Hvordan man håndterer lysfølsomhed ved lupus

Lysfølsomhed ved lupus er til stede i op til 75 % af tilfældene. Her viser vi dig, hvordan du kan håndtere det i det daglige.
Hvordan man håndterer lysfølsomhed ved lupus
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 01 maj, 2023

Lysfølsomhed ved lupus er en af de mest almindelige kliniske kutane manifestationer af sygdommen. Personer med systemisk lupus erythematosus (SLE) bør være forsigtige med eksponering for sollys og kunstigt lys.

Symptomer, der opstår som følge af øget lysfølsomhed, omfatter følgende:

Ved at følge nogle få råd er det dog muligt at leve med SLE og modvirke den øgede lysfølsomhed. Det vil vi komme ind på i denne artikel.

Hvad er lysfølsomhed ved lupus?

Systemisk lupus erythematosus er en autoimmun sygdom forårsaget af antistoffer, der angriber kroppens egne celler. Den opstår normalt mellem det andet og fjerde årti i livet og er hyppigere hos kvinder.

Den kan have generaliserede symptomer (systemisk) eller kun kutane symptomer (kutan lupus erythematosus). Akutte udbrud eller kriser, der skyldes øget inflammatorisk aktivitet, omfatter hudforandringer, muskel- og ledsmerter, vægttab, feber og træthed.

Intensiteten og varigheden af hvert udbrud er meget specifik. Der er normalt også langvarig multiorganpåvirkning, herunder nyrer, hjerte, lunger, centralnervesystemet og selve huden.

Effekt af lysfølsomhed ved lupus

Både ved systemisk lupus erythematosus og kutan lupus erythematosus er der påvirkning fra udsættelse for ultraviolette (UV) stråler, uanset om de kommer fra sollys eller kunstigt lys. Dette er kendt som lysfølsomhed og kan manifestere sig på forskellige måder.

Hos patienter med lupus er UV-stråling forbundet med kliniske hudmanifestationer. Op til 75 % af patienterne viser lysfølsomhed ved systemisk lupus erythematosus. Denne værdi kan stige til næsten 99 % hos patienter med kutan lupus erythematosus.

UV-strålernes indtrængen i epidermis og dermis forårsager ændringer i DNA. Der produceres flere frie radikaler, og der opstår oxidationsreaktioner i cellerne i immunsystemet samt i blodkarrenes endothel.

Dette autoimmune angreb fører til frigivelse af inflammatoriske mediatorer. Derefter følger celleapoptose (programmeret celledød), hvilket kan udløse et opblussen af sygdommen.

Lysfølsomhed ved lupus kan manifestere sig som udslæt og generaliseret kløe.

Tips til at håndtere lysfølsomhed ved lupus

Lysfølsomhed ved lupus vil opstå på et eller andet tidspunkt. Derfor er det vigtigt, at personen, når han/hun lever med denne sygdom, er i stand til at gennemføre daglige beskyttelsesforanstaltninger. Blandt disse er de vigtigste følgende.

1. Brug altid solcreme

Personer med lysfølsomhed ved lupus bør altid bruge solcreme, også selv om det er overskyet. Der findes mange kommercielle muligheder, bl.a. fugtighedscremer med solfaktor, sprays, makeup-pudder samt krops- og ansigtscremer.

Anvend solcreme, selv når du er indendørs.

Det er bedst at genpåføre solcreme hver 2. time. Hvis man er direkte udsat for solen, f.eks. fordi man er på stranden, bør man reducere tiden til hver time.

Man bør købe den højeste solbeskyttelsesfaktor (SPF), der er tilgængelig. Hvis du skal være udendørs, anbefales en SPF på 70.

Det er vigtigt, at solcreme påføres generøst og med større vægt på nakke, pande, ansigt, bag ørerne, skuldre, bagsiden af armene og øvre ryg.

Kvinde tager solcreme

2. Hav tøj med solbeskyttelsesfaktor i skabet

I tilfælde af lysfølsomhed ved lupus er det bedst at bruge stof med solbeskyttelsesfaktor på over 50. Der findes alle typer tøj med UV-beskyttelse, herunder badedragter.

Selv om ikke alt tøj giver samme beskyttelse, bør du vælge materialer med høj tæthed, og til gåture på stranden eller lange ture i bilen bør du bruge langærmede skjorter og lange bukser.

Solbriller bør være en del af påklædningen, også når du kører i bil. Lysfølsomhed ved lupus påvirker også øjnene og kan føre til læsioner omkring og inde i øjeæblet.

3. Pas på UV-stråler indendørs

Hold gardinerne nede og persienner lukket. Dæmp også lyset eller brug pærer med lavt wattforbrug.

UV-stråler fra kunstigt lys er lige så skadelige som dem fra sollys, så undervurder ikke deres virkning på huden. Pærer til husholdningsbrug bør have den lavest mulige intensitet og prioritér LED-lys.

Lysstofrør og halogenpærer er ikke optimale.

Der findes persienner, der blokerer ultraviolette stråler. Du kan konsultere specialforretninger. Ligeledes er der måder at tone hjemmets vinduer på for at blokere noget sollysindtrængning.

4. Begræns eksponeringstiden, hvis du har lysfølsomhed ved lupus

I tilfælde af lysfølsomhed ved lupus er blot 15 til 30 minutters solskin dagligt tilstrækkeligt til at producere den nødvendige mængde D-vitamin. Undgå desuden de timer, hvor solens stråler er mest intense.

De ideelle tidspunkter for sikker soleksponering er om morgenen (mellem 8 og 10) og om aftenen (efter kl. 18). Andre tidspunkter øger risikoen for hudskader.

5. Gennemgå din medicin

Nogle lægemidler kan forværre lysfølsomhed forårsaget af lupus. Blandt dem er de hyppigste følgende ifølge videnskabelige undersøgelser:

  • Antibiotika: Såsom doxycyclin og tetracyclin.
  • Smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler: Såsom naproxen og piroxicam.
  • Antihypertensiva: Såsom loopdiuretika (hydrochlorthiazid) og angiotensin-konverterende enzymhæmmere (ACE-hæmmere).
  • Immunosuppressiva: Især methotrexat er et af de mest almindeligt ordinerede lægemidler i forbindelse med lupus.

Det er altid tilrådeligt at konsultere en fagperson, hvis vi bemærker ændringer i huden, når vi starter en ny behandling. En læge kan vurdere for at finde ud af, om du skal trække det aktive stof tilbage eller ændre kuren til en anden.

Piller i en hånd

Under alle omstændigheder bør fagpersonen underrettes, hvis vi bemærker virkninger på huden.

Pleje af lysfølsomhed ved lupus starter med viden

De, der har lysfølsomhed forårsaget af lupus, bør være ærlige over for deres kære og afklare behovet for beskyttelse. Andre bør forstå visse foranstaltninger, der, selv om de kan virke ekstreme, er vigtige.

Det gør en forskel at være forsigtig med eksponering for enhver form for lys, uanset om det er sollys eller kunstigt lys.

Akut opblussen af sygdommen er meget smertefuldt og ubehageligt. Derfor vil en reduktion af dette ved hjælp af korrekt lysbeskyttelse forbedre livskvaliteten. Afslutningsvis bør der være inddragelse af venner og familie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.