Infektion efter fødsel: En risiko for nybagte mødre

Infektion efter fødsel bliver mindre og mindre almindeligt efter graviditeten, da der gøres brug af forebyggende antibiotikabehandling i tilfælde af risikofyldte fødsler. Læs mere om denne tilstand i denne artikel. 
Infektion efter fødsel: En risiko for nybagte mødre
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Infektion efter fødsel er polymikrobielt og opstår hos moren et par dage efter at have født. Verdenssundhedsorganisation (WHO) estimerer, at ud af hver 1000 fødsler lider 11 kvinder af infektioner, der forårsager død eller gør, at de er tæt på at dø.

Grunden til infektion efter fødsel er, at parasitiske bakteriekolonier eller symbionter fra den vaginale tragt infiltrerer de indre væv og spreder sig som et resultat af stress under fødslen. Hvis du ønsker at vide mere om denne alvorlige medicinske tilstand, så læs med her.

Symptomer på infektion efter fødsel

Infektion efter fødsel var almindeligt for år tilbage. Takket være den effektive brug af antibiotika og desinfektion af materialer under fødslen bliver denne tilstand dog mere og mere sjælden i de rige lande. Nogle tegn på denne tilstand er følgende:

Som indikeret i MSD-manualen opstår alle disse kliniske tegn som regel med intens feber (omkring 24-48 timer efter fødslen), hovedpine og mangel på appetit. I mere alvorlige tilfælde kan der også opstå takykardi, leukocytose (øget koncentration af hvide blodceller i blodet) og hævelse af væggene i bækkenet.

Infektion efter fødsel er relateret til karakteristikken af en fødsel såvel som hygiejniske omstændigheder.

Mulige komplikationer

Ukontrolleret infektion efter fødsel kan få mikroorganismer til at kolonisere blodet og formere sig i andre organer. Dette kaldes bakteriæmi, hvilket er en alvorlig og livstruende tilstand.

Blodforgiftning er som regel immunresponsen (ligeligt ukontrolleret) på den systemiske infektion. Dette fører til septisk chok, hvilket forårsager død i 40% af tilfældene.

For at vide mere: Karaktertræk for infektioner med campylobacter

Årsager til infektion efter fødsel

Infektioner opstår, når bakterier fra den vaginale tragt udnytter muligheden for at infiltrere morens sår efter fødslen. De har en tendens til at være polymikrobielle, hvilket vil sige, at der er adskillige arter til stede. Disse inkluderer følgende:

 • Grampositive kokker: Gruppe B streptokokker, gruppe A streptokokker (GAS), Staphylococcus epidermidis og Enterococcus-arter.
 • Anaerober: Vokser i fraværet af ilt såsom grene af slægten Bacteroides og Prevotella.
 • Gramnegative bakterier: Gardnerella vaginalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae og Proteus mirabilis
Bakterierne kan sidde på de kirurgiske instrumenter under fødslen og trænge ind i morens dybe væv under proceduren. Alternativt kan det underliggende kemiske stof være trængt ind i kroppen på normal vis (mund til næse), men udnytter det svækkede immunforsvar til at formere sig.
En tredje mulighed, der er den mest almindelige af alle, er, at bakterier, der er til stede i den vaginale tragt, trænger ind i de indre væv gennem sår, der opstår under fødslen.

Forekomst og risikofaktorer

Som studier på PubMed-portalen indikerer, er der i rige lande kun 0,1-0,6 tilfælde med infektioner efter fødsler per 1000 fødsler. Globalt set er estimaterne meget højere med 11 tilfælde per 1000 fødsler.

Sandsynligheden for at lide af dette kliniske billede afhænger også meget af fødselsmetoden. Statistikkerne er som følger:

 • Vaginal fødsel: Forekomst på 1-3%.
 • Planlagt kejsersnit: 5-15%
 • Akut kejsersnit: 15-20%.

Det betyder ikke, at et kejsernit, der ikke er planlagt, vil forårsage en fødselsinfektion ved 1 ud af 5 fødsler. Ved at bruge et bredt spektrum af antibiotika er det muligt at forebygge overvækst af bakteriekolonier, selv før der opstår alvorlige kliniske tegn.

Risikofaktorer inkluderer følgende:

 • Lang fødsel.
 • Kompliceret kejsersnit.
 • Postpartum blødning.
 • Bakteriel vaginose.
 • Ung alder hos moren.
 • Retention af placentafragmenter i livmoderen.

Diagnose

Generelt er det en eksklusionsdiagnose. Efter de første 24 timer efter fødslen bør læger mistænke en fødselsinfektion, når der ikke er nogen åbenlys årsag til feber på mere end 38°C hos moren i to dage.

Efter at have udelukket andre patologier vil læger udføre en blod- og urinkultur for at finde ud af, hvor langt bakterierne er nået. På samme tid er det sjældent at lave en analyse af livmoderhalsprøver, da læger antager, at den vil være kontamineret med mikroorganismer.

Behandling af infektion efter fødsel

Behandlingen af infektioner efter fødsler er baseret på intravenøs injektion af et bredt spektrum af antibiotika. Disse lægemidler er som regel lindamycin og gentamicin – med eller uden ampicillin. Som indikeret af videnskabelige studier bliver den intravenøse tilgang anbefalet, indtil moren ikke længere har feber i 48 timer.

I tilfælde af vævsrester i livmoderen bliver der foretaget en udskrabning for at fjerne resterne fra livmoderen. Dette forhindrer bakterier i at formere sig igen, når behandlingen med antibiotika er slut.

Kejsersnit har en større sandsynlighed for at ende med en infektion sammenlignet med vaginale fødsler. 

Forebyggelse

Forebyggelse eller minimering af prædisponerende faktorer for en infektion er essentielt. Ifølge NSW Government Health-portalen  er det essentielt for morens velvære at have en ordentlig hygiejne i denne følsomme periode. Blandt de tips, man bør følge, har vi følgende:

 • Dagligt bad for at holde mellemkødet rent.
 • Desinficer og tør mellemkødsområdet, så bakterierne fra endetarmen ikke kan sprede sig til det vaginale område.
 • Brug ikke tamponer, før dette er godkendt af en læge.
 • Vask hænder med sæbe i mindst 15 sekunder, før man er i kontant med kønsdelene.

Du er måske interesseret i: Celleprøver ved gynækologen

Infektion efter fødsel er et geografisk problem

Nu til dags er infektion efter fødsel et problem, der sjældent skaber årsag til bekymring. Hvis læger opfatter en risiko for, at det sker, gør de brug af forebyggende antibiotikabehandling, hvilket reducerer sandsynligheden med 75%. 

Uheldigvis er det ikke alle geografiske områder, der kan sige det samme. I lande med færre strukturer i henhold til den offentlige sundhed er dødeligheden hos nybagte mødre meget større, da manglen på ressourcer betyder, at ukontrollerede infektioner er meget mere hyppige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.