Hvordan kan man bekæmpe irritabel tarmsyndrom med mynte

Lider du af irritabel tyktarm? Hvis du spiser mynte, kan det hjælpe dig med at reducere dine symptomer betydeligt. Er du klar til at prøve dette naturlige middel?
Hvordan kan man bekæmpe irritabel tarmsyndrom med mynte

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Irritabel tarmsyndrom er en ret hyppig mave-tarmsygdom, og symptomerne kan påvirke livskvaliteten hos de patienter, der lider af den. Så i dag vil vi fortælle dig, hvordan mynte kan hjælpe med at forbedre denne tilstand. Hvorfor er det så nyttigt? Hvordan hjælper det med at bekæmpe irritabel tarmsyndrom?

Symptomerne på denne sygdom er normalt diarré, mavesmerter og oppustethed, fremherskende forstoppelse og luft, som angivet i artiklen Irritable Bowel Syndrome. Nogle fødevaregrupper kan forårsage det, selv om stress også kan have en stor indflydelse. Hvordan kan mynte hjælpe?

Myntens egenskaber

Forskere har undersøgt mynte i forskellige undersøgelser og artikler såsom Medicinal plants: main alternative for health care, i landbyen Babahoyo, Ecuador. Hvad er det nyttigt til? Til behandling af problemer og sygdomme, der er relateret til fordøjelsessystemet. For eksempel:

 • Mavetarminfektioner.
 • Tarm- og mavesmerter.
 • Diarré.
 • Gastritis.
 • Parasitter.
Illustration af irritabel tarm

At spise det hjælper med at berolige episoder med diarré, betændelse og overskydende luft i maven.

Grunden til at mynte kan hjælpe med at lindre alle disse sygdomme, ud over irritabel tyktarm, skyldes dens smertestillende, krampestillende og beroligende egenskaber. Den har også egenskaber, der gør den til et fremragende antiinflammatorisk og karminativt middel (lindrer luft i maven).

Hvorfor kan mynte hjælpe med at bekæmpe irritabel tyktarm? Fordi denne sygdom veksler mellem perioder med forstoppelse og diarré, som kan udløses af forskellige fødevarer eller endda stress.

Hvis mynte derfor kan hjælpe dig med at kontrollere denne sygdom bedre, har du et naturligt alternativ, som du kan bruge, når du har brug for det.

Mynte mod irritabel tyktarm

Nu hvor vi ved lidt mere om grundene til, at mynte kan være en god allieret til at bekæmpe denne sygdom, hvordan kan du så bruge den for at få gavn af alle dens egenskaber? Vi vil se på flere muligheder, hvorfra du kan vælge dem, der passer bedst til dine behov.

Myntete til at bekæmpe irritabel tarmsyndrom

Dette er den mest traditionelle mulighed, og den har to muligheder: Køb færdiglavede mynte-teposer eller køb bladene og lav teen selv. Den første mulighed er nem nok. Lad os se, hvordan du laver mynte-te, hvis du vælger den anden mulighed.

Ingredienser

 • 20 gram frisk mynte
 • 5 dl vand

Fremgangsmåde

 • Kom først vand i en gryde på komfuret.
 • Skyl derefter mynten godt og tilsæt den, når vandet begynder at koge.
 • Når det koger, slukker du for varmen og kommer låg på gryden.
 • Derefter lader du det stå i ca. 5 minutter.
 • Til sidst sies det og serveres.
Myntete til at bekæmpe irritabel tarmsyndrom

Ingredienserne skal give ca. 4 kopper mynte-te. Drik den, når du ikke har det godt, eller dine symptomer på irritabel tyktarm viser tegn på at dukke op – for at lindre dem og forbedre dit velbefindende.

Æterisk mynteolie til at bekæmpe irritabel tarmsyndrom

En anden måde at bruge mynte til at bekæmpe irritabel tyktarm på er med æteriske olier. Hvordan? Køb nogle kapsler, som du kan finde i enhver helsebutik. Afhængigt af indholdet af mynte i hver kapsel vil det fremgå af pakken, hvordan du skal tage dem.

Det er dog normalt at tage mellem en og to kapsler med mynte (ca. 180-200 mg) hver dag i ca. to uger eller en måned, hvis du gennemgår en fase af sygdommen, som du vil betragte som “akut”. Det gode ved kapslerne er, at du kan tage dem hvor som helst, så det er nemt at tage dem, når du har brug for det.

Både te og kapsler vil reducere smerter forårsaget af irritabel tyktarm. Du vil også bemærke, at de andre symptomer er meget mindre hyppige. Noget du skal huske på er, at dette er et naturmiddel. Det betyder, at det tager et par dage, før man kan begynde at se fordelene.

Vi anbefaler også, at hvis dine symptomer ikke forbedres, bør du gå til lægen med det samme. Derudover bør vi også bemærke, at det er vigtigt at holde en streng diæt for at undgå de symptomer, vi allerede har nævnt, så meget som muligt.

Glem heller ikke stress. Hvis du udøver meditation, yoga eller en anden form for sport, vil det ud over at hvile godt hjælpe dig med at holde irritabel tarmsyndrom så kontrolleret som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Otero W., Gómez M., Sindrome de intestino irritable. Rev Col Gastroenterol, 2005.
 • Cash BD., A minty breath of fresh air for irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 2020.
 • Gallegos Zurita M., Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Ana Fac Med, 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.