Sådan kan du undgå humørsvingninger med naturlige midler

Humørsvingninger er ofte et resultat af ernæringsmæssige mangler. For at undgå humørsvingninger er det vigtigt at opretholde en sund kost.
Sådan kan du undgå humørsvingninger med naturlige midler

Sidste ændring: 17 november, 2023

Er du irritabel, har dårligt humør og skændes med alle, du møder? Irriterer hver eneste lille ting dig? Så spiser du måske ikke godt, og det kan øge dit stressniveau. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du kan undgå humørsvingninger med naturlige midler og nogle råd, der kan hjælpe dig.

Vores humør kan have stor indflydelse på vores hverdag. Det ændrer vores tanker, vores opfattelse af ting, der sker, den måde vi forholder os til andre på osv.

Derfor kan det hjælpe dig meget i hverdagen at være positiv og i godt humør.

Føler du dig apatisk, og mangler du entusiasme til at gøre noget? Er du irritabel, melankolsk, trist uden grund, træt, mangler lysten til at stå ud af sengen eller føler du trang til at skændes med alle? Hvis det er tilfældet, er det måske et godt tidspunkt til at udnytte fordelene ved visse husråd.

Tips og naturmidler til at undgå humørsvingninger

Motion

Kvinde motionerer for at undgå humørsvingninger

Hvorfor er dette vores første råd? Dybest set fordi det har vist sig, at en stillesiddende livsstil og humørsvingninger går hånd i hånd. At dyrke sport, især udendørs, er et glimrende middel til at løfte vores humør.

Du slipper af med alle de negative følelser, du har ophobet. Derudover vil du også slippe spændinger og stress, og du vil føle dig træt fysisk frem for mentalt. Som om det ikke var nok, kan du desuden tabe dig, reducere kolesteroltallet og undgå hjerteproblemer.

Dyrk mindst en halv times motion om dagen. Når du først har disciplineret dig selv, kan du vælge at gøre det, du virkelig nyder, og som gør dig glad. Du bestemmer selv!

Tyg hvidløg for at undgå humørsvingninger

Hvidløg er et fremragende hjemmemiddel mod mange ting. Tænk ikke to gange over at tilføje det til dine daglige måltider. Hvis du kan lide lyden af dette, kan du lave et hjemmemiddel, som vil give dig masser af energi til at starte din dag på den bedst mulige måde.

Ingredienser

 • 170 gram hvidløg
 • 0,6 dl honning
 • Æblecidereddike
 • Destilleret vand

Fremgangsmåde

 • Først skal du pille hvidløget, hakke det fint og lægge det i en beholder.
 • Tilsæt derefter eddike og destilleret vand i lige store mængder, indtil hvidløget er dækket.
 • Dæk det godt til, og lad det trække et mørkt sted i fire dage.
 • Derefter sies det og tilsættes honning.
 • Indtag en skefuld før måltiderne.

Gør det, du kan lide at gøre

Kvinde læser en bog liggende på græsset

Er du god til at spille et instrument, skrive digte eller male? Sørg for, at du bruger disse hobbyer i praksis!

Måske foretrækker du at læse bøger eller lege med dine børn. Alt, hvad der gør dig glad, er sundt. Lav en lækker middag til din partner, gå i spa, gå på museum eller gå barfodet på græsset.

Det vigtigste er at bryde ud af din rutine, få klarhed i dit sind og føle dig glad. Det vil være med til at forebygge dine almindelige humørsvingninger.

Sov otte (sammenhængende) timer for at undgå humørsvingninger

Manglende søvn er en af hovedårsagerne til humørsvingninger, stress og depression. Hvis du ikke sover nok hver nat, er der større sandsynlighed for, at du næste morgen reagerer på det eller på den person, du står over for.

Det gælder især, hvis de taler til dig på en måde, du ikke bryder dig om (eller som du tror, du ikke bryder dig om).

Prøv at få 8 timers søvn hver nat, og hvis det er muligt, så tag også en kort lur midt på dagen. Prøv ikke at udnytte weekenden til at indhente al den søvn, du har manglet fra mandag til fredag. Husk, at mens træthed og udmattelse er kumulativt, er hvile det ikke.

Prøv at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, også lørdag og søndag.

Lav en hjemmelavet energidrik

Dette er en god mulighed for at løfte dit humør, og den er helt hjemmelavet og nem at lave. Her er, hvordan du tilbereder den.

Ingredienser

 • Saft af en appelsin
 • En skive ananas
 • 1/2 banan
 • 1 spiseskefuld hvedekim eller havregryn

Fremgangsmåde

 • Først skal du blende alle ingredienserne, indtil du har en ensartet blanding.
 • Drik derefter på tom mave om morgenen.
 • Hvis det er varmt i vejret, kan du tilføje isterninger, når du blender drikken.

Lav en juice af frugt og urter

Æblejuice

Det, du spiser, og det, du drikker, kan være med til at forbedre dit humør

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Lav en smoothie med alle ovenstående ingredienser, og drik den inden morgenmaden.
 • Du kan opbevare den i køleskabet, hvis du ikke drikker det hele, og nyde den i løbet af dagen.

Næringsstoffer til at undgå humørsvingninger

Vidste du, at mangel på visse næringsstoffer kan forårsage dårligt humør eller irritabilitet? Det er blevet bevist. Derfor er det en god idé at sørge for, at du får nok af nedenstående næringsstoffer.

Selen

Du kan få dette næringsstof fra fuldkornsprodukter, visse fisk (som laks og kulmule), frø og hvidløg.

Jern

Grønne linser

Jernmangel forårsager anæmi, og det påvirker humøret. Spis flere linser og andre bælgfrugter ugentligt.

Omega 3

Den vigtigste kilde til omega 3-fedtsyrer er fed fisk som laks, tun og kulmule. Spis dem tre gange om ugen, altid dampet eller grillet, ikke stegt.

B-vitamin

B-vitamin er vigtigt for, at dit nervesystem kan fungere korrekt. Det er også med til at forbedre dit stofskifte. Du kan få B-vitaminer ved at spise linser, spinat, frø, fuldkornsprodukter og fisk.

Det kan interessere dig ...
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Humørsvingninger er noget de fleste forældre oplever hos deres børn, når de som unge kommer i puberteten. Læs her hvordan du bedst håndterer det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.