Hvordan man kan dyrke bromelia: Pleje og anbefalinger

For at dyrke bromelia udendørs er det nødvendigt at udføre nogle grundlæggende plejeforanstaltninger. Vi fortæller dig alt om det.
Hvordan man kan dyrke bromelia: Pleje og anbefalinger

Sidste ændring: 05 februar, 2023

Ved første øjekast synes det som en vanskelig opgave at dyrke bromelia. Men disse planter med tropisk udseende er nemme at plante, kræver lidt vedligeholdelse og er modstandsdygtige over for forskellige klimatiske og miljømæssige forhold.

Med det videnskabelige navn Bromeliaceae-slægten er dette en epifyt, der bringer iøjnefaldende farver til haven. Den er kendt for sit smukke løv med blade, der varierer i røde, grønne, orange, lilla og gule nuancer.

Faktisk kræver den ikke jord for at vokse. Den kan klamre sig fast til træer eller andre genstande og kan plantes i lav jord. Hvilken pleje er nødvendig, og hvor skal den plantes? Her er alle detaljerne.

De vigtigste kendetegn for bromelia

Bromelia er en flerårig plante, der tilhører Bromeliaceae-familien. De er hjemmehørende i Vestafrika, men er i dag udbredt i Nordamerika, Sydamerika og Mellemamerika. Det anslås, at der findes omkring to tusinde arter, selv om slægterne Guzmania, Neoregelia og Vriesea er de mest kendte.

Som det fremgår af en artikel i Ecology and Evolution, er disse planter langsomt voksende og har en tendens til at foretrække levesteder med høj nedbør og fugtighed. Det tager dem ca. tre år at blive modne og blomstre, selv om nogle arter har brug for mere tid.

Rød bromelia

Selv om disse planter er epifytter – fordi de har en tendens til at vokse på barken af træer i jungleområder – dyrkes de også til pynt. De er normalt små i størrelse, selv om de kan blive op til en meter høje.

De har lancetformede blade, hvis farve varierer alt efter slægten. Nogle har grønne farver, men andre varierer fra lyserød til lilla og grå. Desuden har deres blomster intense og levende farver, som kan variere fra rød til fuchsia, orange eller pink.

Det skal bemærkes, at bromelia kun blomstrer én gang i løbet af deres levetid. Herefter er det nødvendigt at skære blomsterstænglen fra dens bund, for at planten kan generere udløbere.

Typer af bromeliaer

Som nævnt er der mere end to tusind arter af bromelia. De fleste af dem er epifytter og findes i deres oprindelige udbredelsesområder, dvs. i de tropiske områder i Amerika. Alligevel er der almindelige arter, som kan dyrkes i haver. De mest populære er følgende:

  • Guzmania: Hertil hører de mest almindelige arter, såsom G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguinea og G. monostachia. De har normalt lange, flade, lysegrønne blade. Deres blomster kan være knaldrøde, gule, orange, pink eller lilla, afhængigt af arten.
  • Neoregelia: Dette er en meget forskelligartet slægt af bromeliaer. De bruges især som stueplanter, da deres blade er ret prangende med farver fra pink til lilla.
  • Vriesea: V. bromeliaden er kendetegnet ved sit brogede løv og fjerlignende blomster. Den omfatter populære arter som V. splendens og hybriden Vreisea ‘Fireworks’.
  • Ananas comosus: Denne er den slægt, der omfatter den almindelige ananas. Den har spindelformede blade og en blomsterspids, hvorpå der vokser miniatureananas.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 8 fordele ved at spise ananas dagligt

Pleje og anbefalinger til dyrkning af bromelia

Det første, man skal huske på, når man dyrker bromelia, er, at de ikke kræver tyk eller for dyb jord, tværtimod. I haven anvendes ofte blandinger af bark, mos eller andre organiske materialer. Desuden er en lav potte den bedste løsning.

Der skal naturligvis skabes nogle særlige forhold, for at planten kan modnes og blomstre. Dette kan bestemmes af lys, temperatur, luftfugtighed og fodring. Generelt kræver de ikke for meget vedligeholdelse og tilpasser sig godt i tropiske, varme og tempererede klimaer.

Det er muligt at dyrke bromelia uden jord. For at gøre dette skal planten fastgøres til en genstand, der gør det muligt for den at stå oprejst.

Lys til dyrkning af bromeliaer

Når du dyrker bromeliaer, skal du huske at give dem rigeligt med indirekte lys, især hvis de har hårde, stive blade. Hvis det er bløde blade, tornløse sorter, skal lysniveauet være lidt lavere.

Når blomstringsperioden nærmer sig, kan øget lyseksponering optimere processen. Tjek under alle omstændigheder, at de øvrige betingelser er hensigtsmæssige.

Jord

Når det drejer sig om dyrkning af indendørs bromeliaer, er den ideelle jord normalt lavet af to tredjedele tørvebaseret jord og en tredjedel sand. Dette giver mulighed for at holde på fugten, men sikrer også dræning. Andre blandinger er kul, mos og jord til orkidéer.

Mens nogle foretrækker at plante dem i lave potter, er der dem, der monterer dem på træstammer, brædder og lignende overflader. I sidstnævnte tilfælde er det nødvendigt at have en støtte til planten.

Vand

Kvinde sprøjter vand på en plante

At sprøjte bladene med vand er en god måde at vedligeholde din bromelias sundhed på.

En af grundene til, at denne plante anses for at være hårdfør, er, at den kan tåle tørke. Selv om dens naturlige miljø er fugtigt, kræver den ikke meget vanding. Faktisk bør de i deres vækstfase vandes sparsomt hver uge. Om vinteren bør vandingen reduceres.

Plantens rod er følsom over for forrådnelse, så intet vand bør forblive stillestående. Det vigtigste er at vente, indtil jordoverfladen føles tør at røre ved, før man vander igen. På den anden side er det en god idé at sprøjte bladene ved hjælp af en sprayflaske.

Temperatur og luftfugtighed

Bromeliaer foretrækker ofte temperaturer mellem 15 og 30 grader Celsius. De har en tendens til ikke at tåle meget kolde temperaturer, så de har brug for beskyttelse om vinteren.

Selv om nogle kan tåle miljøer helt ned til -6°C, bør de ikke udsættes for miljøer under 4°C. Den anbefalede luftfugtighed for deres vækst er mellem 40 og 50 %.

Gødning

En af de store fordele ved at dyrke bromeliaer er, at de normalt ikke kræver gødning. Ofte klarer planten sig godt selv med vanding. Flydende gødning fortyndet med halvdelen kan dog anvendes i vækstfasen. Hvis planten er tæt på at blomstre, kan det være kontraproduktivt at bruge disse produkter.

Udendørs dyrkning af bromelia

Nogle særlige overvejelser er nødvendige, hvis du ønsker at dyrke bromelia udendørs. Det er bedst at vælge lave potter, da det om vinteren er bedre at flytte dem indendørs for at forhindre, at de rådner.

Det er også muligt at dyrke dem under et skyggefuldt træ eller på en hvilken som helst plante, der formår at undgå direkte sollys. For meget lys har en tendens til at brænde bladene. Vanding bør ikke ignoreres, da for meget fugtighed vil forringe planten. Sørg for et godt dræn.

Skadedyr

Bromeliaer kan angribes af skadedyr. Oftest udvikler de sygdomme på grund af overdreven vanding eller overdreven eksponering for direkte sollys.

Formering

Den sædvanlige måde at formere bromelia på er fra deres knopper. Dyrkning fra frø er normalt vanskeligere. Hvis sidstnævnte mulighed vælges, er det under alle omstændigheder tilrådeligt at gøre det om vinteren.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sommerblomster: Seks muligheder til din have

Hvad skal du huske, når du dyrker bromelia?

På grund af deres slående farverige blomster foretrækkes bromeliaer ofte som stueplanter eller haveplanter. De er langsomt voksende og kan tage omkring tre år, før de blomstrer. Når først de blomstrer, dør moderplanten som regel. Den vokser dog ud igen fra knopperne.

Generelt kræves der kun lidt pleje for at holde den i topform. Moderat vanding og indirekte lys er nøglen. Det er også en god idé at plante dem i små potter med et godt drænsystem, som kan tages indendørs om vinteren. Så vil du give denne plante en chance?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
  • Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
  • NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
  • Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
  • Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
  • Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.