Hvordan man laver en spray mod mider

At komme af med mider kan være let, men du skal være konsekvent. Mider er ansvarlige for omkring 50% af allergisymptomer.
Hvordan man laver en spray mod mider
Cesar Paul González

Bedømt og godkendt af biolog Cesar Paul González.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Støvallergi er forårsaget af små organismer kendt som støvmider, som forårsager symptomer som tilstoppet næse, hyppig nysen, løbende næse, hosten, kløende næse og øjne, og i de mest alvorlige tilfælde, astmaanfald. Idag vil du lære hvordan man laver en spray mod mider!

Mider tilhører den forskelligartede gruppe af spindlere, da de er fjernt beslægtet med edderkopper og skorpioner. De er fundet i næsten alle hjørner af den gennemsnitlige husstand, og du er sandsynligvis omgivet af dem i dette øjeblik.

Men sandheden er, at du hele tiden er udsat for en enorm verden af mikroorganismer, hvoraf mider simpelthen er nogle af de utallige væsner, som er del af den. Så de er ikke nødvendigvis skadelige – faktisk er de fleste mider harmløse og ikke synlige for det blotte øje.

De arter af mider som invaderer dit hjem og forårsager allergier og vejrtrækningsproblemer, er støvmider eller husmider. For at bekæmpe disse organismer skal du lære lidt mere om dem.

En mide

Hvor finder du mider?

Mider er usynlige organismer (omkring 0,3 mm i størrelse), der lever af de døde celler som vores hud fælder. De små fækale partikler de producerer, er ansvarlige for støvallergier. Hver mide kan producere omkring 20 af disse partikler om dagen, og i løbet af deres levetid, på omkring 10 uger, er det 2000. Og på din gennemsnitlige madras kan der være mange tusinde, eller endda millioner af mider.

Den mandlige mide lever cirka 10 dage, mens den kvindelige overlever op til 70 dage og kan lægge 60 til 100 æg i sin levetid. Med denne hastighed kan antallet af mider i dit hjem stige voldsomt. 

Mider undgår lys, hvilket er grunden til de ofte skjuler sig i fibrene i stoffer og materialer som polstring, madrasser, tæpper og legetøj. Desuden formerer mider sig i områder der har høje temperaturer og fugtighed, såsom kviste og kældre. 

Støvallergier og deres konsekvenser for dit helbred

Det er anslået, at støvmider er ansvarlige for 50% af allergiske symptomer. At inhalere dem er ansvarlig for respiratoriske sygdomme som høfeber, en lidelse der påvirker næseslimhinden og forårsager nysen, kløen, obstruktioner, nasale sekreter og nogle gange manglende lugtesans. De er også kendt for at udløse astmaanfald.

Mider kan også forårsage allergisk conjunctivitis, en betændelse i øjet der producerer kløen, rødmen, tåreproduktion og følelsen af at have noget i øjet. 

Ligeledes kan forlænget kontakt med huden skabe irritation, kendt som atopisk dermatitis, og resulterer i kløende betændte pletter.

Varige hjemlige hjælpemidler

Kvinde der stoevsuger

For at undgå alt besværet med at have en støvallergi, er alt hvad du behøver, at undgå udsættelse for støvmider. Holde dit hus rent er nøglen her, og for at være mest effektiv er der flere enkle behandlinger du kan gøre derhjemme. Der er ingen grund til at tilkalde en professionel for midekontrol.

Anti-mide spray

Først og fremmest kan du lave en hjemmelavet insektgift, til at hjælpe med at eliminere disse organismer fra dine tekstiler og værelsernes hjørner. Du kan også købe det i butikkerne.

For at lave det selv, her er hvad du behøver:

 • En spray flaske
 • ½ kop husholdningssprit
 • ½ kop destilleret vand
 • 30 dråber æterisk olie (citron, eukalyptus, lavendel, cypres, kanel, etc.)

Bland alle ingredienserne i din sprayflaske og du er klar til at slippe af med miderne. Spray denne blanding på dit sengetøj, dine puder, tæpper, gardiner og andre steder der samler sig støv. Det er ikke en god idé at bruge denne spray, hvis du har børn under tre år, eller hvis du er gravid. Hvis du gør, skal du sørge for at lade blandingen fordampe, før du bruger nogen af de ting, du sprøjtede.

Første gang du anvender sprayen, vil du betydeligt reducere midebefolkningen i omkring to måneder. For at holde området frit for disse organismer, er du nødt til periodisk at genanvende sprayen hver anden eller tredje måned.

Æteriske olier

En anden løsning er, at sprøjte dine værelser hver dag ved hjælp af æteriske olier som lavendel, mynte, pebermynte eller fyr, for at sikre du har friskere luft. Desuden er lugten meget behagelig.

En blanding af anis, nellike, fennikel, timian og lavendel sprøjtet på sengetøj og tæppe, hjælper også på reducering af midebefolkningen i dit soveværelse. Det giver dit værelse en dejlig duft, og gør at rummet virker renere og friskere.

Husk at æteriske olier indeholder kraftige stoffer, der kan være irriterende for nogle mennesker. Anvend dem sparsomt, og sørg for at ingen i husstanden er allergiske over for dem.

Sovevaerelse

Sådan forebygger du midepesten

Det er vigtigt at holde dit hus rent og forhindre fremkomsten af nye mider. Det er derfor, du har brug for at foretage nogle ændringer i hjemmet og skabe betingelser, der ikke er gunstige for deres reproduktion og overlevelse. Her nogle tips:

 • Hold fugtigheden lav, under 50%. Ved hjælp af en affugter i soveværelset, kan reducere dine chancer for at udvikle en støvallergi. Derudover kan du købe et hygrometer til at måle luftfugtigheden i dit hjem.
 • Hold dine værelser ventilerede. Åbn vinduerne og tænd en ventilator for at forhindre støvpartikler og mider fra at hobe sig op. Bare luft ud i huset 15 minutter om dagen.
 • Prøv at lade sollys komme ind i alle værelserne. Et veloplyst rum er ikke en ideel plads for mider at udvikle sig.
 • Vask dine lagener og gardiner i varmt vand. Det hjælper med at eliminere mider som lever i dem.
 • At holde din madras ren er nøglen, fordi det er der, at du bruger det meste af din tid, når du er i kontakt med mider, og de er der sandsynligvis i stort antal. Vær sikker på at bruge lidt på at rengøre din madras, og anvende sprayen rigeligt for at fjerne alle støvpartikler. Gør dette regelmæssigt for at forhindre dem i at hobe sig op på din madras igen.
 • Om sommeren bør du tage alle dine stof og møbler udenfor og lade det være i solen, da mider ikke kan overleve i høje temperaturer. De kan ligeledes ikke tåle de lave temperaturer om vinteren.
 • Du kan altid fjerne dit tæppe og andre materialer som huser mider.Gulvtæppet er et yndet sted for mider at trives. Det gælder især, hvis tæppet er på toppen af cement, da det let bevarer fugt og giver et ideelt miljø for mider. Hvis det er muligt, skal du udskifte dit gulvtæppe med fliser, træ eller en anden hård overflade. Ændring af dine møbler til noget som du kan fjerne og vaske, er også en god måde at forhindre mider fra at ophobe sig.

At fjerne mider fra dit hjem er en nem opgave, men for at det skal være effektivt, er du nødt til at være konsekvent. Vær omhyggelig med at rense de vigtigste områder regelmæssigt. Din madras, lagener, og især tæpper, fordi her findes de største mængder. Det er vigtigst  at rengøre i foråret og efteråret, da det er de årstider hvor mider trives.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
 • Álvarez Castelló Mirta, García Gómez Iris M., Castro Almarales Raúl, Ronquillo Díaz Mercedes. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr. 2004; 20(1), 0-0.
 • CARRASCO, E., GUZMÁN, C., RODRÍGUEZ, C., SEPÚLVEDA, R., VICHERAT, L., & VILLANUEVA CH, F. A. N. O. R. Guías para el diagnóstico y manejo del asma: Recomendaciones de la Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias. Revisión 2004. Revista chilena de enfermedades respiratorias. 2004; 20(3): 144-146.
 • Gallardo, J. M., Gómez, J. C., Gil, F. C., García, R. A., Armengol, M. S., & Biedma, M. M. Utilidad de los dispositivos deshumidificadores en la reducción de la concentración de ácaros. Archivos de Bronconeumología. 1994; 30(6): 287-290.
 • Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418804095.
 • Neira, M., Heinsohn, P., Báez, A., & Fuentealba, J. Efecto de aceites esenciales de lavanda y laurel sobre el ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari: Varroidae). Agricultura técnica. 2004; 64(3): 238-244.
 • Raulf M, Bergmann KC, Kull S, Sander I, Hilger C, Brüning T, Jappe U, Müsken H, Sperl A, Vrtala S, Zahradnik E, Klimek L. Mites and other indoor allergens – from exposure to sensitization and treatment. Allergo J Int. 2015;24(3):68-80.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.