Lær dit barn, hvorfor ansvarlighed er vigtigt

En af de vigtigste opgaver forældre har, er at lære deres børn om vigtigheden af ansvarlighed, så de kan nå deres mål i livet med engagement, dedikation og samvittighed. 
Lær dit barn, hvorfor ansvarlighed er vigtigt

Sidste ændring: 09 januar, 2019

Det at tage ansvar for ting bør begynde mens et barn er lille. Forældre er forpligtede til at lære deres bør om hvorfor ansvarlighed er vigtigt.

Resten  af famillien spiller også en rolle i undervisningen af denne værdi, idet forældres, onklers og tanters opførsel sætter et eksempel. Husk, at dit barn vil lære af hvad det ser, og efterligne det.

Hvad kendetegner en ansvarlig person?

Det er vigtigt at vide, at en ansvarlig person udfører sine opgaver med omhu, alvor og engagement. De ved, at deres ting skal gøre godt, fra start til slut.

Ved at lære dit barn at være en ansvarlig person lærer det at opføre sig på en måde som andre mennesker kan stole på. 

Giv dit barn gode værdier

 

At være ansvarlig vil lære dit barn at overveje konsekvenserne nøje, inden det træffer beslutninger. De vil tænke på de udfald, der kan påvirke deres eget eller andres liv. De vil også være i stand til at indse de fejl de begår, og være villige til at rette op på dem.

Sådan lærer du dit barn hvorfor ansvarlighed er vigtigt

Vi vil give dig nogle anbefalinger, der kan hjælpe dig med at lære dit barn ansvarlighed fra en ung alder og hvordan de lever op til deres forpligtelser.

Undgå at bruge afstraffelse

Den bedste måde at lære dit barn om ansvarlighed på, er ved at demonstrere det gennem din egen adfærd. Som forælder er det vigtigt at vise, at du er dedikeret til alle dine opgaver. Det vil lære dine børn, at de også skal opføre sig ansvarligt.

Børn lærer meget hurtigere af den adfærd som de observerer, fremfor når du fortæller dem at de skal gøre noget. Derfor er agression og afstraffelse ikke den bedste måde at få dem til at gøre som du ønsker.

De skal lære at lytte til og værdsætte andres meninger, i lige så høj grad som de værdsætter deres egne meninger. Dialog, kommunikation og fornuft bør træde i stedet for aggression og magt.

Læs også:

Vær ikke overbeskyttende

Nogle forældre vil forsøge at skærme deres børn fra alle slags vanskeligheder. De løser alle problemerne uden at lade deres barn vide at der er konflikter eller et problem der skal løses. Desværre lader denne tilgang børnene vokse op i den tro, at de ikke behøver bekymre sig om noget som helst.

Forældre skal ikke klare alting for deres børn, men lære dem at tage ansvar

Som følge heraf har overbeskyttede børn svært ved at træffe beslutninger og tager ikke ansvar for sig selv. De vil blive helt afhængige og usikre, fordi de ikke forstår værdien og vigtigheden af ansvarlighed.

Lær dem værdien af penge

Børn begynder at forstå værdien af penge fra en tidlig alder, såvel som det ansvar der følger med. Hvis forældre ikke er gode til at forvalte deres penge vil de heller ikke kunne vejlede deres børn i at spare penge. Det er forældrenes ansvar at lære deres børn hvordan man holder styr på finanserne.

Der er stor forskel på at ville have noget og at have brug for noget. Du skal forklare dit barn, at de kun skal købe det, der er nødvendigt, og så vente lidt med at anskaffe sig de ting de ønsker sig. Du bør lægge et budget med dit barn, så de kan lære at spare op og til sidst købe det de gerne vil have, for eksempel et legetøj.

Læs også: Mit barn lider af teknologiafhængighed

Anerkend ansvarlig opførsel hos dit barn

Forældre kommenterer sædvanligvis på børns adfærd, når de har gjort noget galt. Du bør dog altid give anerkendelse når de opfører sig ansvarligt, for på den måde at lade dem vide hvad de gør rigtigt og rose deres indsats.

Dette vil bidrage positivt til at styrke god opførsel. Børn elsker at få ros, og det vil gøre dem mere tilbøjelige til at opføre sig ansvarligt. Det hjælper dem med at forstå, at ansvarlighed er vigtigt.

Ros dit barn for god opførsel

Derfor er ansvarlighed vigtigt

Sidst men ikke mindst skal forældre huske på, at det alene er deres ansvar at lære deres børn om om ansvarlighed. Alle børn har brug for rollemodeller, og forældrenes opførsel er den de oftest er vidne til.

Hvad angår beslutningstagning, så skal du lære dit barn at konfrontere dets egne problemer. Dette vil medvirke til at øge barnets selvværd og ansvarsfølelse.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • León Sánchez, B. (2011). La relación familia y escuela y su repercusión en la autonomía y responsabilidd de los niños/as. XII Congreso Internacional de Teoría de La Educación.
  • Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra. Departamento de Educación y Cultura. Disponible en: http://dpto.educacion.navarra.es/publicaciones/pdf/conductas.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.