Risici ved aktivt kul for oral sundhed

Der findes masser af videoer på nettet om, at aktivt kul på magisk vis gør tænderne hvide. Der er dog risici forbundet med aktiveret kul for din orale sundhed.
Risici ved aktivt kul for oral sundhed
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

På det seneste er der dukket videoer og indlæg op fra forskellige influencere, der taler om aktivt kuls formodede egenskaber for at hjælpe med at gøre tænderne lysere. Flere tandlæger, herunder præsidenten for Det Spanske Tandlægeråd, Óscar Castro Reino, har kraftigt benægtet disse oplysninger, da der er flere risici ved aktivt kul.

Castro Reino påpeger, at påstandene om, at aktivt kul gør tænder hvide ikke kun er falske, men også indebærer alvorlige risici for oral sundhed. Derudover understreger han vigtigheden af ​​at konsultere sundhedsfagfolk i stedet for at lytte til virale indlæg på internettet.

Han tilføjede også, at aktivt kul er et meget slibende stof. Derfor kan det forårsage alvorlige tandproblemer. Han påpegede også, at det er som at børste dine tænder med sandpapir. Det værste er dog, at det ikke engang hjælper med at gøre dine tænder hvidere.

Risici ved aktivt kul

Dr. Reino erklærede, at aktivt kul er et stof, som du får fra en kemisk proces med skallen fra en kokosnød. Dette materiale er ekstremt aggressivt. Når det påføres tænder, kan det derefter nedbryde tandemaljen markant.

Slidt tandemalje indebærer mange risici. For det første bliver nerverne i tænderne mere ubeskyttede, og dette medfører tandfølsomhed. Aktivt kul er også så aggressivt, at det også kan nå dit tandkød.

Læs også: Alt, hvad du bør vide om blødende tandkød

Det mest paradoksale er, at ved at gnide aktivt kul på dine tænder og slide emaljen af, er det resterende et lag ved navn dentin. Faktisk er dentin mere gulligt end naturlig emalje. Med andre ord er der ikke kun risici ved aktivt kul, men det gør ikke engang dine tænder lysere.

Aktivt kul på tandbørste

Risici ved aktivt kul: Hvad viser de virale videoer?

Der er masser af videoer med influencere, der viser billeder før og efter brugen af aktivt kul. Du kan se dem anvende aktivt kul på gullige tænder. Efter at have skyllet det ud, ser det ud til, at tænderne har en utrolig hvid farve.

Det, der virkelig sker med disse billeder, er en meget grundlæggende visuel effekt. Med kul ser tænderne sorte ud. Når du skyller dem, vil kontrasten til det forrige billede pludselig få dem til at se hvidere ud. De er imidlertid ikke blevet hvidere.

For Dr. Óscar Castro er det klart, at disse oplysninger er fuldstændigt falske. Desværre gør det et stærkt indtryk på seerne, så de synes, det er en effektiv behandling. Vi kan se, at de viser vildledende beviser, der får publikum til at tro på dem.

Tandfarve

Eksperten insisterede også på, at tænder normalt ikke har den hvide nuance – den naturlige farve på tænder er elfenben. Genetiske faktorer og indtagelse af andre stoffer får denne naturlige farve til at ændre sig. For eksempel te, kaffe eller tobak.

Læs også: Naturlige produkter til at blege tænder

At man ikke har ultrahvide tænder betyder ikke, at der er hygiejneproblemer, eller at der er en mangel. Det er helt normalt. Castro understregede, at det, der er vigtigt, er mundhygiejne, ikke de vildledende æstetiske virkninger, som er farlige.

Det er bedst at børste dine tænder mindst to gange om dagen med en tandpasta, der indeholder fluor. Gå også regelmæssigt til tandlægen og følg deres instruktioner. Tandlægen er den ideelle professionelle til at anvende tandblegningsprocedurer.

Kvinde med delvis hvide og delvis gule tænder

Tandblegning bruger ikke aktivt kul

Vi må insistere på noget meget vigtigt: Enhver behandling af dine tænder skal overvåges af en oral sundhedsfagperson. Lyt ikke til, hvad influencere eller ikke-professionelle hjemmesider siger.

Tandlæger er kvalificerede fagfolk. De kan ikke blot udføre tandblegningsprocesser, men de vurderer også hver patients orale sundhed, inden de udfører nogen behandling. Hvis der for eksempel er tandkødsproblemer, huller eller andre problemer, kan blegning være risikabelt.

Tandblegningsprocedurer skal planlægges, og de kræver også nøje overvågning. På den måde får du ikke uønskede konsekvenser. På samme måde skal patienterne kende til de mulige risici ved denne procedure.

Det kan interessere dig ...
6 fantastiske ting du kan bruge aktiveret trækul til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 fantastiske ting du kan bruge aktiveret trækul til

Aktiveret trækul er et plantebaseret stof, der har eksisteret i årtier på grund af dets evne til at absorbere kemikalier, metaller og toksiner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.