Hvor vigtig er udløbsdatoen på madvarer?

Udløbsdatoen, der fortæller dig, om maden er frisk eller udløbet, fortæller dig ligeledes, om du kan spise det eller ej. Dog er opbevaringstemperaturen også en afgørende faktor.
Hvor vigtig er udløbsdatoen på madvarer?
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nogle gange giver vi udløbsdatoen på madvarer den vigtighed, den fortjener. Andre gange er vi dog ikke nok opmærksomme på den. Sandheden er dog, at udløbsdatoen på madvarer er utrolig vigtig.

I denne artikel vil vi fortælle alt, du skal vide om udløbsdatoer, og hvordan du kan vide, om du kan spise madvarer, der har overskredet datoen.

Hvad betyder udløbsdatoen på madvarer?

Kylling, kød, æg

En udløbsdato er et skema til at måle hyldelivet på en fødevare. Med andre ord, så er det et tal, der fortæller dig om tiden mellem fremstillingen og forringelsen.

Datoen tager også hensyn til adskillige faktorer såsom temperatur, lys og ilt. Disse faktorer kan nemlig få udløbsdatoen på madvarer til at ændre sig.

En madvare kan blive udsat for forskellige former for udløb. Uanset hvilken, så skal de alle kontrolleres gennem konserveringsteknikker. Det inkludere ting såsom nedkøling og indfrysning. 

På den måde kan dine madvarer forblive på et godt stadie over længere tid.

Uanset hvad, så er datoen vigtig. Det gælder især, hvis madvaren er letfordærvelig. Den slags madvarer vil kunne have en sundhedsrisiko ved indtag. Det gælder især mejeriprodukter og kød.

Du er måske ikke opmærksom på dette, men der er visse fødevarer, der skal have en udløbsdato eller “bedst før”-dato – det er bestemt ved lov.

I blandt dem kan vi finde vin og alkoholiske drikke med mere end 10 % alkohol. Selvom det er sandt, at tid kan forringe disse varer, så er der ikke en sundhedsrisiko forbundet med dem.

Læs også: Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk

Sådan finder du udløbsdatoen på madvarer

Kvinde kigger på udløbsdatoen på madvarer

Udløbsdatoen på madvarer bliver ikke brugt på samme måde på alle fødevarer. Faktisk bliver den brugt på adskillige måder:

  • Madvarer, der ikke kan holde sig i mere end 3 måneder, bør sige “bedst før” eller “mindst holdbar til” på deres indpakning. Det skal følges af datoen og måneden.
  • Hvis madvaren kan holde sig i mere end tre måneder, bør datoen vise måneden og året. 
  • Hvis du kan opbevare madvaren i mere end 18 måneeder, skal den fortælle årstallet den udløber.

Læs også: De fem bedste blomster til altanen

Hvad sker der med mad, der har overskredet udløbsdatoen?

For det første forringes kvaliteten af madvaren, jo længere den er på hylden. 

Det kan være på grund af følgende ting:

  • Temperaturforandringer
  • Fysiske overførelser af ting såsom ilt, duftstoffer og farvestoffer
  • Sollys

Hvis du gerne vil kende til hyldelivet hos bestemte madvarer, skal du se, om disse forandringer er startet. Du vil med tiden kunne se forringelsen.

Pas på temperaturen ved opbevaring

Opbevaring af madvarer i køleskab

Der er noget, du hele tiden skal være opmærksom på, når det kommer til opbevaring: temperaturen på produkterne.

Hvis madvarerne bliver udsat for en pludselig og konstant forandring i temperaturen, kan du risikere et problem med sundheden.

Jo længere tid med højere temperature, desto større risiko for kontaminering.

Mikroorganismer gror voldsomt mellem 20 og 60 grader. Hvis det sker, så kan din mad være fuldstændig ødelagt i løbet af nogle timer.

Derudover skal du være opmærksom på madvarernes optøningsproces. Du kan allerede der udsætte maden for bakterier.

For at undgå alt dette, skal du opbevare din mad korrekt:

Det kan interessere dig ...
11 madvarer du aldrig må komme i køleskabet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 madvarer du aldrig må komme i køleskabet

Der er visse fødevarer, som vi aldrig bør opbevare i køleskabet, da dette kan skade dem. I nogle tilfælde kan køleskabet endda nedbryde maden hurti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gast RK., Regmi P., Guraya R., Jones DR., Anderson KE., Karcher DM., Contamination of eggs by salmonella enteriditis in experimientally infected laying hens of four commercial genetic lines in conventional cages and enriched colony housing. Poult Sci, 2019. 98 (10): 5023-5027.
  • Camp MJ., Shipley LA., Milling CR., Rachlow JL., et al., Interacting effects of ambient temperature and food quality on the foraging ecology of small mammalian herbivores. J Therm Biol, 2018. 71: 83-90.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.