Muskelsmerte: Hvad sker der, når du træner for meget?

Kræv ikke mere fra din krop, end den kan give. Alt det overskydende er skadeligt, så du må ikke træne for meget. Det kan nemlig forårsage smerter i musklerne.
Muskelsmerte: Hvad sker der, når du træner for meget?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom motion er meget vigtig for dit helbred, kan det faktisk være kontraproduktivt at træne for meget. Du kan støde på problemer såsom muskelsmerte, hvis du ikke hviler nok.

Når du integrerer regelmæssig træning i din daglige rutine, vil du se, at det giver store fysiske, mentale og følelsesmæssige fordele. Hvis du imidlertid misbruger denne aktivitet eller udfører det for meget, kan det være skadeligt for dit helbred. Fortsæt med at læse for at finde ud af, hvad der sker med dine muskler, når du træner for meget.

Anbefalinger til øvelser

Hvilke øvelser og antal gentagelser du laver, afhænger altid af dine personlige forhold og evner, hvad en det er din alder, livsstil eller eventuelle sygdomme, du måtte have.

Af denne grund anbefaler Verdenssundhedsorganisationen  (WHO), at voksne laver mindst 150 minutters aerob træning med moderat intensitet om ugen. Ellers kan du udføre 75 minutters træning med høj intensitet om ugen for at styrke de vigtigste muskelgrupper.

Hvad der sker med muskler, når du træner for meget

En kvinde har muskelsmerte

Muskler består af blødt og bøjeligt væv, der giver mulighed for bevægelse, stabilitet og struktur af knogler og led i kroppen. Derudover er der mange forskellige former og størrelser på muskler, der repræsenterer praktisk talt halvdelen af en persons kropsvægt.

Efter at have udsat muskler for for meget træning, kan det, der kaldes forsinket debut af muskelømhed, eller DOMS, vise sig. Dette skyldes normalt muskelsammentrækninger.

Dette forekommer ofte hos mennesker, der ikke har trænet i lang tid, eller på grund af en erfaren atlets pludselige stigning i intensiteten eller mængden af træning, de udfører.

Hvad forårsager muskelsmerte?

Excentriske sammentrækninger er, hvad der sker, når musklen strækker sig på samme tid, som den sammentrækkes.

Et klart eksempel på dette er, når en person er vant til at løbe ofte på flade overflader og de jogger op ad en bakke. Den næste dag vil denne person bestemt have muskelsmerter, fordi deres krop er vant til at træne på en flad overflade.

Denne smerte skyldes mikrobrud i musklerne. Derudover kan det se ud som om, at du lægger mere belastning på dine muskler end normalt på grund af, at du strækker og sammentrækker dem for meget, når du træner for meget. Hvis du træner for meget, risikerer du at skade dine muskler.

Mulige skader kan omfatte forstrukne eller endda revne muskler. Af denne grund skal intensiteten af dine øvelser være passende og harmonisk.

Sørg yderligere for, at dine øvelser er sikre og beskyttende for dit fysiske helbred.

Anbefalinger til forebyggelse af muskelsmerte

1. Ignorer ikke muskelsmerte

Sænk intensiteten af dine træningssessioner. Dette er den eneste måde at holde dine muskler sunde på og sørge for, at du ikke risikerer at skade dig selv.

Hvis du fortsætter med at træne med så høj intensitet, vil dine ledbånd og led ikke være i stand til at hvile tilstrækkeligt. Som et resultat øger du din risiko for en forstrukket eller bristet muskel.

2. Lindr muskelsmerte og hvil, hvis du træner for meget

Tag et varmt bad eller nyd saunaen i fitnesscenteret. Dette vil hjælpe med at lindre din smerte og får dine muskler til at slappe af. Derudover vil varmen hjælpe med at eliminere toksiner og frigive endorfiner.

Glem ikke at hvile. Dette er vigtigt, hvis du ønsker, at de berørte muskler skal kunne komme sig.

3. Brug kolde og varme omslag, hvis du træner for meget

Inden du begynder din fysiske aktivitet, skal du lægge et koldt omslag på det område, hvor du føler muskelsmerter.

Senere, når du er færdig med din træning, skal du komme et varmeomslag på samme sted for at hjælpe musklerne med at slappe af.

Derudover kan du også bruge geler eller cremer med beroligende ingredienser, hvilket vil være meget nyttigt til ethvert ubehag.

4. Tilføj en opvarmningsrutine

For at forsøge at forhindre muskelsmerter skal du sørge for, at du altid varmer op, inden du starter en træning. Når du er færdig med din træning, skal du derudover strække ud for at slappe af i dine muskler.

Når du træner en bestemt træningsrutine, skal du øge intensiteten lidt efter lidt. Det er også vigtigt at udføre denne øvelse ofte.

På denne måde vil du sjældent lide af muskelsmerter. Det er meget vigtigt at give din krop nok tid til at tilpasse sig større krav.

5. Pas på dig selv

Notesbog, løbesko vandflaske og æbler

Hvis du vil komme i bedre form og forbedre din følelsesmæssige og mentale sundhed, skal du altid huske, at det er vigtigt, at du elsker, passer på og respekterer din krop. Gør dette på den sundeste og sikreste måde som muligt.

Kræv ikke mere fra din krop, end den kan give. Alt det overskydende er skadeligt, så du må ikke træne for meget. Opret et varieret og komplet træningsprogram. Dine træningssessioner skal vare i mindst 30 minutter om dagen, og tilpasse sig din fysiske tilstand.

På denne måde kan du gradvis øge intensiteten af din træning. Som et resultat vil du være i stand til at nå de fitnessmål, du har foretaget. Derudover vil du med succes øge din styrke, toning, fleksibilitet og volumen på dine muskler samt udholdenheden af dine sener og ledbånd.

At træne vil ikke kun forbedre dit udseende generelt. Derudover er motion også meget gavnligt for din kropsholdning. Du har mere energi til at lave hver eneste af dine daglige aktiviteter.

Når det er sagt, glem ikke at passe på dine muskler: Træn ikke for meget!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cheung, K., Hume, P. A., & Maxwell, L. (2003). Delayed onset muscle soreness: Treatment strategies and performance factors. Sports Medicine.
  • Mosteiro-Muñoz, F., & Domínguez, R. (2017). Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Fisica y del Deporte.
  • Muñoz Ch., Sara. (2002). LESIONES MUSCULARES DEPORTIVAS: DIAGNOSTICO POR IMAGENES. Revista chilena de radiología8(3), 127-132.
  • Hübscher, M., Zech, A., Pfeifer, K., Hänsel, F., Vogt, L., & Banzer, W. (2010, March). Neuromuscular training for sports injury prevention: A systematic review. Medicine and Science in Sports and Exercise.
  • Organización Mundial de la Salud. (2004). Estrategia Mundial de la Organización Mundial de la Salud sobre Régimen Alimentario, Actividad Física y Salud. 57 Asamblea Mundial de La Salud – WHA57.172002, 24.
  • OMS. (2010). Informe sobre la situacion de las enfermedades no transmisibles 2010. Organizacion Mundial de La Salud, 1–10.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.