Sådan vælger du de rigtige gardiner til hjemmet

Gardiner er essentielle til at indrette og give beskyttelse og privatliv. På grund af det er der flere og flere designs derude. Det er vigtigt at forstå, hvilke der er de rigtige gardiner til ens hjem.
Sådan vælger du de rigtige gardiner til hjemmet

Sidste ændring: 11 august, 2022

Folk dedikerer meget opmærksomhed til at planlægge, analysere og vælge alle detaljerne i deres hjem. Det er nøgleaspekter til at forme et sted, som passer til deres smag, og det inkluderer selvfølgelig at vælge de rigtige gardiner.

Gardiner har specifikke funktioner såsom at gøre et sted mere behageligt. De forskellige designs giver dem også mulighed for at blive brugt til at lave kombinationer, passe til andre accessories og fremhæve farver eller detaljerDe kan endda blive brugt til at fokusere gæsters opmærksomhed.

Valget af de rigtige gardiner er også essentielt for at beskytte mod sollys, som kan trænge igennem vinduerne og påvirke velvære, især når mørke er nødvendigt for at kunne hvile. De er ideelle til at finde fred, privatliv og sikkerhed.

Tips til at vælge de rigtige gardiner

Eftersom det er så vigtig en del af indretningen af hjemmet, er der flere og flere forskellige designs af gardiner på markedet.

På grund af det er det vigtigt at bemærke, at det er bedst ikke at ty til at købe hvad som helst. Man skal snarere tage sig tid til at analysere og overveje alle de afgørende faktorer.

Her er nogle tips til at træffe det rigtige valg.

1. Afgør det primære formål med gardinerne

For at vælge de rigtige gardiner bliver man nødt til at tænke over den primære funktion for dette nye element. Det skyldes, at der kan være forskellige formål:

På dette tidspunkt er det også vigtigt at slå fast, at ikke alle gardiner i huset skal være ens, for hvert rum kan have forskellige behov.

Kvinde trækker gardin fra

2. Målene er vigtige

Før vi køber gardiner, bør vi måle vinduerne. Dette trin bør altid udføres. På den måde er al glasset dækket, det ser hensigtsmæssigt ud, og gardinerne passer til ens behov.

På samme tid kan man også købe den rigtige stang til at hænge gardinerne op på, hvis man kender de rigtige mål. Dette aspekt overses nogle gange, men det er nøglen til at undgå at købe stænger, som er for korte eller ikke er særlig holdbare.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Idéer til billigt hjemmelavet bordpynt

3. Valg af farve

Valg af farve er et af de vigtigste punkter, når man beslutter sig for at købe de rigtige gardiner, eftersom det er en meget bemærkelsesværdig faktor, som kan hjælpe med at forbedre rummet eller ødelægge dets harmoni.

For at træffe et valg anbefaler vi at vælge en farve, som er i overensstemmelse med farven på vægge, sofaer eller puder. Man kan faktisk bruge den samme farve som på væggene, når man ønsker, at det hele skal se godt ud sammen.

Et andet alternativ er dog at vælge en farve, som står i kontrast til farven på væggene og møblerne, for at skabe et behageligt spil for øjnene. Denne mulighed er succesfuld, så længe de rigtige kombinationer vælges.

4. Vælg de rigtige designs

Der er flere typer gardiner med forskellige typer stof og teskturer. De opfylder alle et behov. Det er derfor, det er vigtigt at forstå dem for at kunne vælge de rigtige gardiner:

  • Silkestof er de mest passende, når prioriteten er dekoration. Denne type gardin giver et strejf af elegance og modernitet.
  • Bomuld er ideelt til dekoration, mens man bevarer en mere naturlig stil frem for en alvorlig. Det er også essentielt, hvis du ønsker at hjælpe med at bevare eller øge temperaturen i dit hjem.
  • Gennemsigtigt stof er til, når man ønsker at lade lidt lys slippe ind i værelset, men på samme tid opretholde privathed og sikkerhed. Denne type gardiner er ofte brugt i soveværelser om dagen.
  • Tykt stof eller fløjl kan være nødvendigt i soveværelser, især så ens gardiner kan lukke al lys ude, så man kan sove behageligt. Man kan hænge disse gardiner foran gennemsigtige gardiner, så rummet ikke er mørkt hele tiden.

5. Beslut en god højde og arrangering for at kunne vælge de rigtige gardiner

Man bør tage med i overvejelserne, at så vidt muligt bør gardinet installeres i en god højde. Det er bedst at gøre det næsten fra loftet, så hele rummet får noget højde.

Gardinerne må aldrig være for korte, for æstetisk vil det ikke gøre noget godt. På samme tid kan nogle intense farver give en følelse af dette og producere ubehag grundet tomme områder.

Vi anbefaler, at dine gardiner når ned til gulvet. Du kan endda give lidt ekstra længde for at få vinduerne til at se større og mere moderne ud.

Blå, grå og hvide gardiner kan hjælpe os til at vælge de rigtige gardiner til hjemmet

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hjemmehygge: Fordelene ved at lave ingenting

Planlæg og vælg de rigtige gardiner til dit hjem

Du bør aldrig improvisere i forhold til målene, fordi du kan ende med at købe et gardin, som ikke er bredt eller langt nok.

Hvis du ønsker at inkludere en mere vovet stilart, kan du købe gardiner med print. Du bør dog undgå for mange former og mønstre, som overbebyrder rummet.

Hvis der er mange teksturer i rummet, anbefaler vi at bruge ensfarvede gardiner for at samle og balancere rummet. Som du måske har bemærket, afhænger det hele af gardinernes omgivelser for at kunne afgøre, hvor vidt de passer til rummet, man indretter, eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.