Hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse

Hvis du lærer at genkende blindtarmsbetændelse, kan du få hurtig behandling og undgå alvorlige komplikationer som følge af sygdommen. Læs videre for at finde ud af de vigtigste tegn og symptomer.
Hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Ved du, hvordan du kan skelne almindelige mavesmerter eller mavepine fra et tilfælde af blindtarmsbetændelse? Hvis ikke, vil det være svært at vide, om du skal tage på skadestuen eller ej. Derfor vil vi i dag vise dig nogle måder at genkende blindtarmsbetændelse på. Gå ikke glip af det!

Blindtarmsbetændelse opstår altid pludseligt og uden varsel, så det e r meget vigtigt at kende symptomerne. Blindtarmsbetændelse er meget farlig, hvis du ikke hurtigt søger læge, da blindtarmen kan sprænges og forårsage et tilfælde af peritonitis.

Det vigtigste symptom på blindtarmsbetændelse er kraftige mavesmerter sammen med andre symptomer, der ikke virker så vigtige, og som vi vil tale om senere i artiklen. Alle bør lære disse symptomer at kende og være opmærksomme på risikoen for at få et anfald af blindtarmsbetændelse.

Hvad er blindtarmsbetændelse?

Blindtarmen er et lille organ, der ligner en sæk, og som ligger i maven og er knyttet til tyktarmens begyndelse. Når blindtarmen svulmer op og bliver betændt, kan den blive fyldt med pus, hvilket forårsager en frygtelig smerte, der kaldes blindtarmsbetændelse.

Det er meget vigtigt at vide, at blindtarmen starter fra tyktarmen og er placeret i den nederste del af maven. Vi ved stadig ikke helt, hvorfor mennesker har blindtarmen, eller hvad den gør. Vi ved dog, at den kan give ret store problemer, når den bliver betændt.

Som nævnt er smerten ved blindtarmsbetændelse meget stærk og starter som regel omkring navlen. Efterhånden som timerne går, bliver smerten generelt mere intens og bevæger sig til den nederste højre del af maven.

Når de første symptomer viser sig, er der generelt omkring 12 til 18 timer med intense smerter. Efter denne periode forværres situationen og kan blive ganske farlig.

Du vil måske også gerne læse denne artikel: 7 råd til at rense maven og lindre oppustethed

Hvem kan lide af blindtarmsbetændelse?

Alle, uanset alder, kan til enhver tid lide af blindtarmsbetændelse. Blindtarmsbetændelse forekommer dog oftest hos personer, der er mellem ti og tredive år gamle. Blindtarmsbetændelse kan dog også forekomme hos ældre voksne eller endda hos meget små børn.

Hvad er symptomerne, så du kan genkende blindtarmsbetændelse?

Det er nødvendigt at genkende et tilfælde af blindtarmsbetændelse og få en professionel diagnose så hurtigt som muligt. Behandlingen af denne tilstand er ret kompliceret, især hos børn og ældre voksne, og symptomerne kan variere fra person til person.

Som nævnt kan blindtarmsbetændelse blive ret alvorlig på kort tid, og behandlingen skal ske meget hurtigt. Derfor er det afgørende at få en korrekt diagnose for at redde en persons liv.

De mest almindelige symptomer viser sig i begyndelsen af blindtarmsbetændelse og bliver værre, som tiden går. De mest genkendelige symptomer er følgende:

 • Smerter, der starter omkring navlen og flytter sig med tiden.
 • Smerter, der bliver mere intense eller uudholdelige, når du lægger pres på området.
 • Stærke smerter i maven, især i højre side eller i ryggen.
 • Kulderystelser.
 • Forstoppelse.
 • Diarré.
 • Feber, der stiger med tiden.
 • Manglende appetit.
 • Kvalme.
 • Rysten.
 • Opkastning.
Kvinde repræsenterer, hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse

Hvad er årsagerne?

Der er mange forskellige årsager til blindtarmsbetændelse, selv om den mest almindelige årsag er en obstruktion i blindtarmen, oftest forårsaget af en aflejring af mad eller afføring eller af en infektion. Blindtarmsbetændelse kan også opstå efter en mave-tarm-infektion.

Uanset hvad der har forårsaget den, vil bakterier formere sig meget hurtigt, hvilket vil gøre det muligt for infektiøst materiale og væsker som pus at fylde blindtarmen, hvilket forårsager betændelse og muligvis en bristning af blindtarmen.

Hvilke komplikationer kan der opstå, hvis man ikke formår at genkende blindtarmsbetændelse i tide?

Den mest bekymrende komplikation opstår, hvis betændelsen ikke behandles i tide eller på en korrekt og øjeblikkelig måde. Blindtarmen kan sprænge, og alt det infektiøse materiale, der var indeni, vil strømme ud i maven og forårsage peritonitis, som er dødelig, hvis der ikke foretages en akut operation.

Derfor er den mest anvendte behandling operation for at trække blindtarmen ud, før den kan forårsage komplikationer.

Andre potentielle komplikationer ved blindtarmsbetændelse er dannelse af en fistel, absces eller infektion i det berørte område.

Hvordan kan jeg genkende blindtarmsbetændelse?

Følgende betragtes som tegn på blindtarmsbetændelse:

 • Smerter i navleområdet, som senere bevæger sig til ryggen og højre side, forværres hurtigt og intenst og gør mere ondt, når man trykker på området.
 • Intensiv feber.
 • Opkast eller diarré, især hvis der er blod i det.
 • Maven føles hård, og der er smerter i brystet eller i nakken.
 • Smerter ved vandladning.
 • Svimmelhed.

Skal jeg tage på skadestuen?

Hvis du mærker nogle eller alle de ovennævnte symptomer, skal du straks tage på skadestuen.

Blindtarmsbetændelse kræver øjeblikkelig behandling. Ellers kan du opleve meget ekstreme komplikationer, som måske endda kan bringe dit liv i fare. Det er ikke en overdrivelse.

Et stort antal mennesker har mistet livet, fordi de ikke tog på hospitalet og troede, at det blot var et tilfælde af fordøjelsesbesvær. Mens man venter på, at et hjemmemiddel skal virke, kan blindtarmen sprænge, hvilket spreder infektionen til dine indre organer og fører til peritonitis, som kan være dødelig, hvis der ikke opereres med det samme.

Desværre er blindtarmsbetændelse umulig at forebygge. Det vigtige er, at du ved, hvordan du kan undgå de komplikationer, der vil følge, hvis du ikke straks opsøger en læge.

Du skal tage på hospitalet, så snart du opdager, at du måske har blindtarmsbetændelse.

Du kan måske også lide at læse denne artikel: Derfor har du ondt i venstre side af maven

Bliv ikke for bekymret over mavesmerter

Når du har lært om tegn og symptomer på blindtarmsbetændelse, skal du ikke bekymre dig, hver gang du har mindre mavesmerter.

Du kender nu risikoen og faren ved at lade blindtarmsbetændelse forblive ubehandlet, og det er det, der er vigtigt.

Det er bedre, at en læge på skadestuen fortæller dig, at du ikke har blindtarmsbetændelse, end at en læge fortæller dig, at det er for sent, og at der ikke er noget, de kan gøre.

Du har lært at genkende blindtarmsbetændelse, så du kan søge behandling så tidligt som muligt og dermed undgå alvorlige komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.