8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme

Hvis du begår fejl ved brug af solcreme, reducerer du dens effektivitet og sætter din huds sundhed på spil. Hvad skal du være opmærksom på? Her beskriver vi det i detaljer.
8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle mennesker begår nogle fejl ved anvendelse af solcreme. Dette produkt er blevet en af de essentielle kosmetiske produkter for alle. Det er vigtigt at bruge det dagligt for at forebygge skader forårsaget af ultraviolet stråling, såsom pletter, for tidlig aldring og hudkræft. Så hvordan bruger man det korrekt?

Først og fremmest skal vi forstå, at anvendelsen af solcreme ikke udelukkende er forbeholdt sommer eller varme dage. Selv om det er nødvendigt at øge brugen af solcreme om sommeren, er det også vigtigt at bruge det på overskyede eller vinterdage. Lad os se nærmere på andre fejl, der skal undgås.

8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme

Som det fremgår af en gennemgang offentliggjort i Advances in Experimental Medicine and Biology, er brugen af solcreme den mest udbredte metode til at afbøde virkningen af ultraviolet stråling. Men for at den kan fungere godt, skal visse fejl undgås, når man bruger solcreme. Her vil vi opsummere dem for dig.

1. Anvendelse af den forkerte SPF

Akronymet SPF står for solbeskyttelsesfaktor. Det er især den tid, en person kan være udsat for solen uden at blive solskoldet.

Tallet angiver produktets evne til at beskytte huden mod solens stråler. Det vil sige, at hvis en person har en meget lys og følsom hudfarve, bør deres SPF være højere end 50.

På dette punkt er det nødvendigt at fjerne den tro, at en beskyttelsesfaktor på 15 er mere end nok. I dag anbefales det at sikre sig, at solcremen har en SPF på 30 eller højere.

Kvinde påfører solcreme

2. Ikke at være opmærksom på beskyttelsestypen

At ignorere solcremens beskyttelsestype er en anden almindelig fejl. I den forbindelse bør det være klart, at der findes to typer stråling, UVA og UVB. Derfor er det tilrådeligt at tjekke produktets etiket og fastslå, om dets komponenter yder beskyttelse mod begge former for solstråling eller kun mod den ene.

3. Ikke at anvende den nødvendige mængde

For at opnå en ordentlig dækning anbefales det at påføre 2 mg solcreme pr. kvadratcentimeter hud. Det vil sige et helt lag solcreme ved hver påføring.

4. At bruge den samme solcreme i ansigtet og på kroppen

Markedet for solcreme er ret bredt. Kosmetikindustrien har udviklet formler, der passer til alle hudtyper (fedtet, kombineret eller tør hud). Der findes endda særlige varianter til ansigtet og andre til kroppen.

Det er bedst at vælge en bestemt formular til hvert område, da ansigtshuden er mere følsom og kræver visse særlige komponenter, der ikke er aggressive for huden.

5. Ikke at genpåføre produktet

Generelt anbefaler vi, at du anvender solcreme 30 minutter før direkte udsættelse for solen. Når du først er udenfor, skal den genpåføres mindst hver anden time for at opretholde beskyttelsen. Du skal også genpåføre den efter motion, svømning og andre aktiviteter.

6. Ikke at bruge solcreme på overskyede dage er en af de mest gængse fejl ved anvendelse af solcreme

I modsætning til hvad mange tror, er solstråling til stede hele året rundt. Det er endda blevet fastslået, at ca. 90% af den ultraviolette stråling trænger gennem skyerne. Derfor bør du beskytte dig selv, selv om der ikke er sol.

7. At bruge solcreme, når den er udløbet

Tegn som f.eks. en ændring af farve eller lugt i solcremen er tegn på, at du bør stoppe med at bruge produktet og erstatte det med et nyt. Selv om disse kendetegn ikke afslører en forringelse af solcremen, bør du faktisk stoppe med at bruge den, hvis dens udløbsdato er overskredet. Det skyldes, at dets funktionalitet falder, og det vil bringe hudens sundhed i fare.

Solcreme på kvindes skulder ligner en sol

8. At glemme visse områder

Halsen, nakken, hænderne og endda ørerne har brug for beskyttelse, da de konstant udsættes for stråling. På trods af dette har nogle mennesker en tendens til at ignorere disse områder under påføringen af produktet.

Det er afgørende at rette disse fejl ved anvendelse af solcreme

Korrekt solbeskyttelse er afgørende for at forsinke aldringstegn og andre problemer i forbindelse med stråling. Prøv derfor at undgå de ovennævnte fejl, når du bruger produktet. Samtidig er det tilrådeligt at forstærke beskyttelsen med tilstrækkelig hydrering og brug af tøj, der dækker en stor del af huden.

Hvis det er muligt, er det tilrådeligt at konsultere en hudlæge for at bestemme den bedste beskyttelsesfaktor i henhold til hudtype og individuelle karakteristika. I dag findes der spray samt creme- og gel-solcreme. Det er bedst at gennemgå deres etiketter omhyggeligt for at få oplysninger om deres bestanddele og beskyttelsesniveau.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.