Hvad er blandede følelser, og hvordan kan vi håndtere dem?

Blandede følelser er oplevelser, der er præget af modsatrettede følelser. Her er, hvad videnskaben har at sige om dem.
Hvad er blandede følelser, og hvordan kan vi håndtere dem?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Følelser er langt mere komplekse oplevelser, end vi tror. Selv om vi gerne vil tro, at vi har kontrol over dem, kan de faktisk overvælde os eller manifestere sig på måder, der kommer som en overraskelse. Det er tilfældet med blandede følelser, en ambivalent idé, der ofte misforstås af mange.

Faktisk bruges udtrykket blandede følelser ofte om en tilstand, hvor to eller flere følelser er i konflikt med hinanden. Problemet er, at det ikke altid bruges i den rigtige sammenhæng, for som man kan forvente, er denne type manifestation mere kompleks, end nogen kan forestille sig.

I dag vil vi gerne forklare deres karakteristika, og hvordan man håndterer dem.

Karakteristika ved blandede følelser

Det første, vi skal understrege, er, at eksperter bekræfter, at blandede følelser er et reelt fænomen. Denne idé hentyder til to forskellige følelser, som en person udvikler, når han eller hun står over for den samme situation.

Det er karakteriseret ved følelser, der er modsatrettede (f.eks. lykke og tristhed), der udvikler sig parallelt.

Som undersøgelser viser, er blandede følelser betinget af mange variabler. Alder, kultur og kontekst er de vigtigste. På grund af alt dette kan vi ikke kategorisere blandede følelser som et enkelt fænomen. På grund af de mange forskellige konditioneringsfaktorer udvikler eller manifesterer hver person dem på forskellig vis.

Udtrykket blandede følelser bruges ofte om to meninger eller to idéer om noget. Denne brug er fejlagtig, da forskerne er enige om, at modstridende følelser er forskellige fra følelsesmæssige konflikter. Det har intet at gøre med tøven, tvivl eller usikkerhed om, hvad en bestemt oplevelse får dig til at føle.

I stedet er det en reel, håndgribelig og klart ukontrollabel oplevelse. De to følelser (eller endda flere) overlapper hinanden på samme tid, ikke i rækkefølge (dvs. først den ene og så den anden). Som man kan forvente, har dette store konsekvenser og fører til, at en person oplever indre konflikter, usikkerhed, angst osv.

6 tips til at håndtere blandede følelser

Nu hvor du har en generel idé om blandede følelser, er det tid til at lære nogle tricks til at håndtere dem. Du ved allerede, at det er en naturlig oplevelse, som varierer alt efter din alder, kultur og den kontekst, der udløste den.

Faktisk er det sværere for et barn eller en teenager at håndtere dem end for en voksen. Til gengæld kan kulturelle overbevisninger føre til, at man helt undertrykker dem. Det er ikke det samme for dig at udvikle dem i en uvæsentlig situation som i en situation, der direkte påvirker dig eller nogen omkring dig.

Nedenstående vil vi gerne give dig seks tips til at håndtere blandede følelser.

1. Vurdér den udløsende faktor rationelt

Kvinde ligger i skovbund

En af de mest almindelige overbevisninger blandt mennesker er, at følelser er irrationelle. Men i virkeligheden er de meget rationelle, når først man kan komme til at forstå dem og derefter regulere dem.

I den forstand er det første, man skal gøre, at vurdere rationelt, hvad der har forårsaget de blandede følelser. Analysér sammenhængen objektivt, så du kan opfatte, om den reaktion, du har på den, er rationel eller irrationel.

Du kan f.eks. have haft en overreaktion på en nyhed. Der er ikke noget galt med, at du har oplevet denne reaktion, men der er noget galt med, at du ikke tager ordentligt fat på den og nægter at erkende en fejltagelse. Når du konfronterer det, der er årsag til dine ambivalente følelser, vil du være bedre i stand til at regulere dem.

Du vil måske finde dette interessant: Hvordan kan vi rense følelser?

2. Identificér konsekvenserne af dine blandede følelser

Du har allerede objektivt vurderet, hvad der har fået dig til at have blandede følelser. Det næste skridt er at vurdere deres konsekvenser for dig og andre. For eksempel kan modsatrettede følelser forårsage stress, angst, spændinger, panikanfald, usikkerhed osv.

Du kan også eksternalisere disse følelser gennem ord eller handlinger, hvilket også vil have en indvirkning på dine omgivelser. Når du får overblik over det store billede, kan du have større incitament til at håndtere dem, da du ved, at de ikke gør noget fodt for dig og dem, du holder af.

3. Øv dig i åndedrætsøvelser

Åndedrætsøvelser er en fantastisk teknik til at håndtere blandede følelser. Faktisk er der videnskabeligt bevis for, at vejrtrækning er med til at formidle reaktionen på følelsesmæssige ændringer. Derfor bør du gøre brug af den, når du udvikler blandede følelser.

Det kan ganske vist være lidt vanskeligt at tage en pause og lave åndedrætsøvelser midt i en episode med blandede følelser. Men du kan gøre det, når du tror, at det kommer (nogle mennesker kan forudse det), eller når det er et par minutter siden, at det har manifesteret sig. Under alle omstændigheder bør det at vide, at det er en effektiv teknik, give dig lyst til at bruge den.

4. Overvej at dyrke yoga eller meditation

Kvinde mediterer for at behandle blandede følelser

At dyrke yoga eller meditere kan hjælpe dig med at tænke klarere, når der er blandede følelser.

Der er beviser for, at yoga og meditation har positive virkninger på følelsesregulering. Fordelene ved dem kan mærkes i løbet af få uger, og det er øvelser, som du kan udøve derhjemme.

Faktisk behøver du kun en vis grundlæggende viden for at begynde at dyrke yoga og meditation, for ikke at nævne, at de ikke kræver meget plads eller specialudstyr.

5. Før en dagbog for at udtrykke og analysere det, du føler

Vi vil gerne gentage, at blandede følelser er en naturlig oplevelse. For at værdsætte dem fra et andet perspektiv kan du vælge at skrive ned, hvad du føler, mens de manifesterer sig.

Dette er en øvelse, der giver dig mulighed for at rense ud, uden at de har en negativ indvirkning på dig eller andre. Desuden vil du kunne få adgang til følelserne, når du ønsker at værdsætte dem i fremtiden.

6. Tal åbent om dine blandede følelser

Dette er et af de tips til at kontrollere blandede følelser, som er meget nyttigt, når du udvikler dem over for en person. For eksempel hvis du har dem over for et familiemedlem, en ven eller din partner.

At tale åbent om dine følelsers ambivalens vil hjælpe dig med at aflaste dig selv. Den anden persons perspektiv vil hjælpe dig med at vælge en af følelserne frem for den anden.

Hvis oplevelsen af blandede følelser er meget hyppig i dit liv, du ikke kan klare dem, eller de præger din hverdag, er det altid tilrådeligt at søge hjælp hos en professionel. En terapeut kan hjælpe dig med at lære at håndtere følelserne bedre, finde den udløsende faktor og hjælpe dig med at genvinde kontrollen over dine følelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Berrios, R., Totterdell, P., & Kellett, S. Eliciting mixed emotions: a meta-analysis comparing models, types, and measures. Frontiers in psychology. 2015; 6: 428.
  • Berrios, R., Totterdell, P., & Kellett, S. Investigating goal conflict as a source of mixed emotions. Cognition and Emotion. 2015; 29(4): 755-763.
  • Grossmann, I., & Ellsworth, P. C. What are mixed emotions and what conditions foster them? Life-span experiences, culture and social awareness. Current Opinion in Behavioral Sciences. 2017; 15: 1-5.
  • Homma, I., & Masaoka, Y. Breathing rhythms and emotions. Experimental physiology. 2008; 93(9): 1011-1021.
  • Patel, N. K., Nivethitha, L., & Mooventhan, A. Effect of a yoga based meditation technique on emotional regulation, self-compassion and mindfulness in college students. Explore. 2018; 14(6): 443-447.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.