Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året, og hvilke risici er der?

Ligaer, pokalkampe, landsholdskampe ... fodboldspillernes kalender bliver mere og mere pakket. Det kan have betydelige konsekvenser for deres fysiske og mentale helbred.
Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året, og hvilke risici er der?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 oktober, 2022

Sportsbranchen – og fodbold i særdeleshed – er ekstremt krævende for spillerne. Fodboldspillere spiller mange kampe om året, og det antal bliver stadig højere. Det har store konsekvenser for både deres fysiske og mentale sundhed.

Tidsplanerne er meget stramme. I 2022, da VM for første gang blev spillet på en atypisk dato, blev lokale og regionale kampe presset ind i den europæiske sommer. Lad os se på, hvordan et så hektisk program kan påvirke spillerne.

For mange kampe fører til skader

Fodboldspillere er i dag superatleter. Der er sørget for alle detaljer i deres fysiske forberedelse, ernæring og hvile. Men de er stadig mennesker, og deres kroppe har deres grænser.

Med så mange kampe er det almindeligt, at der opstår forskellige typer skader. Især er der mange skader, der skyldes overanstrengelse, stress eller gentagelse af bevægelser.

Muskelskader er også almindelige. Kontrakturer og overrivninger er de hyppigste. Ved kontrakturer bliver musklen ufrivilligt spændt og forårsager smerte. I tilfælde af overrivninger er muskelfibrene ødelagt, hvilket kræver en længere restitutionstid.

Også andre anatomiske strukturer, såsom knogler og led, lider under fodboldspillernes mange kampe. Den konstante anstrengelse kan overskride knoglevævets regenerative kapacitet, hvilket resulterer i et stressbrud, der tvinger til en sygeorlov på gennemsnitligt 8 uger.

En fodboldspiller på banen

Akkumuleringen af kampe på kort tid overbelaster fodboldspillernes knogle- og muskelstrukturer.

Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året?

Professionelle fodboldsæsoner starter i juli eller august og slutter i maj det følgende år. I mellemtiden, og selv i juni, skal spillerne på landsholdet rejse langt for at repræsentere deres land.

Faktisk er FIFA’s internationale turneringer et eksempel på, hvordan konkurrencerne tilføjes til kalenderen næsten uden at tage hensyn til spillernes hvile. For at nævne et tilfælde: Lionel Messi deltog i Copa America 3 gange og et VM med Argentina mellem 2015 og 2019, ud over at han spillede næsten alle kampe for sin klub.

I et normalt år kan en professionel fodboldspiller spille ca. 70 kampe. Det svarer til en kamp hver femte dag.

En fordeling af kampe efter turnering

 • En national liga: De fleste ligaer har 20 hold og spilles i to runder, hvilket giver i alt 38 kampe pr. sæson.
 • Nationale pokaler: Hold, der når finalen, spiller normalt mindst 5 eller 6 kampe. Nogle ligaer, som f.eks. den engelske Premier League, har to nationale pokaler. Frankrig havde også to, men afskaffede den ene i 2020.
 • Internationale konkurrencer: Hold, der når ottendedelsfinalen i UEFA Champions League, spiller otte kampe. De kan spille flere, hvis de kommer fra tidligere runder. Hvis de når finalen, spiller de i alt 13 kampe.
 • Udvælgelseskampe: Der er 5 FIFA-datoer om året, og der spilles to kampe på hver af dem. Undtagelsesvis kan der også blive tilføjet en ekstra kamp.
 • Andre pokaler: Ved at vinde en turnering får et hold adgang til andre finaler for at spille mod en anden mester i de såkaldte “Super Cups”. De er normalt mellem 1 og 6 kampe afhængigt af det enkelte tilfælde.
 • Venskabskampe: Alle hold spiller venskabskampe før sæsonen og tager på turné i udlandet af økonomiske og sponsorrelaterede årsager. Selv om disse kampe er mindre intense, løber disse minutter også op for spillerne.
Messi på banen under en af hans mange kampe

Messi har en høj tilstedeværelse på klub- og internationalt niveau, så han akkumulerer et berygtet antal kampe i løbet af et kalenderår.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: EM i kvindefodbold: Kvindelige fodboldspillere fanger verdens opmærksomhed

Antallet af kampe påvirker også spillernes mentale sundhed

Selvom fodbold er en aktivitet, der skaber passion hos dem, der dyrker den, kan det ikke ignoreres, at det er en kilde til stress og træthed på grund af det ansvar, der er forbundet med at opfylde den forventede præstation. I den forstand er det meget lig ethvert andet job.

Vedvarende udmattelse kan have negative konsekvenser ikke kun for kroppen, men også for sindet. Nogle af disse omfatter bl.a. følgende:

 • Manglende motivation for spillerens daglige rutine.
 • Negativitet eller en følelse af afvisning over for aktiviteten.
 • Humørsvingninger eller irritabilitet.
 • Koncentrationsbesvær.
 • Øget risiko for angst.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Fodboldspillere spiller for mange kampe

På grund af alt det ovenstående er flere og flere spilleres og træneres stemmer blevet hørt, der beder om at reducere antallet af kampe og planlægge et sundere program. En af dem var Jurgen Klopp, træner for Liverpool i England, som klagede over ophobningen af kampe på afgørende tidspunkter i sæsonen.

Sandheden er, at kampprogrammet er så krævende og grusomt, at det overrasker alt og alle – selv spillerne, som er hovedpersonerne og den mest værdifulde del af fodboldverdenen.

Det kan interessere dig ...
Dembelé: Hans mange skader hos FC Barcelona
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dembelé: Hans mange skader hos FC Barcelona

På trods af et ubestrideligt naturtalent har Ousmane Dembelé haft mange skader, som har forhindret ham i at brillere i Barcelona.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.