6 tips til forebyggelse og behandling af ankel læsioner

For at undgå mulige fremtidige ankel læsioner er det afgørende at søge lægehjælp ved de første tegn af lidelser forbundet med en forstuvning for at få den nødvendige opmærksomhed og behandling.
6 tips til forebyggelse og behandling af ankel læsioner

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ankel læsioner er en temmelig almindelig type læsion. Mere end af noget andet, plejer atleter ofte at lide af dem.

Enhver sport indebærer høje risici, og en af ​​dem er netop ankellæsioner. Selvom en lille bevægelse kan forårsage forstuvning.

En ankelforstuvning består af en læsion af ledbåndene. Selvom det er en næsten uundgåelig slags læsion, er der nogle råd og tips til at undgå dem.

Når forstuvningen opstår, er der behov for særlig pleje. Det kan ikke være en alvorlig sygdom, men det kan medføre store ulemper.

Der er en særlig behandling, der eksisterer for ankelforstuvninger. Alligevel har mange mennesker konsekvenser for ikke at følge det nøjagtigt.

Ankel læsioner, der er dårligt taget hånd om, kan føre til kirurgiske indgreb. Det er meget vigtigt, at der sker en ordentlig heling for ikke at lide af disse igen.

Råd og tips til forebyggelse og behandling af ankel læsioner.

Proprioceptiv træning

Ankel og ben

Denne træning er grundlæggende for at hele. Det bruges til at styrke ledbåndene, der findes i anklen.

Det forhindrer forstuvninger og andre mindre læsioner. Proprioceptiv træning bruges meget af sportsfolk.

Dens grundlæggende formål er at forberede anklen for hvordan den skal reagere på fremtidige læsioner. Således får konsekvenserne ikke lov til at være så alvorlige.

Balance mellem begge ben

Alle mennesker har en tendens til at have en dominerende ekstremitet. Hvilket får den anden ekstremitet til ikke at udvikle sig som den skal.

At have en mere modstandsdygtig ankel end den anden udgør et problem, da det øger risikoen for fremtidige læsioner.

Derfor er det nødvendigt at træne begge ben lige for at undgå ankelforstuvninger. Det er grundlæggende for en afbalanceret udvikling af begge bens muskler.

Muskel træning

Person der holder sig paa anklen

Tilstrækkelig muskel træning vil optimere forstærkningen af ​​ankelområdet. På denne måde hjælper man med at forhindre forstuvninger og andre læsioner.

Veldannede muskler vil stramme den delikate ankelzone og dermed beskytte den.

Muskel træning fokuserer ikke kun på øvelsens intensitet, men også på balancen og toning fra aktiviteterne.

Eliminering af frygt

Efter en ankelforstuvning er mange mennesker bange for at det sker igen. Det frembringer nogle mentale begrænsninger, der følgelig påvirker kropsholdning og udførelse af visse aktiviteter.

For at den berørte ankel kan helbrede passende, er det nødvendigt at gøre det som du normalt ville gøre. Hvis anklerne bliver behandlet forskelligt, kan det langsomt blive atrofieret. Hvis dette sker, bliver det meget sværere at komme helt tilbage fra læsionen.

En god genoptræningsbehandling hjælper i sidste ende med at mobilisere anklen tilstrækkeligt. På denne måde tillader personen at miste deres frygt for fremtidige læsioner.

Efter en hvileperiode er det afgørende, at ankelen får passende stimulans. Det tillader langsom rekreation.

Betydningen af ​​rekreation

Person med forstuvet ankel

Når du lider af en forstuvet ankel, er rekreation afgørende. Bare at vente på, at tiden går vil ikke hjælpe med noget i denne situation.

Selvom betændelsen kan formindske, vil muskulaturen forblive beskadiget. Når dette sker, er det højst sandsynligt, at du vil opleve en anden forstuvning.

Ankelforstuvninger er sarte læsioner. Så snart du oplever en, så skal du straks søge lægehjælp.

At gå til læge er det første skridt mod rekreation. Herefter hjælper fysioterapi med udviklingen af ​​behandlingen.

Selvom der kan gå lang tid, er dette den eneste måde at sikre total rekreation af ankelen på.

Du skal handle hurtigt

De første to dage fra det øjeblik, hvor ankelforstuvningen opstår, er grundlæggende. Det er inden for denne tidsramme, hvor det at søge lægehjælp bliver meget vigtig.

En ankelforstuing kræver øjeblikkelig handling. Hvis det er muligt, skal du gå til en læge, så snart forstuvningen opstår. Dette vil forhindre mange fremtidige ulemper.

Selvom ankelforstuvninger ikke betragtes som alvorlige læsioner, er behandlingen af ​​dem af afgørende betydning. Denne form for læsion, der ikke behandles tilstrækkeligt, kan i sidste ende føre til behovet for større indgreb.

Som nævnt tidligere kan manglende behandling føre til irreversibel atrofi i ekstremiteten.

Folk, der udøver sport og fysiske aktiviteter, bør være meget forsigtige.

Udstræk af musklerne er afgørende. Før og efter en fysisk aktivitet skal musklerne forberedes ved opvarmning. På den måde vil slid og slag ikke være så intenst.

Udstræk og mobilisering forud for øvelsen udgør den bedste metode til forebyggelse af forstuvninger.  • Vanmeerhaeghe, A. F., Tutusaus, L. C., de Antolín Ruiz, P., & i Ortigosa, N. M. (2008). Efectos de un entrenamiento propioceptivo sobre la extremidad inferior en jóvenes deportistas jugadores de voleibol. Apunts. Medicina de l’Esport43(157), 5-13.
  • Urrialde, J. M., Núñez, S. P., & del Olmo, A. B. (2006). Inestabilidad crónica de tobillo en deportistas. Prevención y actuación fisioterápica. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología9(2), 57-67.
  • Cruz-Díaz, D. (2013). Inestabilidad crónica de tobillo: tratamiento mediante movilizaciones articulares y un programa de entrenamiento propioceptivo. Validación de la versión española del cuestionario” Cumberland Ankle Instability Tool”.
  • Clínica Mayo. Esguince de tobillo. (2018). Recuperado el 3 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.