Hvordan kan vi forhindre spredning af vira?

Uden tvivl ved du allerede, at det vigtigste element i spredning af vira er vores hænder. Der findes visse grundlæggende foranstaltninger, som vi kan anvende for at forhindre smitte.
Hvordan kan vi forhindre spredning af vira?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 december, 2022

I disse tider, vi lever i, er det vigtigere end nogensinde at forstå, hvordan man kan forhindre spredning af vira.

Ifølge statistikker er langt størstedelen af ​​smitsomme sygdomme produceret af vira. For eksempel influenza, respiratorisk syncytial virus (RS-virus), rotavirus, adenovirus og selvfølgelig coronavirus. Normalt er brugen af ​​antibiotika ikke effektiv, da formålet med disse lægemidler er behandling af ​​bakterielle infektioner.

Hvad er hovedvejene for spredning af virusser?

Du ved uden tvivl allerede, at de vigtigste veje til spredning af vira er vores hænder. Disse ekstremiteter er i kontinuerlig kontakt med genstande, som andre mennesker har rørt ved, og vi bruger vores hænder til at røre vores næse og mund gentagne gange uden selv at være opmærksomme på det.

Læs også: Coronavirus: Tips til at rengøre mobiltelefonen

Derfor er det meget let for en persons mikroorganismer at inficere en anden. Og selvom hænder er det vigtigste middel til smitte, er der andre, der også er meget almindelige:

 • Luftvejene: Når mennesker er syge, nyser eller hoster, uddriver de en vis mængde viruspartikler, som derefter kommer ind i en anden persons krop, når de inhalerer dem.
 • Dårligt ventilerede rum: Akkumuleringen af ​​viruspartikler i miljøet opstår normalt på grund af manglende ventilation i rummet.
Vira er mikroskopiske enheder, der kan sprede sig på en række forskellige måder

Vaner til at forhindre spredning af vira

Som du kan se, er det meget let både at sprede og pådrage sig virussygdomme. Derfor vil vi dele en række meget nyttige retningslinjer, når det kommer til forebyggelse af spredning af vira, selvom vi sandsynligvis efterhånden er blevet meget fortrolige med dem.

 • Brug engangslommetørklæder: Lommetørklæder, som du kan bruge og smide væk, er den mest hygiejniske mulighed. Derfor bør vi undgå at bruge lommetørklæder af stof. Når du har brug for at nyse eller hoste, så prøv at dække din mund og næse med et engangslommetørklæde. Hvis du ikke har et lommetørklæde ved hånden, skal du dække dit ansigt med indersiden af ​​din arm – ikke din hånd.
 • Brug en maske: For at beskytte dig mod de viruspartikler, som inficerede individer har udskilt, er masker det bedste middel til forebyggelse. Du behøver ikke nødvendigvis bruge en medicinsk maske. Snarere kan du bruge et tørklæde, bandana eller lommetørklæde – især på steder, hvor der er mange mennesker.
 • Vask dine hænder ofte: Dette er endnu et af de bedste midler til at forhindre spredning af vira. Du bør vaske dine hænder med sæbe og vand, hver gang du hoster eller nyser.
 • Hav ordentlig hygiejne, når du tilbereder mad: Dette er nøglen, når det kommer til at forhindre andre i at blive syge, såvel som ikke at spise mad, der er blevet for gammelt.
 • Udluftning af værelser: Som nævnt indeholder dårligt ventilerede rum adskillige viruspartikler. Derfor er det grundlæggende at sørge for at lufte ud i dit hjem hver morgen i mindst 15 minutter. På den måde kan ren, frisk luft komme ind og cirkulere på hvert værelse.
 • Drik ikke vand, der ikke er beregnet som drikkevand: På samme tid bør du aldrig dele bestik eller kopper og glas med andre mennesker.

Læs også: Stofmasker: Undgå at lave disse almindelige fejl

Er vacciner effektive til forebyggelse af spredning af vira?

Når det kommer til luftejsvira, har forskere indtil videre kun formået at syntetisere en vaccine mod influenzavirus. Derfor er dette indtil videre den eneste luftvejsvirus, hvis spredning vi kan forhindre. De skal dog ændre dets effektivitet hvert år, fordi disse vira har en fremragende evne til at mutere.

Bortset fra vaccinen mod influenzavirus studerer og undersøger forskere andre, såsom selvfølgelig coronavirus og en vaccine mod respiratorisk syncytial virus. Denne virus påvirker primært børn, og vi kan forvente kommercialisering af virussen i de næste par år.

Læge med mange sprøjter

Konklusion om at forhindre spredning af vira

Virusinfektioner er meget almindelige og meget lette at pådrage sig i betragtning af deres lette transmission. Der er dog en række foranstaltninger, som vi kan tage for at forhindre spredning af vira. Vi skal være opmærksomme på det ansvar, vi har for at undgå spredningen af ​​visse patologier.

Korrekt håndhygiejne såvel som at dække din mund og næse med et lommetørklæde, når du nyser og hoster er grundlæggende. Og udover alle ovenstående råd ved vi, at forskere stadig undersøger nye vacciner for at beskytte os mod flere af disse infektioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
 • Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
 • Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.