Stofmasker: Undgå at lave disse almindelige fejl

I de seneste uger er det i forskellige lande blevet anbefalet at bære stofmasker for at undgå spredningen af coronavirus (COVID-19). Mange begår dog fejl, når de bruger disse masker. Vi ser nærmere på det i denne artikel.
Stofmasker: Undgå at lave disse almindelige fejl

Sidste ændring: 26 august, 2022

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har advaret om, at nogle mennesker begår fejl, når de anvender stofmasker. Selvom disse masker ser ud til at hjælpe med at sænke spredningen af COVID-19, så kan forkert brug af dem reducere deres effekt.

I mange lande er det blevet anbefalet, at man bærer disse stofmasker, når man bevæger sig ud i offentligheden – dette gælder især i offentlig transport, supermarkedet og på apoteket.

Selvom de ikke er effektive nok til at forhindre smitte, så mener eksperter, at de hjælper med at forhindre spredningen af virussen i de tilfælde, hvor en asymptomatisk person ikke er klar over, at han eller hun er smittet. 

Men WHO siger, at det er vigtigt, at vi ved, hvordan vi bruger stofmasker korrekt. Vi bør vide, hvordan vi undgår at begå de fejl, der muligvis kan reducere maskernes effekt.

Men hvad er disse fejl? Vi fortæller dig alt, du skal vide.

Fejl ved brug af stofmasker

Vi kan finde stofmasker lavet af forskellige materialer, såsom bomuld. Bomuld er det mest anbefalede materiale, da det ikke er lige så aggressivt mod huden som andre materialer, og det tilpasser sig nemt ansigtet. Men uanset, hvilket materiale man bruger, er det vigtigt, at man undgår at begå fejl, når man bruger disse masker.

Disse fejl bliver ofte begået:

1. Man antager, at stofmasker er egnet til alle

Det er en almindelig misforståelse, at man tror, stofmasker er egnet til alle uden undtagelse. I en nylig publikation fra Centers for Disease Control and Prevention advarer de om, at der er visse personer, som bør undgå at bruge disse masker. Disse personer inkluderer:

  • Børn under 2 år.
  • Personer med luftvejsproblemer.
  • Personer, der er bevidstløse.
  • Personer, der er handicappede, eller som af en eller anden årsag ikke kan fjerne deres maske uden hjælp.
Stofmasker i forskellige mønstre

2. Man tror, de giver beskyttelse på højt plan

Selvom beviserne ikke er entydige, og eksperter stadig diskuterer problemet, så antyder de, at det kan hjælpe med at reducere spredningen af COVID-19, når man bærer en stofmaske. Dette gælder især, da der er personer, som ikke udviser symptomer, og som fortsætter med at leve deres normale liv.

På trods af dette lægger CDC og andre sundhedsmyndigheder vægt på, at deres brug er en utilstrækkelig foranstaltning til at forhindre infektion. Desuden er det ikke korrekt at tro, at de giver den samme beskyttelse som en kirurgmaske eller en N95-maske, som er forbeholdt sundhedspersonalet.

3. Man stopper med at vaske hænder og holde 2 meters afstand

Da disse masker ikke er tilstrækkelige til at forhindre infektion, skal vi stadig fortsætte med at vaske hænder med jævne mellemrum og holde to meters afstand til andre. Det er en fejl at tro, at vi er fuldt beskyttet, blot fordi vi bruger stofmasker.

Rene hænder er fortsat en af de primære forebyggende foranstaltninger. Desuden skal vi altid holde to meters afstand til andre, når vi er i supermarkedet, på apoteket eller ude at gå tur.

4. Man dækker kun munden til

Dette er uden tvivl en af de mest almindelige fejl, vi begår, når vi bruger stofmasker. Vi ser, hvordan folk kun dækker deres mund til. De undgår at dække næsen til, fordi det kan føles ubehageligt. Dette er en stor fejl!

Det er vigtigt at beskytte alle dine luftveje så vidt muligt. Derfor skal stofmasker, og andre masker, hele tiden dække både næse og mund. Husk, at luftvejene er den primære smitterute.

Det er vigtigt, at alle slags masker dækker både næse og mund, for at man kan opnå en bedre effekt.

Kvinde bærer maske i offentligheden

5. Man vasker ikke sine stofmasker efter brug

Selvom det ikke er nødvendigt at skille sig af med stofmasker efter hver brug, så er det vigtigt at vaske dem grundigt, hver gang man har brugt dem. Selvom de kan se rene ud med det blotte øje, så er det en fejl at bruge dem flere gange i træk uden at vaske dem.

CDC understreger, at det er nok at vaske dem sammen med resten af dit tøj. De kan selvfølgelig også vaskes i hånden med varmt vand og sæbe. Det bedste ved disse stofmasker er, at de ikke mister deres facon efter vask, og de har en lang holdbarhed.

6. Man vasker ikke hænder før og efter brug

Som vi har sagt så mange gange før, er det vigtigt at vaske hænder ofte. Det er ligeledes vigtigt, at man har god håndhygiejne både før og efter, man har rørt ved sin maske. Husk, at denne maske ikke automatisk er fritaget patogener, så god håndhygiejne er grundlæggende.

Du bør opbevare dine stofmasker i en ren pose, når de ikke er i brug.

Afsluttende påmindelser om stofmasker

Når vi begår fejl med brugen af stofmasker, reducerer det deres effektivitet som en forebyggende foranstaltning mod COVID-19. Hvis du derfor begår nogle af disse fejl, bør du rette op på dem med det samme.

Derudover må du aldrig stoppe med de andre forebyggende foranstaltninger såsom at vaske hænder, holde to meters afstand og blive hjemme.

Det kan interessere dig ...
Typer af mundbind til at beskytte mod coronavirus
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Typer af mundbind til at beskytte mod coronavirus

Der findes en del forkert information på nettet, så vi vil dele anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen om de forskellige typer af mundbin...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.