Hvordan man laver en hjemmelavet aromadiffuser

En hjemmelavet aromadiffuser bidrager til en behagelig atmosfære og har samtidig en positiv indflydelse på dit helbred. Lær, hvordan du laver en her.
Hvordan man laver en hjemmelavet aromadiffuser
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 14 maj, 2023

Hvor er det dejligt at være i et rum med en god duft! Det er et af formålene med en hjemmelavet aromadiffuser, et håndværk, der handler om mere end dekoration og bliver et nyttigt redskab for fysisk og mental sundhed.

Det er rigtigt, at butikkerne tilbyder hundredvis af modeller af aromadiffusere. Nogle med funktioner, der giver dig mulighed for at justere niveauet af spray eller kombinere med lys. Men at samle enheden med elementer, som du helt sikkert har derhjemme, er økonomisk, effektivt og miljøvenligt. Læs videre for at udforske en måde at skabe apparatet på og de fordele, det giver.

Hvad er en hjemmelavet aromadiffuser?

Duftdiffusere er systemer, der er designet til at sprede dufte i lukkede rum. De fungerer med pinde, der i modsætning til røgelse eller lamper ikke behøver at blive tændt.

De skiller sig ud ved deres naturlighed, idet de ikke bruger kemikalier og andre forurenende stoffer.

Det er enkelt at skabe disse apparater. Med få materialer kan du lave dem uden hjælp. En flaske, olier og pinde er alt, hvad du behøver for at få dem til at virke.

Denne form for luftfriskere virker, når pindene absorberer essenserne og udstøder dem i luften. Når stofferne er fordampet, frigiver de parfume og frisker luften op.

En luftdiffuser på bord

Fordelene ved at have en hjemmelavet aromadiffuser

At have en aromadiffuser har fordele i forbindelse med fysisk og følelsesmæssigt velvære. Det påpeges i en artikel fra den internationale kæde af afslapningsrum AIRE Ancient Baths.

I artiklen står der, at takket være de aktive forbindelser i æteriske olier kan folk lettere opnå afslapning. De hentyder til, at aromaterapi er en skønheds- og plejeteknik, der også forstås som komplementær medicin.

En anden anmeldelse af Ámbito Farmacéutico forklarer, at når aromatiske planter gnides, frigives dråberne af æteriske olier i atmosfæren og når næsen. Der aktiveres olfaktoriske receptorer, som sender sensoriske stimuli til hjernen.

Som støtte herfor afslørede UFPE Online Nursing Journal en undersøgelse, hvor blodtrykket viste en effektiv reduktion ved massage med æteriske olier og aromaterapi. I samme forbindelse faldt angst og stress i den analyserede gruppe.

Aromadiffusere hjælper til ro, god fysisk sundhed, renser luften og forbedrer humøret.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du undgå humørsvingninger med naturlige midler

Metode til fremstilling af en hjemmelavet aromadiffuser

Effektiviteten af en aromadiffuser ligger i det rette valg af duftstoffer og redskaberne til fremstilling af den. Hvis man vælger kunstige produkter, risikerer man at indånde giftige stoffer, som de kan indeholde.

Ved at lave din egen diffuser ved du derimod, at apparatet er sikkert. Her er, hvordan du laver den.

Nødvendige materialer

  • Alkohol.
  • En basisolie.
  • Æteriske olier.
  • Træpinde, rattan, bambus eller grene fra træer.
  • En glasbeholder med en smal munding og en højde på 12 til 25 centimeter.

1. Kombinér olier med alkohol

Det første, du skal gøre, er at forberede essensen. For at gøre dette skal du lægge 60 milliliter neutral olie og en lige så stor mængde vand i en skål. Tilsæt et par dråber alkohol, selv vodka er tilladt. Disse væsker hjælper pindene med at absorbere olien let.

Det er muligt at erstatte alkohol med kropsparfume, men ligesom med vodka skal den være af højeste kvalitet, da mindre stærk betyder, at den indeholder mere vand, og blandingen vil ikke være homogen.

Afslut med 30 dråber af den æteriske olie efter eget valg og rør rundt. Hvis du ønsker en eksklusiv diffusor med naturlige dufte, skal du kassere mineralolie eller parfume, der indeholder mineralolie, da det er et petroleumderivat.

2. Tøm ingredienserne i beholderen

Når væskerne er samlet, er det næste skridt at tage dem over i en beholder. Til dette formål er flasker eller vaser af glas eller keramik med smal hals perfekte. Hvis flaskeåbningen er bred, vil olien være mere udsat for luften, hvilket fremskynder fordampningen.

Hvis der er tale om gennemsigtige beholdere, kan der indarbejdes nogle dekorative sten i bunden. Ud over at dekorere stabiliserer stenene pindene.

3. Indsæt pindene i en hjemmelavet aromadiffuser

Placer 8 til 10 pinde i beholderen, og placer dem i vifteform. Sørg for, at pindene ikke alle læner sig til den samme side, da aromaen kun vil tage én retning. For at opnå større effektivitet skal du bruge tørre, afskallede pinde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 20 æteriske olier til vinteren

4. Vend pindene

Efter en times hvile i diffuseren bliver grenene velduftende. Det er en god idé at vende dem på hovedet for at gennemvæde begge ender. Inden for et døgn efter at du har samlet duftdiffuseren til hjemmet, vil pindene være godt imprægneret med væsken, og huset vil være parfumeret.

Vend pindene en gang om ugen, så de ikke tørrer ud. Hvis der efter en måneds brug stadig er væske tilbage, skal du øge det med et par dråber olier og alkohol. En anden mulighed er at lave en ny blanding.

Æteriske olier til en hjemmelavet aromadiffuser

Hemmeligheden bag olier til en hjemmelavet aromadiffuser

En bestemt duft får ikke diffuseren til at fungere bedre. Hemmeligheden er at undersøge, hvilke olier der bidrager til at få sindet til at slappe af og fremme den fysiske sundhed.

Eukalyptus, pebermynte og lavendel forbindes f.eks. med at mindske spændinger, mens appelsin og jasmin anbefales til at bekæmpe angst og stimulere dit forsvar. Citron hjælper med vejrtrækningen og giver god energi til omgivelserne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.