i livet

Det er vigtigt at have god intimhygiejne for at holde sig sund og beskytte sin partner fra sygdomme under intimitet. Områderne skal vaskes hver dag, hvilket kræver kontinuitet, dedikation og opmærksomhed.

Husk, at du altid skal behandle dine kønsdele varsomt, så undgå smertefuld skrubning. Sidst men ikke mindst, skal du gå til læge, hvis du har symptomer i forbindelse med sår eller mulige infektioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bonet R. Garrote A. Higiene íntima masculina y femenina [Internet]. (S.L): Dermofarmacia; 2010 [citado 16 de marzo de 2021]
 • Chung JM, Park CS, Lee SD. Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investig Clin Urol. 2019;60(2):127-132. doi:10.4111/icu.2019.60.2.127
 • Araiza J. Montes de Oca G. Ponce Olivera R. Bonifaz A. Balanitis y balanopostitis candidósica.
  Comunicación de 20 casos [Internet]. México: Dermatología Rev Mex; 2011 [citado 16 de marzo de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.