Hvordan du kan behandle psoriasis

Behandling af psoriasis reducerer dine symptomer gennem kombinationen af forskellige terapier.
Hvordan du kan behandle psoriasis
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

I dette indlæg vil vi snakke om hvordan du kan behandle psoriasis. Hvordan læger behandler psoriasis afhænger af hver patients medicinske situation. Da der ikke findes en slags psoriasis, er der mange behandlinger, der kontrollerer sygdommen.

Lægerne reducerer også sygdommen og i nogle tilfælde symptomerne:

Samlet set udgør de forskellige behandlinger mod psoriasis:

 • Topiske terapier
 • Fototerapi og fotokemoterapi
 • Syntetisk oral medicin
 • Biologisk terapi

I dag tager vi et detaljeret kig på dem alle sammen.

Du kan behandle psoriasis med topiske terapier

Først og fremmest er topisk behandling brugt til at behandle de fleste tilfælde af psoriasis. Det indebærer ekstern, lokaliseret creme og lotion anvendelse. Cremerne anbringes på området, hvor udbruddet befinder sig.

Blandt de topiske medicin former, der er mest anvendt mod psoriasis, finder vi:

 • Syntetisk vitamin D
 • Traditionelle kortikosteroider
 • Keratolytika
 • Topiske retinoider
 • Tjærestoffer

Du kan behandle psoriasis med syntetisk D vitamin: Calcitriol, calcipotriol eller tacalcitol

Samlet set er den mest effektive af disse calcipotriol. Den kliniske reaktion på disse er langsommere end de mest ​​kraftige steroider. Men da de har en mere sikker profil, gør det dem meget nyttig til langvarig behandling.

Det anbefales at bruge dem sammen med et topisk kortikosteroid. Denne kombination er mere effektiv end nogen af ​​dem alene.

På trods af den forhøjede sikkerhed har syntetisk D vitamin en ret negativ, mærkbar effekt: De kan forårsage irritation i udbrudsområdet. På grund af dette skal du undgå solens eksponering efter påføring af den.

Traditionelle kortikosteroider

Dernæst virker denne gruppe af medikamenter primært ved at fjerne plak og reducere inflammation. Dette bruges i lav intensitet på de sarte områder (ansigtet og under leddene).

Person der smoerer creme paa sin haand

Det anbefales at bruge de mest kraftfulde i begyndelsen. Så fortsæt med at bruge den behandling med lavest intensitet. Du kan endda kombinere dem med andre behandlinger som syntetisk D vitamin.

Men du skal være forsigtig med kortikosteroider. Dette skyldes, at de har negative virkninger både lokalt og systematisk.

Disse omfatter:

 • En reduktion af hudtykkelsen
 • Lysning af huden på grund af melaninhæmning
 • Rosaceiforme dermatitis
 • Blå mærker

Derudover er de systemiske virkninger sjældne, men store. Blandt dem ser vi hæmningen af ​​hypothalamus-hypofysen og Cushings syndrom.

For at undgå dem anbefales det kun at bruge maksimalt to anvendelser om dagen. Husk dog, at du vil få et tilbagefald, hvis du holder op med at udføre behandlingen.

Du kan behandle psoriasis med keratolytika: Acetylsalicylsyre (aspirin)

Brug af acetylsalicylsyre begrænser og eliminerer plak flager. Det øger også gendannelsen af ​​dit væv og øger effektiviteten af ​​medicin, der er forbundet med at lette dets absorbering. På grund af dette er det en komplementær behandling.

Topiske retinoider

Disse er syntetiske analoger af vitamin A. Tazaroten er den eneste tilgængelige til behandling af psoriasis. Det bruges i kombination med kortikosteroider.

Desværre forårsager dette irritation af huden (undgå at bruge det på dit ansigt eller under leddene). Plus, ligesom alle syntetiske A-vitaminer, er det lysfølsomt og teratogent. På grund af dette bør gravide ikke tage det.

Tjærestoffer

Dette er den ældste behandling mod psoriasis. De er lavet med en base af kul. Dette bruges indimellem under dine led. Men nogle gange forstyrrer det folk på grund af dets lugt og hvor let det efterlader pletter på tøjet.

Derudover er det lysfølsomt. På grund af dette skal du undgå solens eksponering efter påføring af det.

Foto-terapi og fotokemoterapi

Disse behandlinger anvendes, når patienten ikke reagerer godt på lokal behandling. De bruges også, hvis plakken er meget omfattende.

 • Fototerapi: UVB stråler (disse er de mest effektive og mindst brændende bredspektret stråler) bruges sammen med tazarotene, syntetisk D-vitamin eller systemiske behandlinger.
 • Fotokemoterapi: også kaldet PUVA. Dette består af kombinationen af ​​UVA-stråling efter at have fået en topisk eller oral dosis af psoralener. Disse fungerer som fotosensibilisator. Dette er et alternativ til patienter, der ikke får resultater med UVB. Dette skyldes, at PUVA har en større effektivitet og en længerevarende effekt. Det er dog forbundet med basilom (cellulært karcinom) og melanom.
Person der faar en behandling til sin haand

Syntetisk oral medicin

Systemisk behandling anbefales, hvis andre terapier ikke virker. Denne behandling er baseret på administration af:

 • Immunosuppressiva
 • Retinoider

Immunosuppressiva

Af disse lægemidler er det mest anvendte methotrexat. Dette gælder især hvis du bruger det i lang tid.

I dette tilfælde skal patienten overvåges på grund af dets alvorlige bivirkninger. Du bør også undgå at blive gravid tre måneder efter behandlingen med dette lægemiddel. Dette gælder både kvinder og mænd.

Et andet anvendt immunosuppressiv er oral ciclosporin. Dette har så god eller større effektivitet end methotrexat. Det er dog nefrotoksisk og forårsager forhøjet blodtryk. På grund af dette kræver det overvågning af patienterne, der tager det.

Dette anbefales til kortvarige behandlinger.

Retinoider

Acitretin, et syntetisk A-vitamin, kan betragtes som et alternativ til patienter med pustulær psoriasis, der er immunosuppressive og kan ikke anvende immunosuppressiv medicin.

Dette kan kombineres med UVB eller PUVA. Det er dog mindre effektivt end cyclosporin. Derudover opretholder det teratogeniciteten op til 2 år efter behandlingen.

Biologiske terapier, der behandler psoriasis

Disse anvendes kun til patienter, der ikke kan tåle eller er intolerante over for PUVA og systemiske orale behandlinger. De anvendte lægemidler kræver overvågning for at kontrollere deres bivirkninger. Dette skyldes, at deres sikkerhed stadig ikke er kendt ved langvarig behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.