Hvorfor fælder øjenbrynshår?

Dine øjenbryn har en vigtig æstetisk funktion, men de er også med til at beskytte dine øjne. Så hvorfor fælder øjenbrynshår?
Hvorfor fælder øjenbrynshår?

Last update: 18 oktober, 2021

Har du nogensinde spekuleret på, “hvorfor fælder øjenbrynshår?”

Vores øjenbryn er placeret omkring 2 centimeter fra vores øjne. De er med til at beskytte vores øjne ved at afholde væsker som sved og vand fra at komme ind i øjnene. Sammen med dine øjenvipper er de en effektiv måde at forhindre skadelige stoffer i at komme ind i dine øjne.

I årenes løb har vi set forskellige stilarter af øjenvipper, der er på mode. På nogle tidspunkter har det været på mode at have dem meget barberede eller endda barberet helt af. På andre tidspunkter har det været stilfuldt at have dem tætte og tykke.

Sandheden er, at hårene i dette område kan blive påvirket af mange processer og kan falde ud. Når det sker, kalder fagfolk det superciliær madarose. I denne artikel vil vi forklare, hvorfor vores øjenbrynshår kan falde ud. Og vi vil tale om, hvordan vi kan løse problemet.

Hvorfor fælder øjenbrynshår?

Person får tegnet øjenbryn op

Superciliær madarose er overdrevet tab af øjenbrynshår. Eksperter anslår, at hver person har omkring 400 eller 500 hårsække i øjenbrynene. Det er også normalt at tabe omkring 300 øjenbryn om året. Men hvis du oplever et overdrevet og hyppigt tab, så klassificeres det som madarose.

Dine gener bestemmer, hvor meget hår du har i dine øjenbryn. Ligesom med resten af din krops hår vil mange faktorer påvirke hårvæksten, som f.eks. stofskifte eller ernæring.

Hårtab i dette område kan skyldes et dermatologisk problem, som f.eks. dermatitis eller eksem. Faktisk er psoriasis en af de vigtigste årsager til dette problem. Det er en kronisk sygdom, der består af forekomsten af skællende områder på huden.

Enhver irritation, som f.eks. en forbrænding, et sår eller et ar, kan få hår til at falde ud og ikke vokse i dette område. Også strålebehandling kan almindeligvis forårsage dette problem, hvis det anvendes på dette område.

I mange tilfælde kan kemoterapi også forårsage, at håret svækkes og falder ud over hele kroppen. Derudover skal vi understrege, at angst eller stress kan forårsage hårtab.

Hvilke andre sygdomme kan forårsage det?

I gamle dage, da der ikke fandtes nogen effektive behandlinger for hypothyreose, var det almindeligt at finde mennesker med denne tilstand, som knap nok havde hår på øjenbrynene. Denne sygdom er relateret til hårtab i dette område.

Alopecia areata er en anden årsag til dette problem. Denne sygdom består af, at håret falder ud, og der dannes skaldede pletter. Derudover kan sygdomme som lupus, syfilis eller spedalskhed forårsage det.

Hvordan kan du hjælpe dine øjenbrynshår med at vokse?

Kvinde plukker øjenbryn

Hvis du fælder øjenbrynshår, er det vigtigste at gå til lægen eller dermatologen. De skal finde ud af årsagen for at kunne afgøre den mest effektive behandling for dig.

Først og fremmest kan visse lægemidler stimulere væksten af øjenbrynshår, som minoxidil eller prostaglandinanaloger. Læger ordinerer oftest disse i tilfælde af alopeci.

På den anden side hjælper mange kosmetiske behandlinger til at supplere disse behandlinger, mens du venter på resultater. Du kan f.eks. prøve mikropigmentering eller øjenbrynstatovering. De vil hjælpe med at farve de områder, hvor du stadig kæmper med hårtab.

I nogle tilfælde kan den professionelle endda udføre øjenbrynstransplantationer. Disse består af at transplantere hår fra en anden del af kroppen til dette område. Det er mere kompliceret, men det er en permanent løsning, især hvis andre behandlinger ikke har virket tidligere.

Det, du skal huske på, er, at mange faktorer kan forårsage hårtab i øjenbrynene. Derfor er det vigtigt at gå til en specialist, da årsagen kan være en form for sygdom eller infektion.

It might interest you...
5 tricks til at gøre dine øjenbryn tykkere med naturlige produkter
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
5 tricks til at gøre dine øjenbryn tykkere med naturlige produkter

I dag er interessen vokset for at opdage forskellige metoder til at gøre dine øjenbryn tykkere naturligt. Læs mere om dette her.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.