Lykkebambus: Karaktertræk og pleje

Lykkebambus er en plante, der allerede har fortjent sin plads blandt favoritterne til at dekorere indvendige rum. Den bringer friskhed, masser af grønt og god energi med sig.
Lykkebambus: Karaktertræk og pleje

Sidste ændring: 20 februar, 2023

Lykkebambus er en meget nem plante at passe, men det er vigtigt at følge nogle tips for at holde den i god stand. Vi inviterer dig til at lære alt om denne vidunderlige og unikke plante.

Lykkebambus: Vigtigste karaktertræk

Dens videnskabelige navn er Dracaena sanderiana. Dens oprindelse findes i områder med varmt subtropisk klima. Det er en stueplante, der foretrækker et sted, hvor den får moderat naturligt lys.

Den findes i form af stængler og er blevet populær blandt bambus, selv om den faktisk er et skud af Dracaena sanderiana og ikke er beslægtet med dem. Det ligner, at de vokser i lag, og du kan finde lige eller spiralformede stængler af varierende størrelse.

Hvad angår strukturen, består denne plante af en lige stængel, hvorfra der kommer skud, og hvorfra dens rødder udvikler sig.

Pleje af lykkebambus

Det er meget enkelt at passe en af disse planter. Men det er vigtigt at tage hensyn til placering og vanding. Det første man skal vide er, at det er en plante, der udelukkende er en indendørs plante, og at den har brug for et gennemsnitligt naturligt lys, men ikke direkte sollys.

Med hensyn til de temperaturer, der passer bedst til den, trives den bedst i temperaturer mellem 18 °C og 24 °C. Den kan dog tåle lidt køligere eller varmere klimaer.

Hvad angår vanding, er det vigtigt at gøre det til en vane at sikre, at planten vokser på en sund måde. Hvis du har den i vand, bør du skifte det en gang om ugen om vinteren og hver 2. uge om sommeren. Samtidig skal du sprøjte vand på bladene to gange om ugen for at sikre dig, at bladene er fri for støv.

Hvis du derimod ønsker at dyrke den i jorden, skal du vande den, når du opdager, at jorden har mistet fugt. I nogle tilfælde kan du tilføje et par dråber gødning en gang om måneden for at hjælpe den med at vokse.

Hvad skal du overveje, når du vælger et eksemplar af denne art? Tjek, at stammen er mørkegrøn og ikke har et gulligt skær. Rødderne skal være ret lyse, og skuddene skal være grønne, rigelige og med en særlig glans.

Kvinde sprøjter vand på en plante

Hvordan formeres lykkebambus?

Hvis du ønsker at formere den, skal du blot vælge en stikling, der har blade, og placere den i en beholder med filtreret vand. Efter et par uger bør du se nye rødder dukke op.

I mellemtiden bør vandet skiftes regelmæssigt. Når du opdager, at den har fået styrke, kan du placere den ved siden af de andre stængler.

Spiralformet lykkebambus

Denne plante kan vokse i form af en lige eller buet stængel. For sidstnævnte ligger hemmeligheden i at lade planten være udsat for kun én retning af lys, så det er rettet lige mod den.

Du skal bruge en kasse med en udskæring. Dæk planten med kassen, så lyset kun kommer ind gennem det snit, du har lavet.

Når du opdager, at spiralen har dannet sig, skal du dreje planten ca. 2 cm. Den vil så fortsætte med at vokse mere markant.

Gentag denne procedure med hver ny kurve. Du skal bare have en masse tålmodighed, da det kan tage lidt over et år at opnå spiralen.

Tegn på, at din lykkebambus har problemer

Som med alle planter er det almindeligt, at der kan opstå nogle sundhedsproblemer. I den henseende bør du fjerne dem straks, hvis du bemærker, at bladene er blevet gule.

Måske er den udsat for for meget lys, eller vandkvaliteten er ikke god, så vi anbefaler at vande med destilleret vand og tilsætte lidt gødning for at genopfylde mineraler og næringsstoffer.

Hvis bladkanterne derimod bliver brune, bruger du for meget gødning, eller vandet filtrerer ikke let. Hvis stænglen bliver blød eller brun, skal du også klippe den af og skifte beholder.

Lykkebambus i krukke

Feng Shui-planten par excellence

Efter at have forklaret dens karaktertræ og særlige pleje vil vi nu fokusere på den energi, som denne smukke og enkle plante udsender. Det siges, at den tiltrækker velstand, held og lykke, rigdom og gode vibrationer.

På den anden side har Feng Shui set den som et symbol på lykke og som en aktivator af energi i hjemmet. I denne forstand vil lykkebambus øge den positive energi eller chi i det rum, hvor den er placeret. Måske ville det ikke være en dårlig idé at tage en af disse planter med på kontoret, hvis arbejdskonflikter er hyppigt forekommende.

Husk, at Feng Shui-filosofien tildeler en placering til hvert element i miljøet. I tilfældet med denne plante er dens plads i rummets østlige hjørne, for at bringe sundhed og succes på det professionelle område.

Hvorfor ser denne filosofi den som en plante af stor betydning? Fordi vi i den kan finde de fem elementer i naturen:

 • Træ: I selve planten.
 • Jord: I jorden, der er placeret omkring den.
 • Metal: Findes i beholderen eller blot ved at komme en mønt i vandet.
 • Vand: Måden at dyrke den på.
 • Ild: Inkorporeret med et rødt bånd om planten.

Afslutningsvis har antallet af bambusstængler også betydning i aspekter af livet. For eksempel repræsenterer én stængel et simpelt liv, to dobbelt held, tre lykke og lang levetid. Listen fortsætter, indtil den når op på 10 stilke, som repræsenterer perfektion.

21 stængler repræsenterer kraftige velsignelser.

Dekorér dine rum med denne plante

Denne plante er en fremragende indendørs plante, som ud over at pynte bringer god energi. Man siger, at hvis du får den i gave, vil den bringe dig held og lykke. Hvis du ikke får en, kan du give den til dig selv. Placér den, hvor du mener, du har mest brug for den.

Da det er en meget nem plante at passe, behøver du ikke at være specialist for at beskytte og dyrke din egen lykkebambus. Op med humøret!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
 • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
 • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
 • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
 • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
 • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.