Vigtigheden af at inkorporere dessert i kosten

Dessert er lækkert, ikke? I denne artikel vi vi give dig nogle idéer til sunde desserter, som du bør inkorporere i din kost. Læs med!
Vigtigheden af at inkorporere dessert i kosten
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi vil fortælle dig om vigtigheden af at inkorporere dessert i kosten. Det er dog grundlæggende af slå noget fast fra starten: Vi taler ikke om slik eller kage. Du ved sikkert, at misbrug af sukker ikke er det sundeste at gøre, eftersom det er en ingrediens i stand til at påvirke vores forbrænding.

Alligevel handler dessert dog ikke kun om søde ting. Der er andre sunde og lækre alternativer, og vi vil fortælle dig alt om det.

Før vi begynder, bliver vi nødt til at dræbe en populære myte: Dessert af mejeriprodukter er ikke det samme som yoghurt. Det er nødvendigt at slå det fast, fordi det er nemt at forveksle koncepterne. Begge produkter er forskellige med hensyn til indhold og egenskaber. Læs med her for at lære om vigtigheden af at inkorporere dessert i kosten.

Yoghurt til dessert

Det er vigtigt at inkorporere dessert i kosten, fordi det er et af de tidspunkter på dagen, der er perfekt til at indtage yoghurt. Denne fødevare, der stammer fra fermentering af mejeriprodukter, er rig på probiotika.

Probiotika er intet mere end levende bakterier, som er meget nyttige for kroppen, eftersom de er i stand til at leve i tarmkanalen. Ifølge en anmeldelse udgivet i tidsskriftet American Family Physician kan det sænke risikoen for at udvikle problemer med mavetarmkanalen, hvis man spiser det regelmæssigt.

Derudover forebygger de ikke blot forekomsten af diarré, men de bliver også brugt til at behandle kroniske sygdomme. Der er mange videnskabelige beviser, som bekræfter, at administrering af probiotika forbedrer heling af inflammatoriske mavelidelser, som der ikke er fundet nogen kur mod.

Der er to måder at få gavn af probiotika på. Den første er ved at inkludere det i kosten som et kosttilskud. Den anden er ved at spise yoghurt.

Yoghurt i glas

Frugt som dessert i kosten

I fortiden ville nogle forfattere ikke anbefale at indtage frugt som dessert. I stedet sagde de, at det var bedre at spise det før måltider for at øge mæthedsfornemmelsen. Videnskabelig litteratur opbakker dog ikke denne påstand.

Indtaget af frugt er gavnligt på næsten alle tidspunkter i løbet af dagen. Ifølge forskning indsamlet i Critical Reviews in Food Science and Nutrition er deres indhold af polyfenoler faktisk forbundet med en lavere grad af betændelse på det systemiske niveau.

Af den grund anbefaler vi, at du spiser frugt efter måltider og selvølgelig som del af mellemmåltider. Det er glimrende at vælge frugter, som er rige på opløselige fibre, såsom æbler. Disse indeholder pektiner, som er forbundet med bedre tarmsundhed ifølge adskillige forskere.

Ikke alle typer dessert i kosten er gavnlige – pas på de søde sager!

Som du kan se, er det grundlæggende at inkorporere dessert i kosten. Som vi diskuterede i begyndelsen, har de alle dog ikke de samme egenskaber. Vi ved alle, at dessert ofte er relateret til indtaget af søde sager og forarbejdede fødevarer.

Småkager, kager og budding er blot nogle få eksempler på produkter af dårlig ernæringsmæssig kvalitet, da de er rige på tilsætningsstoffer og simple kulhydrater. Som et resultat kommer blodsukkerniveauerne ud af kontrol. Regelmæssigt indtag af disse typer af dessert kan føre til insulinresistenssom er en forløber for diabetes.

Det er vigtigt at huske på, at diabetes er en kronisk sygdom, som påvirker kroppens tilstand resten af livet. Når det udvikler sig, er der ikke nogen kur. Nogle nylige forskningsprojekter forbindet faktisk forekomsten af denne lidelse med en øget risiko for kræft. Det er dog nødvendigt at foretage flere studier for at bekræfte denne sammenhæng.

I dette tilfælde er det bedste middel forebyggelse. For at gøre det skal man være opmærksom på, hvad man spiser til dessert og også som mellemmåltider. Hvis man skal vælge mellem en sød eller sukkerholdig mulighed og en anden mulighed, så bør man overveje det i forhold til ens overordnede kostplan.

Frugter er gode eksempler på dessert i kosten

Man bør inkorporere sunde eksempler på dessert i kosten

Ikke alle fødevarer er ens. Af den grund skal man passe på, hvad man indtager til dessert. Ærlig talt kan dette valg påvirke kvaliteten af ens overordnede kost. Uanset hvor sunde ens hovedmåltider er, kan det ødelægge indsatsen, man har lagt i det, hvis man regelmæssigt indtager søde desserter.

Nu skal vi slå en ting fast. Det betyder ikke, at du ikke må nyde en sød snack – det vigtige her er, at man kun gør det en gang imellem. Ordet, dessert, er ikke lig med noget sødt, men man må dog gerne forkæle sig selv under særlige omstændigheder.

Når det kommer til sunde desserter, er både frugt og yoghurt ideelle løsninger. De er ret søde og indtaget af dem er forbundet med et godt helbred. Man kan endda kombinere dem for at drage nytte af alle deres egenskaber.

Som det sidste ønsker vi at advare om, at ikke alle slags yoghurt er sunde. Du bliver nødt til at læse etiketterne og vælge den, der ikke indeholder tilsat sukker. Ellers vil dets ernæringsmæssige kvalitet ikke være lige så god.

Hvis du kan vælge naturlige løsninger, så bør du gøre det. Derudover kan du indtage græsk yoghurt ind imellem, hvis du ikke er overvægtig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.